Kilde: Politiken / Kristian Jensen, Flemming Christiansen og Heidi Skibsted

København

Valgforsker: Frank Jensen prøver at dæmme op for fremstormende venner

Overborgmesterens kursskifte i sagen om Amager Fælled-byggeriet er et forsøg på at imødegå venstrefløjens forventede fremgang, mener forskningschef.

København

Presset fra venstre side i Københavns Borgerrepræsentation kan meget vel være det, der får den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen til pludselig at ville gå med til at flytte byggeriet fra Amager Fælled Kvarter.

Det vurderer forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole efter den politiske paladsrevolution, der har fjernet overborgmesterens flertal for at bygge på et stykke oprindelig strandeng i Ørestad.

I går meddelte Venstre i Politiken, at partiet er rede til at flytte et planlagt byggeri til et andet område på Fælleden. Det har tvunget Frank Jensen og socialdemokraterne til at acceptere, at der nu søges andre løsninger på byggeplanerne end at opføre boligblokke på strandengen.

»Jeg lytter og kan konstatere, at jeg ikke længere har noget flertal blandt de partier, der oprindeligt var med til at beslutte, hvor der skulle bygges i Ørestaden for at vi kunne finansiere det metrobyggeri, som vi besluttede for 25 år siden«, forklarer han til DR Nyheder.

Positionering før kommunalvalget

Ifølge Roger Buch skal overborgmesterens reaktion mere ses som en positionering, der er er ganske almindeligt forekommende i tiden op til et kommunalvalg.

»Det ser man borgmestrene gøre over hele landet - og lidt ekstra meget lige nu. De prøver at komme til at stå i den mest fordelagtige situation«.

»Det, der sker i København, er primært rettet mod hans egen blok, hvor de andre partier har rigtigt meget vind i sejlene. Det prøver han at dæmme op for«, vurderer Buch.

En meningsmåling i Berlingske i juni viste, at de grønne partier stod til at gå frem, mens Socialdemokratiet ifølge målingen kom til at miste 5 procentpoint og lande på 22,7 procent af stemmerne. Enhedslisten stod til at få 22 procent, Alternativet til 10,2 procent, mens de radikale og SF står til at fastholde deres stemmeandele.

Dermed kan der blive et grønt flertal uden om Socialdemokratiet, antydede meningsmålingen.

Prøver at skærme sig mod andre fremadstormende partier

»Med det her prøver han helt klart at vise, at han er rigtig, rigtig grøn. Der tegner sig en stor tilslutning til de grønne partier i Borgerrepræsentationen. Det er i udgangspunktet ikke et kæmpe problem for Frank Jensen. Men som meningsmålingerne viser, så kan vennerne have for meget succes. Så kan det være, at de ikke vil finde sig i at være nummer 2 eller 3, men kan finde på at udfordre ham i kampen om overborgmesterposten«.

»Det, han derfor gør, er at dække flankerne - også i forhold til vennerne«.

Sagen om byggeriet på strandengen har fyldt meget på sociale medier, hvor der har været stor opbakning til protesterne mod planerne. Spiller det en rolle for overborgmesterens kursskifte?

»Nu har jeg ikke været inde i hovedet på ham, men hvis jeg skal tolke udefra, så ser jeg det primært som en reaktion på partierne i Borgerrepræsentationen. Det er klart, at alle politikere bliver nødt til at følge med i, hvad der rører sig på de sociale medier og til at kommunikere via dem«.

»De sociale medier er ikke slået igennem på kommunalvalgsniveau, så vi ved valgene i 2009 og 2013. Men noget tyder på, at det kommer til at ske ved det her valg«, siger Roger Buch.

Han peger på en undersøgelse, som er offentliggjort i Kommunernes Landsforenings blad Momentum. Hvor papiraviserne og fjernsynet ved kommunalvalget i 2013 blev beskrevet som hovedkilderne til den valginformation, borgerne ville søge efter, så står det i dag klart, at Facebook æder sig ind på de traditionelle medier.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Unge indbyggere nås via sociale medier

Når det gælder de omstridte byggeplaner på den gamle naturgrund, har modstanderne været i stand til at mobilisere en bred modstand takket være en stor aktivitet på det sociale medie.

»København er en ung by med mange studerende og mange tilflyttere. Det giver et kæmpespring for de sociale medier. Derfor bliver det vigtigt for politikerne at overvåge, hvad der snakkes om på nettet«, siger forskningschefen.

Men han fastholder, at årsagen til den socialdemokratiske overborgmesters kursskifte skal findes i Borgerrepræsentationen og ikke nødvendigvis i den voldsomme polemik, der har været om Amager Fælled-byggeplanerne på sociale medier.

»Hvis der ikke var sket noget politisk - hvis de andre ikke havde flyttet sig, så havde vi ikke set overborgmesteren positionere sig. Så det er mere et udtryk for, hvad der sker i Borgerrepræsentationen, end hvad der sker på de sociale medier«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce