Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Døde frøer og ødelagte planter vækker voldsom vrede på Amager Fælled

Naturvenner er bestyrtede over det arbejde, som By og Havn har indledt på Amager Fælled, hvor dyr og planter er pløjet ned af maskine.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Alle går og råber op om, at man skal passe på regnskoven, og de truede dyr. Det her er vores regnskov, og frøen er vores næsehorn«.

Ordene er kokken Nikolaj Kirks. Han er en af flere rystede københavnere, der i går blev vidne til en tung entreprenørmaskine, der pløjede dyr og planter ned i et område med mange fredede arter på Amager Fælled i Ørestad.

Ødelæggelserne har fået debatten om bebyggelsen af grunden til at blusse op igen, og By og Havn måtte tilkalde politiet for at sikre, at modstandere af projektet blev holdt på sikker afstand.

Grunden på Amager Fælled  - det sidste stykke uberørte natur i Københavns Kommune - vil By og Havn og Københavns Kommune med Socialdemokratiet i spidsen have bebygget.

By og Havn mener, at arbejdet er gjort så skånsomt som muligt. Og en miljøprofessor konstaterer, at selskabet næppe har overtrådt reglerne for naturbeskyttelse.

Den nye vrede brød ud, da en entreprenørmaskine kørte gennem området, og beboerne så maskinen ødelægge planter og slå dyr ihjel.

»Hvad er det, der sker, Frank Jensen?«, spørger Nikolaj Kirk med adresse til Københavns overborgmester, der fastholder beslutningen om at bygge på arealet.

Det gør Nikolaj Kirk frustreret.

»Da jeg talte med Københavns Kommune i sidste uge, sagde de, at disse foreløbige prøver kunne klares på 20 kvadratmeter. Da jeg var derude i går aftes, ser jeg, at et bæltekøretøj har lavet en lang stribe på flere hundrede meter. I sporet af ødelæggelse finder jeg den ene døde frø efter den anden«, siger han.

Vidne: Det strider mod kommunens miljøpolitik

Et andet vidne til begivenhederne er filmfotografen og -instruktøren Frej Schmedes, der er aktiv i den tværpolitiske borgergruppe Amager Fælleds Venner. Han så bæltekøretøjet og dokumenterede dens arbejde med sin mobiltelefon.

»Jeg prøvede at snakke med de folk, der arbejdede der, om at det område, de var ved at køre ind på, var fyldt med truede arter, som vi er internationalt forpligtede til at beskytte«.

Det her strider mod Københavns egen målsætning om biodiversitet. Det, de gør lige dér, er at dræbe de fredede arter.

»De har lavet en kilometer i alt, hvor de har ryddet alt og ødelagt urnatur og decideret strandeng. Jeg synes, det er respektløs over for os borgere, der vil beskytte den bynære natur, vi alle har gavn af«, siger Frej Schmedes.

»Det her strider mod Københavns egen målsætning om biodiversitet. Det er en målsætning om at bevare arterne. Det, de gør lige dér, er at dræbe de fredede arter. Det er en massakre på biodiversiteten«.

Han er heller ikke tilfreds med overborgmesteren, der over for Politiken har fastholdt, at der skal bygges på det omstridte stykke af fælleden.

»Han skal passe på padderne. Det har han måske ikke forstået helt«, mener Schmedes.

Frank Jensen vil ikke svare på Kirks kritik

Overborgmester Frank Jensen ønsker ikke at kommentere den seneste kritik.

Hvad angår striden om byggeriet på Amager Fælled, så fastholdt han i går over for Politiken, at der vil blive bygget på området.

Hos By og Havn afviser udviklingschef Rikke Faaborg Jarmer, at selskabet kunne have undgået at ramme dyr og planter med den maskine, der kørte ind i området mandag.

Den skulle gøre plads til en mobil borerig, der skal undersøge undergrunden på arealet som led i miljøvurderingen, den såkaldte vvm-undersøgelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Et led i vvm-undersøgelsen er at vise, om der er forurening. Området er udpeget som et forurenet område. Det har tidligere undersøgelser ikke vist tegn på, men vi er nødt til at finde ud af, om det er tilfældet«, forklarer Jarmer.

»Vi skal også finde ud af, hvor dybt grundvandsspejlet i området ligger. Det har betydning for, hvilken naturpleje der efterfølgende skal finde sted«.

By og Havn: Så skånsomt som muligt

Hun afviser, at det kunne gøres med mindre materiel. Det er nødvendigt at skaffe plads til den borevogn, som skal ind.

»Hele området er tilgroet. Der er høj vegetation, der er tæt og ufremkommeligt, så vi er nødt til at lave en fremkommelig vej til den maskine, der skal lave en tynd boring senere«.

Nikolaj Kirk har optaget en video med døde og sårede frøer. Hvad siger I til de optagelser?

»Der er ingen tvivl om, at det er stærke billeder. Det er rigtigt beklageligt. Men den metode, vi er gået efter, er blevet valgt i samarbejde med vore rådgivende biologer i forhold til at være så skånsom som muligt under de givne forhold«.

Metoden er ifølge hende den mest skånsomme, der er mulig. Det er uhyre vanskeligt at undgå, at der sker skader på dyr og planter, mener hun: »Det er ærgerligt, men vi gør det så godt, vi kan«.

Ekspert: Loven er næppe brudt

Miljøoprofessor Peter Pagh fra Københavns Universitet afviser, at By og Havn nødvendigvis har gjort noget forkert, da entreprenørmaskinen gik i gang på den gamle strandeng.

Vil man lave noget derude, så må man undersøge stedet og så sender man maskiner. Man går ikke rundt med en teske.

»Man kan helt sikkert få det til at se voldsomt ud. Men sagen er, at vil man lave noget derude, så må man undersøge stedet og så sender man maskiner. Man går ikke rundt med en teske«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er klart, at det ser voldsomt ud med en bulldozer, men det er et midlertidigt indgreb, der varer forholdsvis kort tid.«

Han understreger, at der ganske vist kan være tale om beskyttede arter, men at beskyttelsen handler om at sikre deres levesteder og reproduktionsmuligheder, ikke om hver enkelt dyr eller plante

»Det er ikke en individbeskyttelse. Det er en artsbeskyttelse. Man skal huske, at det ikke er frøen som individ, der beskyttes, men arten. De skal have levesteder, de kan være i. Om tre af dem går til spilde er ligegyldigt, så længe deres reproduktionsevne er til stede«, forklarer Pagh.

Han vurderer derfor, at der ikke er sket nogen overtrædelser af reglerne for beskyttede arter, da der blev arbejdet på Amager Fælled.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden