Anna Mee Allerslev, Københavns radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester, vil nu alligevel gerne betale for brug af rådhusplokaler til privat reception. Og andre følger hendes eksempel.
Foto: Mads Nissen

Anna Mee Allerslev, Københavns radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester, vil nu alligevel gerne betale for brug af rådhusplokaler til privat reception. Og andre følger hendes eksempel.

København

Flere politikere vil nu betale for deres private receptioner på Københavns Rådhus

Efter borgmester Anna Mee Allerslevs beslutning om at betale 65.000 kroner for brug af rådhus til bryllupsreception, kommer andre til lommerne. Kommunen kan bare ikke tage imod.

København

Nu hvor Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) - efter flere ugers betænkningstid - har besluttet at betale for sin ellers gratis brug af Københavns Rådhus store hal til en privat bryllupsreception i august, ønsker andre politikere, der har nydt tilsvarende privilegier, nu også at betale.

Også selv om deres receptioner fandt sted for for flere år siden.

Anna Mee Allerslev har fået kritik fra forvaltningsretseksperter, fordi Borgerrepræsentationen regler siger, at kommunen ikke må »stille lokaler vederlagsfrit til rådighed til private eller partipolitiske arrangementer«.

Ganske vist har Anna Mee hidtil undskyldt sig med, at partiernes gruppeformænd i 2012 ved mundtlig forhandling besluttede at gøre en undtagelse ved bryllupper - men den holder ikke, siger eksperterne.

Og nu har hun så valgt alligevel at betale de 65.000 kroner, leje af den store sal normalt koster, fordi »det jo ikke er rimeligt, at jeg som politiker skal have en mulighed, som andre ikke har«, som hun har forklaret til Politiken.

En af dem, der nu også gerne vil til lommerne, er den radikale Henrik Nord, der sidder i socialudvalget og børne- og ungdomsudvalget.

Han blev viet i september 2015 i rådhuset og fik festsalen på 2. sal stillet kvit og frit til rådighed for sine 80-90 gæster, da de efter vielsen blev budt på kage og vin.

»Det skete efter aftale med forvaltningen Der var ikke nogen, der skulle bruge lokalet den dag, og jeg vidste, at der ville komme mange og overvære vielsen. Jeg lejede glassene af rådhuset, og traktementet kom udefra, så kommunen har ikke haft nogen udgifter«.

Men du fik lokalet gratis?

»Ja, men jeg bad dengang om en faktura og fik at vide, at reglerne var sådan, at jeg ikke skulle betale«.

Studsede du over det?

»Ja, selvfølgelig«.

Hvornår har du henvendt dig til kommunen igen for at betale?

Jeg har bedt om en regning og betaler

»I dag - efter at der har været så meget offentlig fokus på det. Jeg har bedt om en regning og betaler«, siger Henrik Nord, der skønner, at prisen ligger omkring 20.000 kroner.

Svært at vurdere værdien

Også Venstres spidskandidat Cecilia Lonning-Skovgaard brugte festsalen til sin reception efter sin vielse i 2012. I et mailsvar til Politiken forklarer hun, at hun  holdt en reception på Rådhuset i to timer.

Hun har betalt den regning, hun efterfølgende modtog på godt 26.500 kr. for pandekager, vand, cremant og kaffe, samt linned, bordopsætning, vagtpersonale og serveringspersonale. Men altså ikke for leje af lokalet.

Cecilia Lonning-Skovgaard har for et par uger siden spurgt Borgerrepræsentationens Sekretariat om, hvad lejen og/eller skatteværdien ville være.

»Jeg har fået det svar, at de ikke kan sige det, da der er gået fem år, og jeg dengang fik at vide, at jeg kunne låne lokalerne«, forklarer Cecilia Lonning-Skovgaard.

Det har ikke været muligt for Politiken at få Cecilia Lonning-Skovgaard til at uddybe, om hun ønsker at betale den fulde leje eller at opgive godet til Skat.

Desværre

Men indtil videre ser kommunen sig heller ikke i stand til at modtage pengene fra politikerne.  Det forklarer Flemming Dubgaard, sekretariatschef for Borgerrepræsentationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi vil i første omgang afvente kommunens undersøgelse af, hvordan regelsættet egentlig er«, fastslår Flemming Dubgaard. Kommunen skal svare et tilsyn under Ankestyrelsen, der har bedt om en redegørelse for de interne regler på Københavns Rådhus.

»Jeg forventer, at sagen kommer i Borgerrepræsentationen den 30. november, og så må vi se, hvad der er op og ned. Først derefter kan vi forholde os til, om der bliver noget med betaling«.

Flemming Dubgaard  bekræfter, at flere politikere har henvendt sig for at høre om betingelserne for at betale for lokaleleje, men han ønsker ikke at fortælle hvor mange.

En af de folkevalgte, der har nydt godt af de gratis lokaler, er Venstres Flemming Steen Munch, der holdt en fødselsdagsreception i lokalet Gl. Hovedkasse.

»Der er en undersøgelse i gang, og kommer den frem til det resultat, at vi skal betale, betaler jeg«, siger Flemming Steen Munch.

Bedre sent end aldrig.

Iagttagere af kommunalpolitik i København er ikke i tvivl om, at Anna Mee Allerslevs beslutning om at betale de 65.000 kroner er den rigtige.

Politisk kommentator Rasmus Jønsson vurderer, at hun ikke kunne vente længere med at betale. Af hensyn til hendes chancer ved det kommende kommunalvalg i næste måned.

»Sagen har ændret sig fra i første omgang at være juridisk til at være moralsk – altså fra om det var lovligt, at hun fik det gratis gode og til, om det er rimeligt at have den slags fordele i forhold til andre borgere. Og så bliver det for alvor farligt«, fastslår Rasmus Jønsson.

Borgmesteren har også besluttet at betale for sin brug af en kantine hos samarbejdspartnerne i et murerfirma, som hun ellers fik stillet gratis til rådighed ved hendes 30 års fødselsdag. Lånet af kantinen har borgmesteren ellers hidtil argumenteret for ikke havde noget med hendes borgmestergerning at gøre, og hun og direktøren for firmaet bare er »politiske venner«. Og at det derfor var en rent privat sag.

Ingen tid til Ritt-spil

Rasmus Jønsson fastslår, at Anna Mee nu »lukker alle sager, der skygger for kommunalvalget«. Og at der ikke var tid til at vente på en juridisk afgørelse om det lovlige i at bruge kommunens lokaler til en privat reception.

»Der er ikke tid til at spille Ritt Bjerregaard«, som Rasmus Jønsson udtrykker det med henvisning til den daværende minister, der blandt andet i forbindelse med en dyr indkvartering på et hotel i Paris og erhvervelse af en lukrativ lejlighed på Vesterbro nægtede at erkende, at hun nød urimelige privilegier, der kunne skade hendes politiske karriere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Radikale går ikke så meget op i den slags

Journalist og radiovært Jarl Cordua, der i flere år har skrevet om det politiske miljø på Københavns Rådhus, er heller ikke i tvivl om, at borgmesteren nu ønsker at »lukke sagen ned, så hun kan komme til at kommunikere andre ting, nu hvor der kun er en måned til kommunalvalget«.

Selv om Anna Mee Allerslev også efter eget udsagn har været længe om at komme til erkendelsen, at hun skal betale, er Jarl Cordua ikke helt overbevist om, at det har skadet hendes valgchancer voldsomt.

»Radikale vælgere er jo ikke som DF-vælgere eller S-vælgere, der går meget op i, at alt skal måles på en guldvægt. På den anden side er Anna Mee en politiker, der gerne med en hævet moralsk pegefinger vil fortælle andre, hvordan de skal opføre sig, og så står hun jo ekstra meget for hug i sådan en sag«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce