0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Børnefamilierne på Sjælsmark kan se frem til at forlade det omdiskuterede center.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny regering sender børnefamilier ud af Sjælsmark og skrotter center på Lindholm

Med aftalen om en ny regering tages et opgør med to af de mest omdiskuterede initiativer i dansk udlændingepolitik.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvis der er noget, som har delt vandene i den udlændingepolitiske debat, så er det børnefamilierne på Udrejsecenter Sjælsmark og et muligt center på øen Lindholm i Stege Bugt.

Med den nye aftale mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten er der lagt op til et opgør med begge dele.

Selv om de afviste asylansøgere skal hjem, ændrer det ikke på, at børnene er uden skyld i deres situation, lyder det i den nye aftale. Derfor vil partierne lade børnefamilierne flytte fra det spartansk indrettede Udrejsecenter Sjælsmark.

»En ny regering er af den overbevisning, at det inden for det formål vil være muligt at finde en mere hensigtsmæssig lokalitet for et udrejsecenter kun for børnefamilier end Udrejsecenter Sjælsmark«, står der i aftalen mellem partierne, der har fået navnet ’Retfærdig retning for Danmark’.

Hidtil har S-formand Mette Frederiksen talt om at forbedre forholdene for børnene i udrejsecentret. Men i forhandlingerne er det lykkedes de andre partier at overbevise hende om, at børnefamilierne skal helt ud af centret, hvor Røde Kors har afdækket, at mange af dem har psykiske problemer.

Læs reportager fra Sjælsmark her.

Også planerne om at placere kriminelle udvisningsdømte på øen Lindholm i Stege Bugt skrinlægges.

I efteråret blev V-LA-K-regeringen enig med Dansk Folkeparti om, at de skal flyttes fra Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland til øen Lindholm, der tidligere er blevet brugt til forskning i virussygdomme. Det har vakt kritik, fordi det koster flere hundrede millioner kroner at indrette øen til det nye formål.

»En ny regering vil iværksætte en undersøgelse af, hvor de bedst kan placeres, så længe de opholder sig i Danmark«, fremgår det af aftalen mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

I valgkampen har det været på tale at skærpe sikkerhedsforanstaltningerne omkring Kærshovedgård i Midtjylland. Det står der intet om i aftalen. Ifølge politisk leder Morten Østergaard (R) er det meningen, at de kriminelle udvisningsdømte ikke længere skal bo her.

Hvor de så skal bo, er endnu uvist.

Læs mere:

Annonce

 • Her er resultatet - klik og få detaljer

  • A
  • B
  • F
  • Ø
  • Å
  • C
  • D
  • K
  • I
  • O
  • E
  • V
  • P
  48 % 4 % 48 % 4 %
  Kilde: KMD/DR/Ritzau

  Se hele valgresultatet ›

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?