0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overblik: Det siger kritikerne om aftalen

Pia Kjærsgaard anklager Mette Frederiksen for løftebrud, Løkke kalder aftalen for »ufinansieret og ukonkret«, og Dansk Industri er bekymret for udsigten til skattestigninger.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard og snart tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) rejser begge kritik af den nyligt indgåede 'forståelsesaftale' mellem S, SF, R og Ø. Billede fra Folketingets åbning i 2016.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mette Frederiksen (S), Morten Østergaard (R), Pia Olsen Dyhr (SF) og Pernille Skipper (Ø) er alle stærkt tilfredse med den politiske aftale, der blev indgået natten til i dag.

Det er dog ikke alle, der deler deres begejstring. Her er nogle af dagens hårdeste kritikere af aftalen.

Pia Kjærsgaard og Inger Støjberg anklager Mette Frederiksen for løftebrud

Ikke overraskende har Pia Kjærsgaard (DF) meldt sig på banen som kritiker af aftalen. Over for DR anklager hun Mette Frederiksen for løftebrud på udlændingeområdet.

»Det er dybt, dybt problematisk, at vi igen skal til at åbne ladeporten for flygtninge og migranter. Det er trist. Det er et kernepunkt, som Mette Frederiksen havde lovet højt og helligt ikke at pille ved. Det var det punkt, hun lod forstå, at hun allermindst ville give sig på, men det har hun altså gjort (...). Flere kvoteflygtninge er en kendsgerning. De kommer nu«, siger Pia Kjærsgaard«.

Det er blandt andet det midlertidige tilskud til familier med børn fra 0-14 år, der er ramt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen, som ifølge Pia Kjærsgaard vil få flere indvandrere til Danmark.

Også bedre forhold for de børnefamilier, der pt. bor på Udrejsecenter Sjælsmark, vil tiltrække flere udlændinge, mener hun.

Også Venstres afgående udlændingeminister, Inger Støjberg, har svært ved at sætte andre ord end løftebrud på aftalen.

»Det kan ikke ses på andre måder end som et løftebrud. Man kunne se det på Mette Frederiksen i går aftes, da hun talte udlændingepolitik, at hun godt er klar over, at hun stak vælgerne blår i øjnene, da hun under valgkampen sagde, at der videreføres en stram udlændingepolitik« siger Inger Støjberg til DR.

Lars Løkke: »En rød-grøn ønskeseddel«

På Twitter langer tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen ud efter aftalen for blot at være en »rød-grøn ønskeseddel«. Ironien flyder ud gennem skærmen, når han i sit tweet spørger, om partierne mon glemte at tale om, hvordan regningen skal betales.

Ikke overraskende er Lars Løkke Rasmussen ikke den eneste fra Venstre, der kritiserer, at aftalen ikke indeholder mere konkrete elementer om finansiering. Til TV 2 News siger Venstres politiske ordfører, Britt Bager:

»Jeg betragter der her forståelsespapir som en lang ønskeseddel fra de røde partier. Dét har man kunnet blive enige om. Det, man så ikke har kunnet blive enige om, det er finansieringen. Det synes jeg selvfølgelig er problematisk, for det ser ud til, at det bliver dyrere at blive dansker, og det er jo dét, vi har frygtet hele valgkampen igennem«.

Dansk Industri løfter pegefingeren

Dansk Industris administrerende direktør, Kim Graugaard, udtrykker i en pressemeddelelse begejstring for aftalens høje klimaambitioner og fokusset på at investere mere i uddannelse.

Dog løfter DI også en pegefinger over for partierne i pressemeddelelsen. Selvom partierne i aftalen forpligter sig til en ansvarlig økonomisk politik, mener DI nemlig, at det er bekymrende, at aftalen lægger op til målrettede skattestigninger - eksempelvis ved at hæve afgiften på generationsskifter i virksomheder.

»Det vil være stærkt skadeligt, hvis regeringen og partierne gør det dyrere for familieejede virksomheder at give stafetten til næste generation. I det hele taget vil vi fra virksomhederne advare imod, at der sker en samlet stigning i skatterne på virksomheder og borgere i Danmark. Det vil ramme vores konkurrenceevne», siger Kim Graugaard.

Paradigmeskifte i beskæftigelsespolitikken

Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den borgerlige tænketank CEPOS, siger til DR, at der er for meget fokus på at bruge penge og for lidt fokus på at skaffe dem i forståelsesaftalen.

Han mener, at der er tale om et decideret paradigmeskifte i beskæftigelsespolitikken i aftalen:

»Fra 1993 og frem til i dag har skiftende regeringer hele tiden gennemført reformer, der øger beskæftigelsen. Der må man sige, at man i det her papir helt dropper idéen om, at det er et mål i sig selv at få flere i beskæftigelse ved nye reformer«, siger Mads Lundby Hansen.

Hans bemærkning kommer med henvisning til, at der i forståelsespapiret står, at »initiativer, der måtte reducere beskæftigelsen, modsvares af andre - men ikke nødvendigvis samtidig - tiltag, der som minimum øger beskæftigelsen tilsvarende«.Læs mere:

Annonce

 • Her er resultatet - klik og få detaljer

  • A
  • B
  • F
  • Ø
  • Å
  • C
  • D
  • K
  • I
  • O
  • E
  • V
  • P
  48 % 4 % 48 % 4 %
  Kilde: KMD/DR/Ritzau

  Se hele valgresultatet ›

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

 • Lindsey Parnaby/Ritzau Scanpix