Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Anne Mee Allerslev (R) betaler nu penge til Københavns Rådhus for leje af den store sal til sin private bryllupsreception.
Foto: Mads Nissen

Anne Mee Allerslev (R) betaler nu penge til Københavns Rådhus for leje af den store sal til sin private bryllupsreception.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgmester kryber til korset og betaler leje af rådhushal til bryllupsreception

Anna Mee betaler for privat brug af både rådhushal og kantine hos murerfirma. »Jeg er blevet klogere«, siger hun i stort interview.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) lægger sig nu fladt ned og betaler taksten på 65.000 kroner for leje af den store sal på Københavns Rådhus til sin private bryllupsreception i august. Lokalet fik hun ellers dengang stillet til rådighed kvit og frit.

Indrømmelsen kommer mere end fem uger efter, at sagen kom frem, hvor en række eksperter kritiserede, at politikere benytter sig af den slags privilegier, andre ikke får.

»Ja, jeg har været for længe om at træffe denne beslutning, men jeg giver kritikerne ret. Jeg har været meget - og nok også for meget - fokuseret på, om reglerne formelt set var overholdt. Men uanset det er det jo ikke rimeligt, at jeg som politiker skal have en mulighed, som andre ikke har. Derfor betaler jeg«, siger Anna Mee Allerslev til Politiken.

Borgmesteren har hidtil henvist til, at partiernes gruppeformænd for fem år siden mundtligt blev enige om, at borgerrepræsentationens medlemmer kan leje lokaler uden beregning. Den aftale er i øjeblikket genstand for en ekstern undersøgelse. Men den vil Anna Mee Allerslev ikke vente på.

»Jeg meddeler nu økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationens sekretariat, at jeg gerne vil betale de 65.000 kroner, og så afventer jeg at få en faktura«, fortæller hun.

Kantinen betaler hun også for

Ud fra samme argument om rimelighed har borgmesteren også besluttet at betale for sin brug af en kantine hos samarbejdspartnerne i et murerfirma, som hun ellers fik stillet gratis til rådighed ved hendes 30 års fødselsdag.

Lånet af den gratis kantine har borgmesteren ellers hidtil argumenteret for ikke havde noget med hendes borgmestergerning at gøre, og hun og direktøren for firmaet bare er »politiske venner«. Og at det derfor var en rent privat sag.

»Men jeg betaler også for det, fordi det er vigtigt for mig ikke at fremstå som om, at jeg har særlige muligheder qua min position«, forklarer Anna Mee Allerslev.

Politikere skal gøre som andre

Når du nu betaler, har det vel en del at gøre med, at du er i valgkamp?

»Jeg er ikke herre over, hvad københavnerne synes og stemmer. Jeg håber, jeg skal være i politik i lang tid endnu. I denne politiske verden er jeg kun herre over, hvordan jeg handler. Nu har jeg så lyttet til kritikken, blevet klogere og handler efter det«.

Du har fået kritik fra blandt andet eksperter i offentlig forvaltning, men hvordan har borgerne reageret?

»Jeg har både fået støtte og omsorg og sågar blomster, men jo også hård kritik. Og der er en vigtig diskussion om rimeligheden i, at politikere har muligheder, andre ikke har«.

Afventer faktura

Anna Mee Allerslev understreger, at hun allerede dengang betalte de direkte omkostninger ved rådhusarrangementet, herunder lønnen til de ansatte og forplejningen udefra.

Men gevinsten til en værdi af 65.000 kroner ved gratis at have 300 gæster i den store, flagsmykkede sal har hun efter eget udsagn slet ikke på forhånd tænkt kunne være et problem.

»Jeg har lyttet til kritikken, og jeg er enig i, at politikere ikke have andre muligheder end andre mennesker. Jeg kan jo ikke skrive denne historie om, men nu betaler jeg lokalelejen«.

Og så er den potte ude?

»Jeg afventer i hvert fald fakturaen«.

Du siger, at du har overholdt reglerne. Betyder det også, at du har betalt skat af det gode, du fik?

»Jeg fik ikke dengang, jeg lånte lokalet, besked om, at det var skattepligtigt. Da det spørgsmål kom op, sagde jeg selvfølgelig, at jeg betaler. Skatteåret er ikke omme, men jeg ville indberette det. Nu er det jo uaktuelt«.

En undersøgelse af det lovlige i at lade politikere låne rådhusets lokaler gratis til private arrangementer er på vej. Hvorfor afventer du ikke bare den?

»Mange siger også, at sådan en undersøgelse vil vise, at reglerne er overholdt, men for mig er der to sider: Ret og regler på den ene side, rimelighed på den anden. Jeg synes, at jeg altid har gjort mig umage med at tænke på rimelighed som min filosofi, og jeg har gjort mig umage med at handle efter det«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det tog for lang tid

Du har gået længe rundt om den varme grød. Selv om du længe har talt om, at du erkendte, at det ikke var en heldig sag, og det måske var urimeligt at have den slags fordele, betaler du først nu?

»Det har været en proces, hvor jeg som sagt har været fokuseret på at overholde alle regler og betale alle omkostninger. Der var nok også nogen, der ville have haft en hurtigere proces med det end mig. Men som sagt har jeg mest tænkt, at reglerne er vigtige at overholde. Det var forkert, erkender jeg nu. Når det er sagt, synes jeg også, at det er en værdi, at politikere kan lytte og erkende, når de har taget fejl«.

Da du fejrede din 30 års fødselsdag på Rådhuset, havde du også en privat reception, og her har du betalt for forplejningen, efter at din bryllupssag kom frem. Hvorfor dog det? Det var jo modsat brylluppet et arbejdsrelateret arrangement, så det havde du egentlig ikke behøvet.

»Det er en anden sag. Det var en offentlig reception for samarbejdspartnere, og da den sag også kom frem, valgte jeg at lukke den ned ved at betale de direkte omkostninger i form af forplejning. På det tidspunkt havde jeg også bare brug for ro til at passe mit arbejde her i forvaltningen med 2.000 ansatte«.

Betaler også for kantinen

Du betaler også for brug af kantinen hos Øens Murerfirma, som du lånte lokaler af til din fødselsdag. Hvorfor?

»Jeg skal lige rette en misforståelse, jeg har set i flere medier: Øens har ikke vundet et eneste udbud i min forvaltning i min tid som borgmester. Har de vundet kommunale udbud, er det sket i andre forvaltninger. Og det er forvaltningerne, der afgør udbud, ikke borgmesteren«.

Men nogen vil alligevel mistænke, at de stiller et lokale til rådighed for dig for at smøre dig lidt?

»Det er ikke rimeligt over for Øens Murerfirma at sige det. Jeg havde ikke adgang til lokalet, fordi jeg er borgmester, men fordi direktøren i firmaet og jeg er blevet politiske venner. For mig er det også en parallel sag med den anden: Regler eller ej, så ønsker jeg ikke at fremstå som om, at jeg har særlige muligheder qua min position. Derfor har jeg bedt Øens om at få lov til at betale, selv om de først afslog det. Jeg afventer en ekstern vurdering af, hvad brug af den kantine er værd. Og jeg betaler det beløb, de siger«.

Hærdet - men ramt

Har hele bataljen om dine privilegier holdt dig søvnløs?

Her kigger Anna Mee Allerslev længe ned i bordet tænksom og beder om at få spørgsmålet stillet igen.

»Jeg har været i politik så længe, at jeg også er blevet hærdet. Jeg har jo haft store politiske diskussioner, før og efter de sociale medier er kommet til og fået dødstrusler og racistiske bemærkninger før. Men selvfølgelig har jeg været påvirket og tænkt rigtig meget over kritikken. Jeg har prøvet at holde snuden i sporet og passe mine sager, men det har optaget min tanketid meget. Jeg har heller ikke kunnet genkende mig selv i det billede, der er skabt«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tyder den her sag ikke på, at politikere - herunder du - lever så afsondret fra borgernes hverdag, at I tror, at den slags kan lade sig gøre, at I ikke engang skænker det en tanke. Alle andre skal jo betale, når de fejrer noget i et festlokale. Du er så meget elite, at du er blind for de ridser i lakken, det kan give, at du har den slags privilegier?

»Jeg forstår godt, at du spørger, men sådan er jeg ikke. Jeg går meget op i regler og i rimelighed. Politikere skal være og opføre sig som alle andre. Det er jo selvfølgelig ironisk, at jeg er så optaget af det og så nu sidder og taler med dig om det her«.

»Jeg ved ikke, om det her lyder dumt. Men jeg er adopteret fra Korea dengang, det ikke var et rigt land, og jeg kommer fra Greve, hvor jeg har venner med et helt andet liv end mig. Så jeg er meget bevidst om, hvad det er for et liv, jeg lever, og de muligheder, jeg har«.

»Mange af dem, jeg voksede op sammen med, og som jeg stadig ser og elsker, og deres forældre og bedsteforældre, oplever verden på en anden måde end mig som politiker og måske også som dig som journalist. Men jeg ønsker ikke at være en politiker, der ikke kan se, hvilken stor tillid der er blevet vist mig. Så jeg er ked af, at jeg fokuseret for meget på reglerne og ikke tænkte nok over, at jeg har muligheder, andre ikke har«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden