Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LÆRKE POSSELT (arkiv)
Foto: LÆRKE POSSELT (arkiv)

Frontkæmper. Lisbeth Zornig Andersen er initiativtager til kampagnen Stemmer på Kanten.

Kommunalvalg 2013
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Zornig på stormøde: Danmark svigter de svageste til kommunalvalg

Reportage. Lisbeth Zornig forsøger gennem stormøder at aktivere landets svageste.

Kommunalvalg 2013
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det her er for alvor starten!«

Sådan lyder det opmuntrende fra Lisbeth Zornig Andersen, da hun indtager scenen i en beskeden fællessal på Lokalcenter Møllestien i Aarhus.

Det er begyndelsen på Stemmer på Kantens kampagne. En kampagne, der skal få socialt udsatte personer til at bruge deres stemme ved kommunalvalget i 19. november.

LÆS DEBATINDLÆG

Størstedelen af denne gruppe har aldrig sat et kryds på en stemmeseddel. Tal fra Danmarks Statistik viser, at kun 32 procent af landets kontanthjælpsmodtagere stemte ved sidste kommunalvalg.

Danmark bryster sig af at være et demokrati, og jeg mener ikke, at vi er et demokrati, hvis en hel befolkningsgruppe udelukkes

'Befolkningsgruppe bliver udelukket'
Bag kampagnen står Lisbeth Zornig Andersen. Hun er tidligere formand for Børnerådet og blev for alvor kendt, da hun i et DR-program fortalte om, hvordan hun blev misbrugt som barn.

LÆS ARTIKEL

»Danmark bryster sig af at være et demokrati, og jeg mener ikke, at vi er et demokrati, hvis en hel befolkningsgruppe udelukkes«, siger Lisbeth Zornig Andersen fra scenen, mens publikum skiftevis klapper og selv deltager livligt i debatten.

Morgenfriske frivillige
Klokken er ti. Kaffe, the og rundstykker med ost står klar til de morgenfriske fremmødte frivillige, pressefolk og repræsentanter for Aarhus Kommune, der har taget plads i salen.

Zornig forsøger at hilse på de fleste, og lægger ikke skjul på, at hun er taknemmelig over fremmødet, der tæller godt 50 personer.

LÆS ARTIKEL

Der er snakken i krogene og tilgangen til mødet virker afslappet om end atmosfæren i den farveløse fællessal emmer af energi efter at påbegynde projektet – projektet, der forhåbentlig skal gøre kommunalvalget til en begivenhed for alle.

'Giv mig din stemme'
En af de personer, der aldrig har stemt til et kommunalvalg er Sarah 'Libra Locc' Johannsen. Sarah er psykisk syg og opvokset i et udsat miljø, så hun kender til den problematik, kampagnen præsenterer.

Hun har sammen med Yasmin Elvira Steenholdt og Asger Steenholdt skrevet rapsangen 'Giv mig din stemme' til Stemmer på Kanten.

DOKUMENTATIONHør sangen 'Giv mig din stemme'

Midt i mellem kampagnekoordinering og kaffekopper, indtager hun smilende stormødets scene for at fremføre sangen.

Snart begynder fællessalen at bevæge sig taktfast til de blide beats, mens Zornig står på sidelinjen og mimer med på Sarahs rapsang.

»Hiver fat i flasken igen som asken fra ilden. Jeg har set ting, som du kun har set på film«.

Sådan lyder en af de skarpe strofer, Sarah sender ud i lokalet.

Teksten er ifølge en begejstret tilskuer »spot on«, og budskabet bliver leveret med bravur. For Sarah er det dog ikke kun Stemmer på Kantens budskab, hun synger om - det er også hendes eget budskab.

»Gennem Stemmer på Kanten har jeg endelig fået mulighed for at fortælle min historie«.

Susanne Strandbjerg er frivillig for Stemmer på Kanten og deltager i stormødet.

Frivillige vil have de udsatte på banen

Det er netop de udsattes fortællinger og holdninger, der har fået hende til at bakke op om kampagnen. Hun er sammen med en gruppe frivillige mødt op til stormødet, for at give sin mening til kende.

»Det er vigtigt, at vi ikke taler på de udsattes vegne. Vi skal fungere som bindeleddet mellem de udsatte og politikerne, så de får mulighed for at sige, hvad de selv mener«.

Det demokratiske aspekt af projektet optager hende også.

»Jeg, synes det er så vigtigt, at man stemmer, lige meget hvem man stemmer på«, understreger hun.

Der er stemmer, der skal høres, historier, der skal fortælles, og krydser, der skal sættes 19. november.

Indtil videre er det dog blevet tid til det ugentlige slag banko i plejehjemmets fællessal, så stormødet ophæves, og 'Stemmer på Kanten' triller videre til næste by, hvor flere frivillige venter.

Stemmer på Kanten har afholdt stormøder i København, Odense, Aarhus, Aalborg og på Lolland.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden