Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Kilde: Politiken / Jens Dresling

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den Lille Havfrue overhældt med rød maling - i protest mod grindedrab på Færøerne?

Endnu engang er det nationale klenodie udsat for hærværk. Gerningsmændene skriver, at det er i sket i protest mod slagtning af hvaler.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den ikoniske statue Den Lille Havfrue ved Langelinie i København har været udsat for hærværk med rød maling.

Det oplyser Thomas Tarpgaard, der er vagt ved Københavns Politi.

»Jeg kan sige så meget, at hun i hvert fald ikke længere er bronzefarvet. Det var faktisk Ekstra Bladet, der ringede ind og anmeldte det. Så kører vi derud, og Den Lille Havfrue er ganske rigtig malet rød«, siger vagtchefen.

Politikens fotograf Jens Dresling har netop sendt billeder af udåden, og her ses ikke bare en havfrue i højrød udgave. På stenene foran den verdensberømte skulptur står der skrevet med samme farve:

»Danmark defend the whales of the Faroe Island«. Som betyder: »Danmark forsvar hvalerne ved Færøerne«.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Gerningsmændene har efterladt et visitkort i form af et flammerødt opråb om at forsvare grindehvalerne ved Færøerne.

Grindedrabene på Færøerne er en indarbejdet del af kulturen på de nordatlantiske øer, men fangstmetoden, hvor hundreder af dyr slagtes med brug af lanser og bagefter indgår som en vigtig komponent i det færøske køkken, har påkaldt sig vrede over hele verden, og miljøorganisationer som Sea Shepherd har lagt sig i vejen for drabene.

Sjúrður Skaale, medlem af Folketinget for det færøske parti Javnaðarflokkurin, er af flere grunde ked af hærværksaktionen:

»Færinger er altid parat til at diskutere dette. Vi har intet at skjule, for grindedrab er eksemplarisk dyrevelfærd. Men folk, der gør sådan noget i ly af natten, ønsker næppe oplysning og åben diskussion«, skriver han i en kommentar til Politiken.

Det var omkring klokken 6.30 tirsdag, at politiet fik anmeldelsen.

»Vi ved ikke, hvor længe den har stået med farven rød, men det er nok sket i løbet af natten«.

Vagtchefen oplyser, at man nu indleder efterforskningen for at finde gerningsmanden, da der er ingen anholdte omkring klokken 7.30 tirsdag.

»Og så skal hun selvfølgelig gøres ren. Det er kommunen, der står for det, og den er allerede blevet inddraget«, siger Thomas Tarpgaard.

Hun er ombejlet

Den lidt halvgamle frue - hun fejrede sin 100 års fødselsdag for tre år siden - er elsket af mange på grund af hendes symbolværdi.

Men det kan også være belastende at være så meget i fokus. Havfruen har været udsat for mange attentater - fra voldelige til pudsige - gennem tiden.

En af de mest berømte happenings fandt sted i 1964, da hun fik hovedet savet af. Mistanken rettede sig mod kunstneren Jørgen Nash, der selv sagde, at han kendte forbryderen, men han ville ikke sige navnet. Senere gik han til en slags bekendelse og sagde, at han havde smidt hovedet i Utterslev Mose. Om det var sandt eller en happening-løgn i sig selv, er aldrig opklaret.

I 1984 blev havfruens arm savet af, men her meldte gerningsmændene sig med den frarøvede kropsdel.

Så skulle man tro, at joken med at save havfruens hoved af var et overstået én gang for alle. Men i 1998 skete det igen. Det afkappede hoved dukkede op igen, og en person blev sigtet. Men aldrig dømt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Burka og 69

Helt slem blev havfrueterroren i 2003, da hun blev udsat for en alvorlig sprængning, men andre gange har løjerne været mere uskyldige.

Overhældning med maling har nærmest rituel karakter - det er sket mange gange gennem årene, og mange har også fornøjet sig selv (og måske også nogen turister) med at iklæde hende burka eller fodboldslandsholdstrøjer.

Havfruen er ofte - sådan som det tyder på, det er tilfældet i dag - blevet brugt i politisk øjemed. Som da der blev malet tallet 69 på hende efter rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69 for ti år siden.

Men der er ikke kun destruktion og grov humor i havfruens liv - og en masse fotograferende turister hver evig eneste dag.  Hun var for eksempel ude på en lang og spændende rejse til Kina i 2010, da hun indgik i den danske stand på verdensudstillingen Expo 2010.

Skulpturen er lavet af Edvard Eriksen som en gave til København fra brygger Carl Jacobsen.

Allerede ved halv-ti-tiden tirsdag formiddag var havfruen ved at være sig selv igen. Københavns Kommune har en abonnementsordning med et firma, der hver dag tilser byens statuer og monumenter og sørger for, at eventuelle skader bliver udbedret - og herfra lød meldingen, at spraymalingen var relativt nem at spule af.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden