0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Klaus Riskær Pedersen og Pernille Vermund fra Nye Borgerlige ankommer til 'Det sidste ord' partilederdebat i TV 2s studie på Københavns Hovedbanegård.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debatten minut for minut: Slagsmål om velfærd, klimahysteri og samarbejde over midten

Partilederne tørnede tirsdag aften sammen for sidste gang, inden valgstederne i morgen åbner. Der blev diskuteret velfærd og om klimadebatten var præget af hysteri. Men særligt Løkkes (V) forslag om en midterregering fik gang i en ophidset diskussion.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I morgen klokken 08.00 åbner valgstederne landet over. Det skal afgøres, hvem der skal regere Danmark.

En af de sidste muligheder for at påvirke vælgerne var tirsdag aften, hvor de 13 partiledere mødtes til debat på TV 2.

Her er tre af debattens vigtigste emner:

Slagsmål om velfærd

Første emne var velfærd, hvor særligt minimumsnomeringer i daginstitutionerne fyldte. Mens blandt andet SF og Radikale igen udtalte deres ønske om at bruge nogle af velfærdskronerne på at få flere pædagoger i daginstitutionerne, mente Kristian Thulesen Dahl (DF), at der i valgkampen har været alt for lidt fokus på de ældre.

Socialdemokraterne vil efter valget kræve af kommunerne, at der kommer flere pædagoger i daginstitutionerne.

Men hvor skal pengene så komme fra?

Ifølge Mette Frederiksen (S) blandt andet fra bankerne, der skal give et større samfundsbidrag. Ifølge Pernille Skipper (Ø) ved at sætte selskabsskatten op.

Men man kan ikke beskatte sig til velfærd, sagde Konservatives leder, Søren Pape Poulsen, og påpegede at »det løber ham koldt ned ad ryggen ved tanken om, hvad der kan ske efter i morgen«.

Klimahysteri?

Klimaet var også en af debattens store temaer, som det har været hele valgkampen igennem. Men det burde det ikke have været i lige så høj grad, lod Kristian Thulesen Dahl forstå – i hvert fald ikke på den måde, som debatten har været.

Ifølge ham har den nemlig været præget af »hysteri«.

Til det svarede Pernille Skipper (Ø), at hun kunne love, at hun nok skulle blive hysterisk.

»Det er et vanvittigt alvorligt problem«, sagde hun.

Men man skal ikke skræmme, mente Rasmus Paludan fra Stram Kurs. Spørger man ham, er klimaproblematikken ikke »nær så reel«, som den bliver gjort til. Den er desuden »imaginativ«, lod han forstå og sagde, at der ikke ikke er i orden at bruge enorme ressourcer på »symbolske handlinger«.

Vermund: Løkke snor sig efter magten

Bølgerne gik højest, da debatten faldt på samarbejde. For hvem skal samarbejde i den kommende regering?

Lars Løkke Rasmussen meldte tidligere på dagen ud, at han mener, at Danmark er bedre tjent med en løsning over midten, og den melding gentog han under tirsdagens debat.

»Vi er nødt til at skære yderfløjene fra«, sagde han og påpegede, at Enhedslisten nok bliver »for vildt«.

Det tolkede Mette Frederiksen (S) som om, at Lars Løkke Rasmussen sammenlignede Enhedslisten med Stram Kurs. En »urimelig« sammenligning, sagde hun.

Pernille Vermund fra Nye Borgerlige sagde med henvisning til Lars Løkke Rasmussens udmelding om en midterregering, at hun vidste, at statsministeren ville »sno« sig efter magten.

»Vi havde ikke en døjt tillid til, at han ville holde, hvad han lovede«, sagde hun.

Efterfølgende begyndte statsminister Lars Løkke Rasmussen og Pernille Vermund at mundhugges.

»Nu skal du ikke stå og råbe ad mig«, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.


Læs mere:

Annonce

 • Her er resultatet - klik og få detaljer

  • A
  • B
  • F
  • Ø
  • Å
  • C
  • D
  • K
  • I
  • O
  • E
  • V
  • P
  48 % 4 % 48 % 4 %
  Kilde: KMD/DR/Ritzau

  Se hele valgresultatet ›

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?