Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiet vil gå efter skærpede straffe mod unge efter voldelig demonstration

Petanquekugler, et spyd og møtrikker til slangebøsser var blandt fundene på Ungdomshuset efter en aftens voldsomme uroligheder på Nørrebro.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»De unge skader kun én part. Det er dem selv«.

Det finder Københavns politidirektør, Thorkild Fogde, efter de voldsomme ødelæggelser i byen.

»Uanset motivationen er det ikke acceptabelt at kaste sten, flasker eller møtrikker mod politiet. Det er det ikke på Christiania, og det er det ikke på Nørrebro«.

Han advarer mod at tro, at man uden konsekvenser kan »kombinere meninger med maling, brosten og møtrikker«.

»Sådan spiller klaveret ikke. Det bliver de unge nødt til at forstå«.

Vil gå efter hårde straffe

Thorkild Fogde vil nu se, om det er muligt at benytte de skærpede straffe for vold mod politibetjente i sagerne mod de mennesker, der blev pågrebet i går.

»Jeg tror, at jeg taler for det meste af Danmark, når jeg siger, at ingen ønsker at vende tilbage til situationen som den var på Nørrebro for ti-tyve år siden. Folk ønsker at leve i fred med deres naboer og have plads til alle«, siger han.

Dengang var uroligheder en hyppig forteelse i bydelen.

Våbenlager lå klar i Ungdomshuset

I går førte optøjerne til, at ni personer blev anholdt, blandt dem to mindreårige. To betjente blev lettere kvæstet ved de mange angreb med blandt andet brosten og andet forhånden værende kasteskyts.

Men det kunne være endt langt værre, siger politiinspektør Peter Dahl om gårsdagens operation mod Ungdomshuset på Dortheavej, der endte med at blive ransaget.

»I forbindelse med indsatsen i huset blev der fundet en hel del kasteskyts: Petanquekugler, brosten, malingbomber og et spyd, der var tilvirket, så det var så spidst som en kniv i enden«, oplyser han.

Dahl afviser, at politiet kunne have standset angrebene på omgivelserne tidligere end tilfældet var.

»Det er altid en overvejelse, hvornår vi skal skride ind. Der skal gøres taktiske overvejelser, og der er også hensynet til de øvrige i demonstrationen. Det er samtidig et spørgsmål om at have tilstrækkelige styrker til rådighed. Da de ting passede sammen, valgte vi at skride ind«.

Minde-demonstration løb af sporet

Det hele begyndte med en demonstration i anledning af ti-årsdagen for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69 på Nørrebro.

Og endte med voldsomme angreb på politiet ud for det nye ungdomshus, København har stillet til rådighed de unge på Dortheavej i Nordvestkvarteret.

Demonstrationen gik fra Indre By ved 17-tiden. Det viste sig hurtigt, at den kunne udarte: En cyklist blev overfaldet ved Nørreport Station og kort efter kom sten- og flaskekast mod politiet. De var flere gange nær ved at ramme tilfældige forbipasserende, blandt dem en kvinde med en barnevogn.

Da optoget nåede Nørrebro, blev brostenene og køllerne rettet mod blandt andet bankfacader, der fik facaderuderne knust.

Inde i ejendommen flygtede rengøringspersonale, der var på arbejde, skyndsomt længere ind i bygningen, mens stenene bragede mod de forstærkede ruder.

Politiet erklærede demonstrationen ulovlig

Optøjerne fik politiet via en højttalervogn til på dansk, engelsk og tysk at erklære demonstrationen for opløst og dermed ulovlig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alligevel fik den lov at fortsætte frem til grunden på Jagtvej 69, hvor det kortvarigt så ud til, at demonstrationen ville være slut. Lidt før klokken 19.00 kunne en demonstrationsleder fra optogets højttalervogn meddele, at deltagerne ikke ville få lov at gå videre.

»Tak for i dag«, tilføjede hun, mens demonstranterne stod afventende omkring grunden. Enkelte prøvede at bygge en barrikade, mens andre bombarderede betjentene og deres såkaldte 'hollændervogne' med kasteskyts.

Men til slut bevægede deltagerne sig atter ud ad Nørrebrogade mod Ungdomshuset på Dortheavej, hvor det egentlig kunne være endt.

Politiet endte med at ransage Ungdomshuset

Stridighederne var imidlertid ikke ovre. Efter flere angreb valgte politiet at trænge ind i bygningen for at ransage stedet for våben og kasteskyts.

Politidirektør Thorkild Fogde har i øvrigt en opsang til de mange københavnere, der fulgte begivenhederne som tilskuere.

»Når politiet beder folk forlade stedet skal man gøre det. Alt for mange bliver stående og filmer med deres mobilteleoner. Det ansporer uromagerne til at blive ved.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden