Foto: Google Maps
København

Kamp for slagtergårde på Vesterbro: »Jeg mener ikke, at vi skal renovere jordhuler. Men alt bliver bulldozet«

Borgerrepræsentationen vil rydde en række historiske ejendomme. Lokaludvalg vil nu bede kulturministeren om hjælp.

København

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation har afvist at bevare de historiske slagtergårde på Enghavevej.

Det ærgrer formanden for Vesterbro Lokaludvalg, der nu vil gå til kulturministeren i håb om at få hende til at gribe ind. Mette Bock (LA) kan omstøde den beslutning om at undlade at frede de gamle bygninger, som Slots- og Kulturstyrelsen traf i april i år.

»De er en væsentlig del af historien om det liv, der fulgte med slagtergårdene og den måde, industrialiseringen rykkede ud forbi voldene på«, mener lokaludvalgsformanden, Thomas Egholm.

Jeg mener ikke at vi skal renovere jordhuler. Men alt bliver bulldozet.

Han er ked af, at det politiske flertal ikke er indstillet på at redde ejendommene og efterlyser en større forståelse for de historiske værdier, der findes i byens gamle huse med de fortællinger om det levede liv, de giver nutidens københavnere.

»Det er et problem, at der ikke er en større respekt for det. Det er ærgerligt. Jeg synes, at det går meget stærkt med at bygge byen ud lige for tiden. Noget af det, der bliver glemt, er historiske værdier«, forklarer han.

»Det er som om, at de ikke når at tænke sig helt om hver gang«.

EL og de radikale ville redde bygningskulturen i de gamle slagtergårde

Enhedslisten forsøgte at få opbakning til et forslag om at hindre nedrivningerne, men fik kun støtte af de radikale. De øvrige partier gik imod indsatsen. Dermed åbner de for, at der  kan bygges almindelige beboelsesejendom på grundene.

»Det er en sag, flertallet gerne ser gennemført i en fart«, siger Allan Mylius Thomsen (EL), der havde håbet på en større forståelse for den byhistorie, bygningerne vidner om.

»Jeg mener ikke, at vi skal renovere jordhuler. Men alt bliver bulldozet. Selvfølgelig skal der bygges nyt i København. Men jeg kan som byguide, der viser over 10.000 mennesker rundt i byen om året se, at der er en enorm interesse for vores historiske by«.

Han håber nu, at borgerklager til kulturministeren kan føre til, at de gamle bygninger fra midten af 1800-tallet får lov at stå - et håb, Thomas Egholm deler.

Undrer sig over, at der ikke er plads til at bevare historiske huse

Lokaludvalgsformanden forstår ikke presset for at få fjernet ejendommene for at få flere boliger.

»Der kommer i forvejen rigtigt mange nye boliger til Vesterbro. Carlsberg, posthusgrunden, havneholmene og Ikea-højhusene giver over tusind nye boliger. Mon ikke man kan undvære de 88 lejligheder, der skal bygges i Sundvedskareen?«

Bevarelse af bygningen har ellers fået opbakning fra blandt andre Københavns Museum og Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskutur og er beskrevet som havende »åbenlyse bevaringsværdier« af Slots- og Kulturstyrelsen, der imidlertid har afvist at frede dem, blandt andet med henvisning til, at fredningsloven ikke tager højde for ønsket om at bevare sammenhængende byningsmiljøer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce