Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flere steder på Nørrebro er der tydelige spor efter gårsdagens demonstrationer.
Foto: Ivan Riordan Boll/Ivan Riordan Boll

Flere steder på Nørrebro er der tydelige spor efter gårsdagens demonstrationer.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dagen derpå: »Vi var herinde, mens der blev kastet sten mod ruderne«

Nørrebrogades banker og forretningsdrivende rydder op. Ved Dortheavej i Nordvest er der stille.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi beklager, automaten er ude af drift«.

En ældre kvinde må hive sit dankort til sig og proppe det tilbage i pungen. Hæveautomatens display hos Danske Bank er flækket, og beskeden på skærmen er svær at få øje på.

Foran banken står to damecykler med lyserødt stænk fra farvebomber. På cykelstien langs fortovet drejer cyklisterne hovedet og retter blikket mod bankens ituslåede facadeglas. Stumperne holdes sammen af beskyttelsestape.

Regnvandet på Nørrebrogade har taget farve fra resterne af grønne, lyserøde og orange farvebomber.

Tallet 69 er spraymalet på flere butiksvinduer, døre og bænke, som nogle af de små spor, der vidner om gårsdagens sammenstød mellem politi og ungdomshus-demonstranter.

Demonstrationen blev holdt i anledning af 10-års dagen for rydningen af Ungdomshuset.

Voldsom demonstration

Foran Arbejdernes Landsbank på Nørrebrogade er fire mænd i arbejdstøj i gang med at spule fortovet fri for affald og rense de sidste rester af grafitti væk fra bankens ruder.

»Vi ville ikke gå ud, så længe demonstrationerne var i gang, selv om vi havde lukket. Så vi var herinde, mens der blev kastet sten mod ruderne. Man vænner sig aldrig til det, og det er lige trist hver gang«

»Først var vi hos BR legetøj, og nu har vi været her siden syv-tiden. Der er mere grafitti, end vi plejer at se, så det har taget et par timer at rense facaden«, fortæller Jørgen Hansen, der arbejder for virksomheden All Remove, som renser grafitti af bygningsfacader.

Firmaet har flere faste opgaver om ugen på Nørrebrogade, men sjældent har han set »så meget nylavet grafitti på en facade«.

Banker ramt

Fronten mellem ungdomskultur og det 'etablerede system' blev tegnet klart op under demonstrationen, hvor politiet anslog at omkring 1.000 var på gaden. Det gik hårdt ud over Arbejdernes Landsbank.

»Vi ville ikke gå ud, så længe demonstrationerne var i gang, selv om vi havde lukket. Så vi var herinde, mens der blev kastet sten mod ruderne. Man vænner sig aldrig til det, og det er lige trist hver gang«, siger Helge Olsen, der er filialdirektør hos Arbejdernes Landsbank på Nørrebro.

Hærværket er lige så voldsomt, som det han oplevede i banken for ti år siden, da Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev ryddet. Men på trods af skader og besøg fra utallige håndværkere, er banken åbnet på samme tid som sædvanligt.

»Vi er lidt mere trætte i dag end normalt, men vi åbner op og gør det samme, som vi plejer. Jeg passer på mit personale, og personalet passer på deres kunder«, siger filialdirektøren.

Fonden Jagtvej 69, der driver ungdomshuset på Dortheavej, er selv kunde i Arbejdernes Landsbank.

Ikke så slemt som sidst

Assistens Kirkegårdens gulkalkede mur er uden graffiti eller tegn fra demonstrationen. Busplanen ved stoppestedet midt på Nørrebrogade er tagget med et lille lyserødt '69' og et par håndværkere går rundt og banker brostenene i fortovet på plads.

»Nej, nej, det her har ikke noget med demonstrationen at gøre«, forsikrer den ene.

På den anden side af den brede vej ligger butikken Mejlshede Låse og Nøgler. Fra butikkens vinduer på første sal overværede flere af gadens forretningsdrivende gårsdagens demonstration.

»Selv om det er slemt, det der er sket denne her gang, så var der langt flere og langt større ødelæggelser sidst. Men der er ødelæggelser for mange penge. Penge man kunne få mange bedre ting for«

»Der er blevet lidt roligere, efter at de unge forsvandt fra Jagtvej 69. Men demonstrationer som den i går er ikke godt for Nørrebro. De skaber et dårligt indtryk af området og afholder folk fra at handle her«, siger Hans Mejlshede, der ejer butikken Mejlshede Låse og Nøgler og er formand i Nørrebro Handelsforening.

Butikkens store glasfacade er stadig intakt. Og sådan ser udsigten ud hos flere af Nørrebrogades butikker. Men Hans Mejlshede, der har boet i opgangen over sin butik på Nørrebro siden '69, husker tydeligt optøjerne i 2007.

»Selv om det er slemt, det der er sket denne her gang, så var der langt flere og langt større ødelæggelser sidst. Men der er ødelæggelser for mange penge. Penge man kunne få mange bedre ting for«, mener Hans Mejlshede.

Forbi butikken ruller en kvinde i en lang, ulden frakke forbi med sin barnevogn.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi priste os lykkelige for, at vi var kommet hjem og ikke skulle ind til byen. For så havde vi ufrivilligt været en del af demonstrationen. Når man har et barn, vil man gerne være et sted, hvor der er sikkert at være, og det var det jo ikke i går«, siger Maria Jagielska. Hun er selv vokset op på Nørrebro, er kommet i det gamle Ungdomshus som barn og bor nu ved siden af det nye Ungdomshus.

Jagtvej 69

En mand trækker sin pølsevogn efter sig og skaber en trafikprop på Nørrebrogade. Han er på vej mod Nørrebros Runddel, hvor han også stod, da sammenstød mellem unge og politi fandt sted.

»Det startede allerede ved kirken i Sjællandsgade, hvor politiet begyndte at skille dem ad på grund af kanonslag og fyrværkeri. Jeg kan godt forstå de autonome den dag i dag. De skal jo også have et sted at være. Men jeg synes, politiet har handlet flot. De har klaret det på en god måde«, siger Jackie Nielsen, der arbejder for Mickeys Pølser.

På Jagtvej 69, få meter fra Nørrebros Runddel, ligger den tomme grund, som det hele handler om.

Pladsen var for ti år siden centrum for konflikten. Siden er den gamle ungdomshus-bygning revet ned og intet nyt er bygget.

»1.  Marts. Vores kampdag. Intet glemt – Intet tilgivet« står der på et sort banner med dødningehoveder, der er spændt ud mellem fire vinduer på i bygningen ved siden af pladsen, hvor Ungdomshuset engang lå.

Ved pladsen forsøgte politiet i går at opløse demonstrationen flere gange, inden de tvang demonstranterne videre mod det ny Ungdomshus på Dortheavej i Nordvest.

Stille på Dortheavej

I dag er der stille foran den graffitimalede bygning, det nye Ungdomshus i Nordvest.

Foran bygningens indgang står en indkøbskurv med franskbrødsrester. En rusten olietønde med udbrændt affald og en tom malerspand. På fliserne under er der hvide og lyserøde farvepletter fra farvebomber.

Her, på Dortheavej 61, eskalerede demonstrationen. Ni blev anholdt.

Gennem natten har demonstranterne fra Ungdomshuset forsøgt at rydde op på vejen. Ole Larsen fra Københavns Ejendomme er ude for at tjekke stedets tilstand.

»Folkene fra Ungdomshuset har selv ryddet op på gaden i nat, efter at huset blev frigivet af politiet. Jeg har ikke været inde i huset endnu, men her udenfor ser alt fint og ryddeligt ud«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ved siden af ham står en af repræsentanterne fra Ungdomshuset. Han skodder sin cigaret i en vandpyt, mens han understreger, at de i Ungdomshuset »indtil videre ikke har tænkt sig at sige noget om i går«.

Sammen med Ole Larsen fra Københavns Ejendomme forsvinder han ind af hoveddøren til Ungdomshuset. Efter dem følger en ung mand i en sort hættetrøje med en pizzabakke under armen.

Og døren bliver smækket hårdt i.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden