0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flere brevstemmer skal få sofavælgerne på banen

Fra tirsdag er der åbnet for at stemme til kommunalvalget per brev. Flere brevstemmer skal øge valgdeltagelsen

Kommunalvalg 2013
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Er du forhindret i at møde op den 19. november og afgive din stemme til kommunalvalget, eller har du simpelthen ikke tålmodighed til at stå i kø foran stemmeboksen på dagen, så er der et alternativ.

Tirsdag åbner muligheden for at brevstemme til kommunalvalget. Tidligere har ordningen med at brevstemme til folketingsvalg og kommunalvalg ellers været betinget af, at man var forhindret i møde op. Men sådan er det ikke længere.

FAKTA

»Vi har nu ændret praksis, så det er muligt at brevstemme, og man behøver heller ikke længere at afgive sin stemme i den kommune, man bor i«, siger kontorchef i Økonomi- og Indenrigsministeriet, Christian Vigh.

»Man er kommet lidt på omgangshøjde med virkeligheden, og den nye ordning er langt mere fleksibel, så den enkelte borger selv kan styre, hvor og hvordan man ønsker at afgive stemme til valget«, tilføjer han.

Kommuner laver mobile valgsteder
Samtidig kan man nu afgive sin brevstemme andre steder end på kommunens borgerservice. Ved seneste folketingsvalg blev der for eksempel opstillet et telt på Københavns Hovedbanegård.

Rundt omkring i mange af landets kommuner vil mobile brevstemmesteder køre ud over de kommende måneder for at få flere til at deltage i kommunalvalget.

»Gennem kampagner om, hvor nemt det er at stemme, forsøger vi at få hævet stemmeprocenten til kommunalvalget«, siger Christian Vigh.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har også tidligere opfordret kommunerne til at gøre det muligt at brevstemme for eksempel fra gymnasier, tekniske skoler og indkøbscentre.

Unge stemmer mindre

Det skal ske for at få fat i nogle dem, som ellers ikke så ofte får stemt til kommunalvalget. Valgdeltagelsen er især lav blandt unge, nydanskere og socialt udsatte, siger valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

»Det helt centrale er, at man får nogle nye til at stemme - altså dem, der ellers ville blive på sofaen. Hvis man kan give dem nogle nye muligheder og vise, hvor let det er at brevstemme, så kan det øge valgdeltagelsen«, siger han.

Som det ser ud i dag, har Danmark traditionelt en meget lav andel, der brevstemmer ved folketings- og kommunal valg.

»Det hænger blandt andet sammen med, at det for mange danskere er en tradition at gå ned og stemme på valgdagen. Det er nærmest en festdag«, siger Kasper Møller Hansen.

ritzau

Annonce

Læs mere