0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kristian Madsen: Derfor har Frederiksen droppet regeringsgrundlaget for en politisk forståelse

Mette Frederiksen har ikke offentliggjort et regeringsgrundlag, men en politisk forståelse. Hun vil undgå at få en tjekliste, mener politisk kommentator Kristian Madsen, der ser den politiske forståelse som et opgør med Foghs kontraktpolitik.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Mette Frederiksen vil ikke lave et regeringsgrundlag. I stedet har hun præsenteret en politisk forståelse.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mette Frederiksen vil danne en socialdemokratisk mindretalsregering, men har valgt ikke at skrive et regeringsgrundlag. I stedet præsenterede hun sent tirsdag aften en såkaldt politisk forståelse, et 18 sider langt dokument, der fortæller, hvilken politik regeringen vil føre.

Og det er godt tænkt, mener Kristian Madsen, Politikens politiske kommentator:

»Jeg synes sådan set, det er smart. Hun gør op med Anders Foghs kontraktpolitik, hvor et regeringsgrundlag var så detaljeret, at det kunne bruges som tjekliste, hvor man efter et år eller to kunne se, hvad der ikke var gennemført«, siger han.

»Praktisk set tror jeg ikke, det gør den store forskel, men det er klogt set at komme væk fra at kunne sætte flueben«, siger Kristian Madsen.

»Et regeringsgrundlag behøver jo heller ikke at betyde, at man får gjort det, der står i det. Den gamle regering havde et langt og fint et af slagsen, som den ikke har gennemført ret meget af. Det politiske forståelse består i stedet af en række hensigtserklæringer«, siger han.

»Den store overraskelse er, at der lægges op til et fasttømret samarbejde. Mininumsnormeringer og en bindende klimalov er store projekter, der tager en række finanslove at gennemføre. Det er ikke ting, man kan vedtage om tirsdagen og så om onsdagen begynde at samarbejde med de borgerlige. Så det bliver kedeligt på oppositionens bænke for Venstre, Konservative og Dansk Folkesparti«, siger han.

»På papiret ser det mere stabilt ud, end man havde kunne frygte på Mette Frederiksens vegne«.


Finansieringen?

Der mangler dog en enkelt, men vigtig detalje i den politiske forståelse, siger Kristian Madsen:

»De har jo sparket det helt store spørgsmål om, hvor pengene skal komme fra, til hjørne. Det er der ikke svar på i den her forståelse. I det forrige socialdemokratiske regeringsgrundlag stod der f.eks. både, at arbejdsudbuddet skulle øges med 130.000, og at der skulle lave en skattereform.

Det står ikke i den nuværende aftale, hvor Pernille Skipper har fået indført, at uligheden ikke må stige, mens Morten Østergaard har fået indskrevet, at forsvinder der nogen fra arbejdsmarkedet, skal der andre ind via reformer«, siger han.

»Det bliver rigtig spændende at se, hvordan hun vil operere i de to sfærer«.

Læs mere:

Annonce

 • Her er resultatet - klik og få detaljer

  • A
  • B
  • F
  • Ø
  • Å
  • C
  • D
  • K
  • I
  • O
  • E
  • V
  • P
  48 % 4 % 48 % 4 %
  Kilde: KMD/DR/Ritzau

  Se hele valgresultatet ›

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts