Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Omkring 300 demonstranter var anmeldt på forhånd, men som begivenhederne skred frem, var der pludselig 1.000 demonstranter på gaden for at markere tiåret for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej.
Foto: Jens Dresling

Omkring 300 demonstranter var anmeldt på forhånd, men som begivenhederne skred frem, var der pludselig 1.000 demonstranter på gaden for at markere tiåret for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frank Jensen om Nørrebro-vold: Det er fuldstændig uacceptabelt. Jeg vil simpelthen ikke have det

Det var et brud på demokratiske frihedsrettigheder, da vrede demonstranter onsdag aften angreb politiet på Nørrebro. Sådan lyder det fra overborgmester Frank Jensen, der vil drøfte med politiet, om det er forsvarligt fortsat at støtte Ungdomshuset økonomisk.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det er et brud på alle vores demokratiske frihedsrettigheder, både demonstrationsfriheden og forsamlingsfriheden«, siger overborgmester Frank Jensen (S) morgenen efter raseringen på Nørrebrogade.

»Det er fuldstændig uacceptabelt«, siger han.

Det gik hårdt ud over facaderne på flere butikker og banker på Nørrebro i København, da omkring 1.000 demonstranter i aftes markerede tiåret for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69.

En hård kerne af demonstranterne rettede også deres skyts mod det københavnske politi, der blev mål for såvel flyvende flasker og som møtrikker affyret fra slangebøsser.

»Man må mene det, man vil, men man kan ikke bare udøve vold mod andres ejendom og angribe politiets tjenestemænd i funktion. Og det er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt at kaste med petanque-kugler, brosten, møtrikker og jernspyd. Jeg vil simpelthen ikke have det«, siger Frank Jensen.

Uroligheder på Nørrebro

Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen

Kulturborgmester vil lukke for støtten

I dag lagde Københavns kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF) et billede på sin Facebook-profil med Dansk Folkepartis logo og teksten »Luk Ungdomshuset. Den utilstedelige opførsel i går viser med al tydelighed, at I ikke fortjener det«.

Carl Christian Ebbesen har i dag sagt til Politiken, at han forlanger en redegørelse fra Fonden for Jagtvej 69, som driver Ungdomshuset på Dortheavej. Hvis der er dokumentation for, at de voldelige handlinger i går aftes blev planlagt på Dortheavej, mener han, at Københavns Kommune skal trække støtten til fonden.

Den udmelding overrasker på ingen måde overborgmesteren, der siger, at man bør opføre sig »voksent« i forhold til at afgøre, hvad der nu skal ske med miljøet omkring Ungdomshuset.

»Det har de jo ment fra starten. De har aldrig bakket op om, at vi skulle have et sted, der kunne rumme den her ungdomskultur, som var repræsenteret på Jagtvej 69 og nu på Dortheavej. De benytter enhver anledning til at kræve det lukket«, siger Frank Jensen.

»Når det er sagt, er det selvfølgelig alvorligt, det der skete i går. Bruger den hårde kerne Dortheavej som arnested for vold, så er det klart, at jeg vil drøfte med politiet, om det fortsat er forsvarligt, at Københavns Kommune bidrager økonomisk til fonden, der driver Ungdomshuset. Sådan er det«, siger Frank Jensen.

»Men vi er nødt til at opføre os som de voksne, og det håber jeg også, at et flertal på rådhuset vil og lige trække vejret«.

Københavns Kommune skal ikke blive et ekstra politi

For ti år siden kom det til endnu voldsommere konfrontationer mellem demonstranter og politi, end dem København i går var vidne til. I forbindelse med rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69 førte uroligheder på både Christianshavn og Nørrebro til adskillige anholdelser for vold mod politibetjente.

Og det er altså et ekko fra dengang, der sent i aftes efterlod Nørrebros facader med grafitti-tags med tallene 69, og asfalten belagt med glasskår og kastede brosten. Ifølge Frank Jensen oplevede miljøet dengang et svigt, der stadig ikke er glemt.

Hvad tror du, vreden udspringer af?

»Vi ved jo godt, hvilke følelser lukningen af Ungdomshuset skabte. Nogle unge mennesker følte, at samfundet svigtede dem«, siger Frank Jensen.

»Men det er jo ikke noget legitimt argument for - ti år efter - at udsætte civile borgere og politiet for voldelige handlinger, som de gjorde i går. Det vil vi ikke acceptere, og de ansvarlige bliver forhåbentlig retsforfulgt«.

Hvorfor er København som by og samfund ikke i stand til at håndtere sådan en konflikt, uden den eskalerer og bliver voldelig?

»Ja, det er gode spørgsmål. Og dem skal vi have vurderet sammen med politiet. Hvad er det i det miljø, som udløser, at de gør, som de gør? Det har vi jo ikke adgang til som kommunal myndighed at få indsigt i. Det har politiet og efterretningstjenesterne. Og det er deres samlede vurdering, vi skal have, inden vi gør op, hvilke konsekvenser det må have for kommunens økonomiske støtte til fonden bag Ungdomshuset«, siger Frank Jensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Københavns Kommune vil nu i samarbejde med Københavns politi forsøge at danne sig et overblik over, hvad der er foregået i miljøet omkring Ungdomshuset i tiden op til de voldsomme aktioner onsdag.

Målet er at finde ud af, om personerne bag voldshandlingerne har planlagt deres aktioner i regi af Ungdomshuset.

Men det kan vel være vanskeligt selv for politiet at afgøre, om dem, der udøver hærværk, er kommet på Dortheavej, og om de har lagt deres planer der. Kunne det være en model at indføre registrering af dem, der bruger Ungdomshuset for fremtiden?

»Det er en politimæssig overvejelse med registreringer. Vi skal passe på, at vi i Københavns Kommune ikke kommer til at optræde som et andet slags politi. Der er nogle retssikkerhedshensyn, der skal tages højde for her«, siger Frank Jensen.

Det er på Københavns Rådhus den endelige afgørelse skal træffes, understreger han. Samtidig retter han overborgmesterfingeren mod Fonden for Jagtvej 69, som driver Ungdomshuset.

»Fonden har selvfølgelig også et ansvar her. De bør også overveje, hvor langt de kan gå, og hvor meget de kan lægge navn til i forhold til driften derude«, siger Frank Jensen.

»De autonome fjolser kan stadig ikke opføre sig ordentligt«

De voldsomme begivenheder på Nørrebro i går afstedkom en lang række politiske reaktioner. På tværs af Twitter og Facebook langede folketings- og byrådspolitikere ud efter demonstranterne.

»Uroen på Nørrebro viser igen, at den yderste venstrefløj - pænt sagt - har et alvorligt problem med demokrati og ytringsfrihed«, skrev socialdemokraternes tidligere justitsminister Morten Bødskov.

»10 år er gået. Og de autonome fjolser kan stadig ikke opføre sig ordentligt«, lød det på Twitter fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen. Han lagde senere et billede op af en t-shirt med teksten »Ryd Ungdomshuset«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) langede også ud efter demonstranterne med sin egen fortolkning af deres slagord fra gårsdagen.

»Intet glemt, intet tilgivet. Netop! Vi glemmer og tilgiver ALDRIG jeres beskidte vold mod politiet og jeres gale hærværk mod en hel bydel og fredelige og ordentlige mennesker og forretningsdrivende«, skrev Inger Støjberg på Facebook onsdag aften.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden