0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kongens Nytorv skal have brostenene revet op – igen

Først blev de lagt for tidligt. Nu er det sten, der er glatte og ikke ru på undersiden, som blev benyttet. Så nu sættes byggepladshegnene op igen på en del af Kongens Nytorv.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Det er hårdt arbejde at være brolægger. Nu får de en tørn til med brostenene på Kongens Nytorv, der for anden gang skal brækkes op.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Først lagde brolæggerne møjsommeligt brostenene pænt på plads på Kongens Nytorv. Så blev de revet op igen.

Derefter lagde brolæggerne igen brostenene på plads. Og nu skal de fjernes for anden gang, skriver Berlingske på baggrund af en pressemeddelelse fra Metroselskabet.

Første gang arbejderne blev beordret til at fjerne det arbejde, de havde udført, var årsagen, at de var lagt før nedgravningen af drænrør og plantekasser til træerne på pladsen.

Forkert underside

Denne gang skal det gøres, fordi stenene er glatte og ikke ru på undersiden. Dermed har de ikke den nødvendige »historiske kvalitet«.

»Kongens Nytorv er en særlig plads, og den skal være ligeså fin, som den var før metrobyggeriet«, meddeler projektdirektør Jens Kjærgaard fra Metroselskabet ifølge avisen i virksomhedens pressemeddelelse.

Brolæggercirkusset på Kongens Nytorv - sådan vil nogen måske kalde det - skriver sig ind i en historie om gentagen opbrydning og ilægning af belægning på pladsen.

Kongens Nytorv blev på grund af metrobyggeriet forvandlet til en byggeplads i 2012. Allerede i 2018 blev en del af pladsen åbnet igen, og brosten blev lagt ned. Men kun for at blive pillet op igen.

Kongelige krav

Pladsen var ifølge Ritzau også centrum for en belægningsaffære tilbage i 2004, da Kronprinsparret skulle giftes. Også dengang var der byggerod på pladsen, men det fiksede Københavns Kommune med asfalt.

Det blev lagt, parret blev gift, asfalten blev fjernet.

Denne gang er kongehuset kun indirekte centrum for belægningsudskiftningen. De 400 kvadratmeter sten, som skal skiftes, befinder sig i pladsens haveanlæg, Krinsen, som omkranser rytterstatuen af Kong Christian V.

Han var rigets anden enevældige konge og under ham blev rigskansler Griffenfeld dømt til halshugning.

Skulle nogen af den grund driste sig til i et muntert øjeblik at anvende det historiske faktum til at betegne de nutidige omstændigheder omkring pladsens belægning som ’hovedløs’, må det dog bemærkes at dødsstraffen i sidste øjeblik blev ændret til livsvarigt fængsel.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter