Kommunalvalg. En ny undersøgelse viser, at to tredjedele af vælgerne især lader sig påvirke af lokale forhold og ikke så meget af de landsdækkende tendenser, når de stemmer til kommunalvalg.
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

Kommunalvalg. En ny undersøgelse viser, at to tredjedele af vælgerne især lader sig påvirke af lokale forhold og ikke så meget af de landsdækkende tendenser, når de stemmer til kommunalvalg.

Kommunalvalg 2013

Landspolitik og lokalpolitik splitter vælgerne

Mange vælgere stemmer helt forskelligt til kommunalvalg og folketingsvalg, viser undersøgelse.

Kommunalvalg 2013

Mere end hver fjerde vælger udskifter partiet, de stemmer på til Folketinget med et andet til kommunalvalget.

Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse af vælgernes stemmeafgivelse ved kommunalvalget i 2009, som avisen Kommunen har fået adgang til.

Det er professor i statskundskab Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet og professor Jørgen Elklit fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, der har lavet undersøgelsen, som bliver offentliggjort i slutningen af måneden.

De to professorer har undersøgt i hvilket omfang, vælgerne stemmer på et andet parti lokalt, end de ville gøre ved et samtidigt folketingsvalg. Det gjorde 27 procent i 2009, viser undersøgelsen.

»Landspolitik betyder selvfølgelig noget. Men jeg synes, at de her tal peger på, at man skal føre så meget valgkamp lokalt, man overhovedet kan. Et stort flertal af vælgerne lytter, og mange er villige til at sætte krydset anderledes end ved et folketingsvalg«, siger Ulrik Kjær ifølge Dknyt.dk.

Dermed er der lagt op til et uforudsigeligt valg i kommuner og regioner 19. november, hvor valgkampen kan flytte afgørende stemmer, og hvor de landsdækkende meningsmålinger ikke ser ud til at give en retvisende strømpil for valgresultatet.

LÆS ARTIKEL

Undersøgelsens konklusioner giver støtte til en vælgeranalyse, Politiken bragte i begyndelsen af maj. Den konkluderede blandt andet, at nederlaget til de røde borgmestre ikke bliver så stort, som de landspolitiske meningsmålinger ellers tyder på.

I øjeblikket er der der 51 røde borgmestre. 49 fra Socialdemokraterne og to fra SF og vælgeranalysen viser, at der efter kommunalvalget sandsynligvis fortsat vil være rødt styre i 44 kommuner.

Ifølge undersøgelsen fra Ulrik Kjær og Jørgen Elklit kommer de lokale forhold til at spille en afgørende betydning. To tredjedele af vælgerne lader sig ifølge avisen Kommunen påvirke af lokale forhold, når de sætter deres kryds.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce