Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Marcus Trappaud Bjørn
Foto: Marcus Trappaud Bjørn

Folkeskoler er lukket i hobetal. (arkivfoto.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Friskolernes økonomi: Socialdemokratiet har ændret holdning til friskolerne

Efter længerevarende pres har S nu skiftet kurs til konflikten om de frie skoler økonomi. Tilskuddet skal stadig sænkes, men fremover differentieres for at holde friskoler i landdistrikterne oven vande.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter at det er gået op for Socialdemokratiet, at ingen af de øvrige partier i Folketinget vil stemme for deres forslag om at sænke tilskuddet til de frie grundskoler, er de nu klar til at foretage en justering.

Socialdemokratiet vil stadig tage millioner fra fri- og privatskolerne ved at sænke koblingsprocenten fra 76 til 71 procent.

»Den nuværende politik skaber en ubalance i forholdet mellem folkeskoler og privatskoler. Folkeskolen skal være et naturligt førstevalg, og friskoler kan være et alternativ,« siger fungerende politisk ordfører, Mattias Tesfaye (S).

Men nu foreslår Socialdemokratiet en differentiering i tilskuddet for at imødekomme kritikken fra friskolerne i landdistrikterne.

»Vi ønsker fortsat at sænke koblingsprocenten til 71 procent, fordi vi synes, at det er den rigtige prioritering at styrke folkeskolens økonomi med de penge, der kommer ind. Men vi kan se, at det bliver svært at komme igennem med i Folketinget, og at der har været bekymringer fra friskoler i landdistrikter,« siger Tesfaye.

Derfor skal friskoler, der ligger i områder, hvor der ikke umiddelbart er en folkeskole i nærheden, eller i yderkommuner, fredes for sænkningen af tilskuddet.

Socialdemokratiet har ikke et konkret forslag til, hvad der skal defineres som yderkommuner. Partiet vil læne sig op ad de definitioner, der tæller, når der årligt udbetales særlige tilskud til uddannelsesinstitutioner uden for de større byer.

Penge fra privat- til folkeskolen

Friskolerne er noget overraskende blevet et varmt emne under valgkampen. Det har været et tema under begge dueller mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen.

Det er på trods af, at der på intet tidspunkt har været nogen parlamentarisk sandsynlighed for, at det ville blive til virkelighed. S står nemlig helt isoleret på det punkt.

Det har ikke forhindret Venstre i at køre en hård kampagne mod Socialdemokratiets forslag.

Lige nu ligger tilskuddet til de frie grundskoler på 76 procent, hvilket er historisk højt. Det vil Venstre bevare. Venstre har hævdet, at S-forslaget risikerer at lukningstrue op mod 100 friskoler. Det har dog siden hen vist sig at baserer på et noget usikkert skøn og vel at mærke inden den nye kurs fra S.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden