Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Drabschef Jens Møller fra Københavns Politi orienterede lørdag formiddag offentligheden om det fund, politiet gjorde i Køge Bugt, fredag.
Foto: Tariq Mikkel Khan/Nyhedstjeneste

Drabschef Jens Møller fra Københavns Politi orienterede lørdag formiddag offentligheden om det fund, politiet gjorde i Køge Bugt, fredag.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Retsmedicinerne vil arbejde videre på, om der kan være noget omkring halsregionen, som kan være medvirkende til at give en dødsårsag«

Læs hele pressemødet med drabschef Jens Møller Jensen fra Københavns Politi om fundet af Kim Walls hoved og legemsdele.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både torsdag og fredag gennemførte dykkere en række eftersøgninger i Køge Bugt.

Det medførte i går, at dykkerne om formiddagen fandt en pose med Kim Walls tøj, trøje, nederdel, strømper og sko.

»I samme pose lå der en kniv og nogle blylodder til at holde posen nede», forklarede drabschef Jens Møller Jensen, som leder efterforskningen, ved et pressemøde ved Københavns Politigård lørdag.

»Omkring middagstid fandt vi først et ben, og så yderligere et ben og kort tid efter fandt vi et hoved, som også lå i en pose«.

Politiet har i løbet af går aftes og frem til klokken tre i nat gennemført obduktion af ligdelene. Det har vist, at der ikke er tegn på fraktur på kraniet eller tegn på stump vold mod kraniekassen.

Politi leder videre

Politiet har ikke fundet armene.

Det betyder, at vi allerede nu med sikkerhed kan sige, at det kan knyttes op på ubådssagen

»Det er klart, at vi i den kommende periode kommer til at søge yderligere efter armene, fordi vi selvfølgelig er interesseret i, at hele personen bliver fundet. Det er ud fra en efterforskningsmæssig vinkel, men absolut også ud fra en etisk vinkel, således at de pårørende til Kim Wall kan få et helt menneske, når hun engang skal begraves«, sagde Jens Møller Jensen.

Politiet har med hjælp fra retsodontologer i nat fået identificeret, at det er tale om Kim Walls hoved, som er fundet.

»Det betyder, at vi allerede nu med sikkerhed kan sige, at det kan knyttes op på ubådssagen«, sagde drabschefen.

Retsodontologerne har fået tandsætsoplysninger fra Kim Wall fra Sverige.

Kan dødsårsagen findes i halsregionen

Dødsårsagen er dog endnu ikke fastslået. Men oplysningerne stiller spørgsmålstegn ved den forklaring, som ubådsbyggeren kom med i det første åbne retsmøde i september, som han har fastholdt i retsmødet i tirsdags, og som lyder på, at Kim Wall skulle have fået ubådens tunge luge i hovedet ved et uheld.

»Der er ikke fastlagt en dødsårsag lige nu ud fra netop de manglende skader på kraniekassen. Men retsmedicinerne vil arbejde videre på, om der kan være noget omkring halsregionen, som kan være medvirkende til at give en dødsårsag senere. Det er klart, at når der ikke er noget på selve torso, når der ikke er noget på kraniet, hovedet, så må man jo se på, om det kan være adskillelsen af de to dele, som måske kan give os en årsag. Men det er alt for tidligt at sige noget om det«, sagde Jens Møller Jensen.

De nye fund stemmer overens med de oplysninger, som specialanklager Jakob Buch-Jepsen fremlagde ved tirsdagens fristforlængelse i retten i København om, at der blev fundet dna-materiale fra Kim Wall på ubådsbyggerens hænder og nakke samt rester af blod, væv og knogler på en stykke af hans overall.

Er det udelukket, at Kim Wall er blevet ramt af lugen, blev drabschefen spurgt.

»Jeg vil ikke spekulere i, hvad der kan være sket eller ikke sket. Jeg kan objektivt forholde mig til, at der ikke er fraktur på kraniet eller tegn på anden stump vold mod kraniekassen. Umiddelbart har det ikke gjort vores sag dårligere«, sagde han.

Tøjet bliver nu tørret

Der er andre mindre skader på kraniet, som politiet ikke vil ind på nu. Der kan være tale om skader fra det lange ophold i vandet eller såkaldte håndteringsskader.

Den fundne kniv har en bladlængde, der ifølge politiet godt kan påføre forskellige læsioner.

Tøjet bliver langsomt tørret i en særlig proces, som skal sikre, at dna-spor ikke går tabt, så Jens Møller Jensen kan ikke sige andet om tøjet andet end, at det lå i posen, og at det var tynget ned af effekter.

Der var ingen, der havde en tro på, at duftsporene fra ligdelene kunne drive så langt

Politiet planlægger en snarlig afhøring af ubådsbyggeren. Han og forsvareren har fået kendskab til politiets nye materiale, og de skal nu have lejlighed til at sætte sig ind i det.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Match med torso

Benene er hele, oplyste drabschefen. Her skal retsmedicinerne lave en sammenligning mellem det brudstykke, der er i knoglerne på låret og de brudstykker, der er på torso.

Umiddelbart tror Jens Møller Jensen på et match.

Benene var tynget ned med to strips på hver ben og på hver af disse strips, sidder der flere metalstykker. Det skal undersøges om strips er identiske med dem, som blev fundet omkring torsoen.

Den var tynget ned af 11 afsavede metalrør fastspændt med strips.

»Umiddelbart virker fundene intakte, men de er selvfølgelig påvirket af at have ligget så længe i vandet«, sagde Jens Møller Jensen.

Fundet i Køge Bugt

Den del af Køge Bugt, hvor dykkere har gjort fundet, har hele tiden været den del, som politiet har interesseret sig for.

Den selvbyggede ubåd Nautilus har været  dykket ned i Køge Bugt fra omkring 00.44 natten til 12. august til omkring 08.25. Herefter kommer den op, hvorefter den henholdsvis driver og sejler i cirka 40 minutter yderligere indtil klokken 09.05.

»Det er de fyrre minutter på den strækning Nautilus tilbagelægger, som har haft vores store interesse. Hypotesen har jo gået på, at Kim Wall er blevet parteret på de knap fire timer som ubåden har været neddykket«, siger Jens Møller Jensen.

Findestedet er knap 1.000 meter lige syd for de steder, hvor de svenske lighunde har gjort de fleste markeringer.

»Der var ingen, der havde en tro på, at duftsporene fra ligdelene kunne drive så langt. Vi har indledningsvis søgt noget tættere end de her 1.000 meter. Vi er meget glade for samarbejdet med de svenske myndigheder og de svenske lighunde«.

Jens Møller Jensen fremhævede også samarbejdet med søværnets minørtjeneste.

Omstændige strømberegninger

Havmiljøskibet Aurora fra Aarhus Universitet har primært kunnet hjælpe ved - på baggrund af historiske strømdata - at foretage beregninger ud fra, hvor lighundene har markeret samt fra de strømforhold, der var i Køge Bugt den pågældende nat i nærheden af det sted, hvor ligdelene blev fundet, forklarede Jens Møller Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var på 10-12 meter vand.

Ud over de tekniske undersøgelser af de nye fund, skal politiet i den kommende tid gennem flere afhøringer og gennemgå elektronisk materiale.

Og, som det kom frem i tirsdagens retsmøde, skal politiet også gennemse fundne videosekvenser med angiveligt virkelige optagelser af drab på kvinder på ubådsbyggerens computer.

Ubådsbyggeren har hidtil nægtet politiet adgang til sin computer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden