0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Marcus Trappaud Bjørn
Foto: Marcus Trappaud Bjørn

Folkeskoler er lukket i hobetal. (arkivfoto.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Friskolernes økonomi: Socialdemokratiet har ændret holdning til friskolerne

Efter længerevarende pres har S nu skiftet kurs til konflikten om de frie skoler økonomi. Tilskuddet skal stadig sænkes, men fremover differentieres for at holde friskoler i landdistrikterne oven vande.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Efter at det er gået op for Socialdemokratiet, at ingen af de øvrige partier i Folketinget vil stemme for deres forslag om at sænke tilskuddet til de frie grundskoler, er de nu klar til at foretage en justering.

Socialdemokratiet vil stadig tage millioner fra fri- og privatskolerne ved at sænke koblingsprocenten fra 76 til 71 procent.

»Den nuværende politik skaber en ubalance i forholdet mellem folkeskoler og privatskoler. Folkeskolen skal være et naturligt førstevalg, og friskoler kan være et alternativ,« siger fungerende politisk ordfører, Mattias Tesfaye (S).

Men nu foreslår Socialdemokratiet en differentiering i tilskuddet for at imødekomme kritikken fra friskolerne i landdistrikterne.

»Vi ønsker fortsat at sænke koblingsprocenten til 71 procent, fordi vi synes, at det er den rigtige prioritering at styrke folkeskolens økonomi med de penge, der kommer ind. Men vi kan se, at det bliver svært at komme igennem med i Folketinget, og at der har været bekymringer fra friskoler i landdistrikter,« siger Tesfaye.

Derfor skal friskoler, der ligger i områder, hvor der ikke umiddelbart er en folkeskole i nærheden, eller i yderkommuner, fredes for sænkningen af tilskuddet.

Socialdemokratiet har ikke et konkret forslag til, hvad der skal defineres som yderkommuner. Partiet vil læne sig op ad de definitioner, der tæller, når der årligt udbetales særlige tilskud til uddannelsesinstitutioner uden for de større byer.

Penge fra privat- til folkeskolen

Friskolerne er noget overraskende blevet et varmt emne under valgkampen. Det har været et tema under begge dueller mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen.

Det er på trods af, at der på intet tidspunkt har været nogen parlamentarisk sandsynlighed for, at det ville blive til virkelighed. S står nemlig helt isoleret på det punkt.

Det har ikke forhindret Venstre i at køre en hård kampagne mod Socialdemokratiets forslag.

Lige nu ligger tilskuddet til de frie grundskoler på 76 procent, hvilket er historisk højt. Det vil Venstre bevare. Venstre har hævdet, at S-forslaget risikerer at lukningstrue op mod 100 friskoler. Det har dog siden hen vist sig at baserer på et noget usikkert skøn og vel at mærke inden den nye kurs fra S.

Læs mere:

Annonce

 • Her er resultatet - klik og få detaljer

  • A
  • B
  • F
  • Ø
  • Å
  • C
  • D
  • K
  • I
  • O
  • E
  • V
  • P
  48 % 4 % 48 % 4 %
  Kilde: KMD/DR/Ritzau

  Se hele valgresultatet ›

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?