Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jagtvej 69 på Nørrebro, hvor Ungdomshuset engang stod. Nu er der planer om et hjemløseprojekt, men unge i det nye ungdomshus er imod. Arkivfoto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Jagtvej 69 på Nørrebro, hvor Ungdomshuset engang stod. Nu er der planer om et hjemløseprojekt, men unge i det nye ungdomshus er imod. Arkivfoto: Jens Dresling

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aktivister tordner mod hjemløseprojekt på stedet, hvor Ungdomshuset stod

Autonome unge i København mener, at socialt projekt på stedet, hvor Ungdomshuset lå, er camouflage for »kommercielt projekt«. De kalder til demonstration på tiåret for rydning af deres samlingssted, men siger at »vi vil ikke smadre alt«.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Planerne om en - tidsbegrænset - landsby for hjemløse på Ungdomshus-grunden på Nørrebro i København, der har ligget tom i ti år, vækker højlydte protester i det autonome ungdomsmiljø.

Bevægelsen demonstrerer i morgen under sloganet »Intet glemt - Intet tilgivet« på tiåret for den voldsomme politirydning af deres oprindelige samlingssted på grunden.

Som optakt til årsdagen er der nu udsendt en pressemeddelelse fra det nye Ungdomshus på Dorteavej, som fastslår, at planerne om et projekt for hjemløse »oser langt væk af at være et projekt der, under påskud af at skulle hjælpe byens udsatte unge, i stedet bliver brugt som et behændigt forstadie til et egentligt kommercielt byggeri på Jagtvej 69«.

Her er hullet efter det gamle Ungdomshus. Det har stået tomt i ti år:

Som Politiken kunne fortælle forleden har ejeren af grunden stillet matriklen gratis til rådighed i en kortere årrække til en containerby for hjemløse med en række aktiviteter, herunder et æblemosteri.

Ikke rosenrødt

Men den idé opfatter de unge altså som camouflage for de egentlige intentioner hos ejeren, Carsten Houtved fra Udviklingsselskabet af 2010, som da heller ikke har lagt skjul på, at han om nogle år vil bygge boliger på stedet, gerne ungdomsboliger.

»Vi deler ikke den rosenrøde opfattelse af projektet, som en del medier synes at have anlagt«, som der står i pressemeddelelsen.

De unge fra Ungdomshuset mener, at de ellers var nået til en »fælles forståelse« med initiativtagerne bag hjemløseprojektet om, at »projektet ikke skulle ligge på Jagtvej 69«.

Desuden beretter de, at Fonden Jagtvej 69, som driver det nuværende Ungdomshus , har »tilbudt« folkene bag hjemløseprojektet med at finde en permanent grund til deres projekt, men at det er blevet afvist.

Grunden Jagtvej 69 kommer ALDRIG til at danne grundlag for nogens egen økonomiske vinding!

I pressemeddelelsen peger de unge fra Ungdomshuset på, at den årrække, hvor hjemløseprojektet ifølge planerne er tilbudt at ligge gratis på Jagtvej 69, udløber nogenlunde samtidig med, at en stor ny metrostation åbner skråt overfor.

»Det gør adressen endnu mere attraktiv« for ejeren, som de unge kalder »ejendomsspekulant«.

Sådan ser de foreløbige planer for en hjemløsebebyggelse på Jagtvej 69 ud, som det private projekt Vendepunktet står bag :

I stedet mener de unge, at grunden skal fungere som »et offentligt tilgængeligt frirum for hele København«

Og de peger på, at grunden har fungeret som sådan i de ti år, den har ligget tom. Men de mener også, at der er blevet lagt hindringer i vejen for ideen om et frirum på stedet.

I pressemeddelelsen spørger de således, hvorfor frivillige, som har forsøgt at lave grunden til byhave, er blevet mødt med bøder og bortvisning? Og hvorfor legeskure, blomsterbede, halvtag og lignende på stedet er blevet revet ned? Og hvorfor de hjemløse, der har opholdt sig på grunden, ofte er blevet smidt væk?

»Bydelen har mere brug for grønne åndehuller og solide tilbud til byens udsatte, frem for flere halvhjertede projekter og dyre boliger«, skriver Ungdomshuset og afslutter sådan:

»Grunden Jagtvej 69 kommer ALDRIG til at danne grundlag for nogens egen økonomiske vinding!«, hvorefter de unge opfordrer grundejeren til at sælge grunden til Fonden Jagtvej 69.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Stærke holdninger

Michael fra Ungdomshusets pressegruppe fastholder overfor Politiken, at hjemløseprojektet kun er blevet inviteret ind af grundejeren »for at gøre grunden byggemoden og mere acceptabel, så alle kan vænne sig til, at den er bebygget«.

»Vi forstår ikke, hvorfor Vendepunktet går ind i det, når vi har sagt, at vi gerne vil hjælpe dem med et permanent sted. Vi troede vi havde en forståelse med dem«, siger Michael.

Han oplyser dog også, at det i forhandlingerne aldrig kom til at finde en konkret anden placering af hjemløselandsbyen.

Hvorfor er det så afgørende for jer, når I i dag har et andet Ungdomshus?

»Det er der mange grunde til, men blandt andet, at den grunds historie er enestående. Før Ungdomshuset lå Folkets Hus der«.

Vil det komme til at præge demonstrationen i morgen i anledning af tiåret, at der nu er konkrete planer om at bebygge den grund, som I anser for at være jeres?

»Jeg tror i hvert fald, at det vil betyde, at flere dukker op til den. For at vise, at vi ikke bare vil lade det være glemt, det der skete«.

I hævder, at nogen har ødelagt de aktiviteter, I har lavet på grunden?

»Ja, for nogle år siden prøvede vi at etablere en byhave på stedet, men med mellemrum blev der fjernet ting. Og folk blev bortvist og fik bøder. Det var ejeren, der tilkaldte politiet«.

Nu er det jo mandens grund, som han har betalt for?

»Vi anerkender ikke ejerskabet«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vil I opsøge ham og andre involverede for at markere jeres utilfredshed under demonstrationen i morgen?

»Vi begynder på gammel Torv og går gennem Nørrebro og Nordvest til Ungdomshuset på Dortehavej, men den præcise rute kender jeg ikke. Der er ikke nogen planer om at smadre alt. Men miljøet er stort og bredt med tidligere og nuværende brugere med meget stærke holdninger«.

Direktør for Projekt Vendepunktet, der står bag planerne om en hjemløselandsby, Bjarne Ove Nielsen, ønsker ikke at kommentere Ungdomshusets melding, ud over, at »vi ser da frem til at få et tilbud fra Fonden Jagtvej 69 om en permanent grund til projektet - på samme vilkår som vi nu er tilbudt«. Det vil sige gratis.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden