0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mette Frederiksen om partiets politik: Vi kan nå i mål med det meste

Socialdemokratiet kan få gennemført det meste af partiets politik via et bredt samarbejde, mener formanden.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Mette Frederiksen (S) præsenterede mandag formiddag partiets ti mål, en S-ledet regering vil bruge som pejlemærker, hvis partiet vinder regeringsmagten efter valget.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Velfærd først'. Det er mottoet for Mette Frederiksen, hvis hun bliver Danmarks næste statsminister.

Det understreger den socialdemokratiske formand igen ved mandagens fremlæggelse af partiets ti mål, som en eventuel ny S-regering skal arbejde for.

»Det er ti mål, som sætter en retning for et mere retfærdigt samfund med fri og lige adgang til sundhed og uddannelse«.

»Det er ikke en udtømmende liste, men det er en retning, som vi gerne vil arbejde efter, hvis vi får muligheden efter valget«, siger Mette Frederiksen, der ønsker en etpartiregering.

Mette Frederiksen er under valgkampen blevet mødt af en række krav fra de partier, der efter onsdagens valg i givet fald skal udgøre hendes parlamentariske grundlag.

Blandt andet på udlændingeområdet skal der ske en kursændring, har det eksempelvis lydt fra De Radikale og Enhedslisten. Også SF og Alternativet har krav til Mette Frederiksen.

Senest har De Radikales leder, Morten Østergaard, til Børsen udtalt, at Mette Frederiksens økonomiske plan for 2025 ikke lever op til De Radikales krav.

Østergaard siger til Børsen, at hvis ikke Socialdemokratiet kan levere en aftale, som øger beskæftigelsen og skaffer flere penge i det økonomiske råderum, vil han blokere Mette Frederiksens vej til statsministerposten.

Valgkamp med mange ultimative krav

Men S-formanden mener, at 'vi kan nå i mål med det meste med et bredt samarbejde', siger hun.

»Der er rejst mange ultimative krav i denne valgkamp. Og der er så mange af de ultimative krav, der går imod hinanden, at det ikke hænger sammen«.

»Hvis vi får muligheden efter valget, så vil vi forhandle med partierne om at danne en ny S-ledet regering«, siger Mette Frederiksen.

Hun afviser at føre en borgerlig økonomisk politik, tilføjer hun. Til samme emne siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):

»Sidst, vi havde en socialdemokratisk regering, førte de vores økonomiske politik. Kommer der en socialdemokratisk regering nu, kommer den til at køre en socialistisk økonomisk politik«.

»Mette Frederiksen har selv foreslået skattestigninger, og det er, før hun har lyttet til de socialistiske partier, der i givet fald skal gøre hende til statsminister«, siger Løkke, der mener, at en socialistisk økonomisk politik "vil gøre Danmark fattigere".

Ellers bød mandagens freml