Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Det er ikke for at være uopdragen, at de gående skal holde til venstre i tunellen fra S-tog til metro på Nørreport.  Der er en grund til, at Emma Gads fortovsråd ikke gælder på stedet.
Foto: Jens Dresling

Det er ikke for at være uopdragen, at de gående skal holde til venstre i tunellen fra S-tog til metro på Nørreport. Der er en grund til, at Emma Gads fortovsråd ikke gælder på stedet.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trods Emma Gads 132 år gamle råd: Derfor skal du gå i den forkerte retning på Nørreport

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var Emma Gad, der første gang slog det fast: »Man skal altid vige ud til højre side for at undgå sammenstød og forvirring og det, hvad enten man går, kører eller rider«.

Det slog hun fast i bogen ’Man skal aldrig’, en dansk versionering af den engelske bog ’Never’, som forbilledet for takt og tone udgav i 1886. Her opremsede forfatteren blandt andet reglerne for ordentlig opførsel i det offentlige rum med anvisninger om at undgå at bære paraply eller stok vandret, idet det kan genere andre forbigående. Man skal ikke spise frugt eller lignende på gaden. I så fald »frembyder man et mere underholdende end egentlig opbyggeligt skue«.

Og man skal vige til højre, når man går mod hverandre.

Metroen går mod strømmen

Den færdselsregel eksisterer den dag i dag – bortset fra et eneste sted. I forbindelsen mellem s-togsperronen og metroperronen på Nørreport i København opfordres de rejsende ganske usædvanligt til at holde til venstre.

Det skyldes ifølge Metroservice, der driver byens førerløse forbindelser, passagerstrømmene.

Mange passagerer fra Lufthavnen og Vestamager skifter til S-tog på Nørreport. De kommer ind på Spor 2 og kan derfor – hvis de går i venstre side – gå direkte op til s-togsperronen.

I den anden retning tager et stort antal passagerer fra Nørreport ned mod Kongens Nytorv og Christianshavn. Og så er det praktisk, at de ledes direkte ned til Spor 1 ved at holde til venstre.

God fodgængeropdragelse duede ikke

Metroen prøvede i begyndelsen at efterleve Emma Gads anvisninger. Det gik ikke så godt. Derfor blev det ændret.

»Da man i starten arbejdede med ’højrekørsel’ skulle disse passagerstrømme krydse hinanden, og det skabte store frustrationer«, lyder forklaringen på de særlige forhold på Nørreport fra kommunikationschef Jette Clausen.

Før Emma Gads værk eksisterede i øvrigt fortovsretten, der tilsagde, at den, der havde rendestenen på sin højre hånd, havde forrang, mens andre skulle vige. Den skulle man aldrig lade hånt om, understregede hun i sit første værk.

Af andre råd i ’Man skal aldrig’ er blandt andre disse råd om god opførsel i det offentlige rum:

  • Man skal aldrig stille sig op uden for et hotel eller et andet hus og glo på forbigående. Den vane er karakteristisk for alle dagdrivere.
  • Man skal aldrig standse bekendte og blive stående med dem midt på gaden, når man derved tvinger en masse mennesker til at gå til side.
  • Man skal aldrig standse en dame, man kender, for at samtale med hende på gaden. Man må vende om og følge hende videre, indtil man har sagt, hvad man ville. Så fjerner man sig hilsende.
  • Man skal aldrig henvende spørgsmål til en fremmed. Unge piger risikerer en del derved og burde helst undgå at spørge. Er man på rejse, kan man spørge togføreren eller andre af tjenestepersonalet. På gaden må man helst vente, til man kan træffe en politibetjent.
  • Man skal aldrig brede sig over større plads, end man behøver i en omnibus eller en vaggon.
  • Man skal aldrig støjende forlade sin plads midt under en offentlig forestilling. De mennesker, der nok så ubekymrede og hensynsløst forstyrrer en forsamling på denne måde, handler ifølge et vildmandsinstinkt – ikke som dannede mennesker.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden