0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: De ryger ud af Folketinget

Anders Samuelsen må forlade Christiansborg. Også Joachim B. Olsen er færdig. DF mister flere store profiler.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Artiklen er opdateret kl. 19.42

Der er vindere, og der er tabere i politik. Lidt efter lidt står det klart, hvem der taber.

Politiken giver her et overblik over, hvem der ryger ud af Folketinget:


Liberal Alliances leder og tidligere udenrigsminister, Anders Samuelsen, lider et enormt nederlag og må forlade Folketinget. Han fik ikke sit mandat i Nordsjælland storkreds.

Joachim B. Olsen (LA) blev ikke valgt i København Omegns storkreds.

Liberal Alliance styrtbløder folketingsmedlemmer og har mistet ni mandater af de 13, som partiet havde før valget.

Partiets gruppeformand og politiske ordfører, Christina Egelund må også vinke farvel, da Liberal Alliance mister sit mandat i Nordjyllands Storkreds, hvor hun er opstillet.

Laura Lindahl (LA) kommer heller ikke i Folketinget – hun manglede kun 10 stemmer for at blive genvalgt.

DF er faldet fra 37 mandater til 16. Et tab på 21 mandater. Det betyder blandt andet, at partiets udlændingeordfører Martin Henriksen ikke bliver genvalgt. I Københavns Storkreds blev det kun til ét mandat – og det gik til Peter Skaarup.

Kenneth Kristensen Berth og Martin Dencker er ej heller genvalgt i Københavns Omegns Storkreds. Det samme gælder Marlene Harpsøe og Jan Erik Messmann i Nordsjællands Storkreds, hvor DF’s eneste mandat gik til Morten Messerschmidt.

I Nordjyllands Storkreds, hvor DF er gået fra fire til to mandater, ryger også Morten Marinus og Ib Poulsen ud.

I Vestjylland har DF’s Christian Langballe fået færre personlige stemmer end partiets skatteordfører Dennis Flydtkjær. Dansk Folkeparti har kun et eneste mandat i Vestjylland, og Langballe mister altså sit sæde i Folketinget.

Dansk Folkepartis Kim Christiansen, som stillede op i Østjyllands Storkreds er også færdig i Folketinget. Partiet går fra fem til to mandater i kredsen, og da Christiansen kun trak fjerdeflest stemmer for DF i Østjylland, fortsætter han ikke i Folketinget.

Alternativet går fra to til ét mandat i Københavns Storkreds. Det går ud over Carolina Magdalene Maier, forkvinden for partiets folketingsgruppe, som ikke opnår genvalg.

Partiets miljøordfører, Christian Poll, ryger også ud af Folketinget, fordi Alternativet ikke genvandt sit mandat i Nordsjællands Storkreds.

I Københavns Storkreds har Socialdemokratiet mistet et af sine fire mandater. Pernille Rosenkrantz-Theil og Peter Hummelgaard tager de to ud af tre, der er tilbage. Sidste mandat går til Lars Aslan Rasmussen. Det betyder, at Mette Reissmann og Yildiz Akdogan mister sine pladser.

I Grønland mister Aleqa Hammond fra løsrivelsespartiet Nunatta Qitornai sit mandat til den 22-årige Aki-Matilda Høegh-Dam fra det socialdemokratiske parti Siumut. Aleqa Hammond var tidligere medlem af Siumut, men forlod partiet i 2016.

Læs mere:

Annonce

 • Her er resultatet - klik og få detaljer

  • A
  • B
  • F
  • Ø
  • Å
  • C
  • D
  • K
  • I
  • O
  • E
  • V
  • P
  48 % 4 % 48 % 4 %
  Kilde: KMD/DR/Ritzau

  Se hele valgresultatet ›

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.