Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG (arkiv)
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Kommunalvalg. Meget tyder på, at partikammeraterne kommer til at kæmpe endnu hårdere om de samme vælgere til november.

Kommunalvalg 2013
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Valgforsker: Kommunalvalg handler om at hapse stemmer fra kammeraterne

Vælgerne er trofaste over for partiet, viser undersøgelse.

Kommunalvalg 2013
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et kommunalvalg handler ikke om at udmanøvrere sine politiske modstandere, men derimod sine partikammerater.

Ønsker man et højt personligt stemmetal, så er den bedste chance at møve sig ind på sine partikollegers vælgere, lyder konklusionen i en dansk undersøgelse, skriver Kristeligt Dagblad.

LÆS ARTIKEL

Efter kommunalvalget i 2009 indhentede Kasper Møller Hansen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, svar fra flere end 2.000 opstillede kandidater, og tendensen i vælgernes stemmemønstre var tydelig.

»Det var slående, at langt de fleste stemmer, der flyttede sig, blev flyttet internt i partierne. Det gjaldt for stort set samtlige kandidater, uanset hvilke kampagnemetoder, de benyttede«, siger han til Kristeligt Dagblad.

Lytter til partifællerne
En af årsagerne er selve valgkampen, forklarer Kasper Møller Hansen, for under en valgkamp bliver vælgerne mindet om, hvilket parti de plejer at stemme på, og derfor lytter de overvejende til de politikere, de i forvejen har sympati med.

»Der er en enorm stabilitet i partivalg, og derfor bliver kampen internt på listerne meget intens. Især længere nede på listerne kæmper kandidaterne fra dør til dør, og det er et kollektivt partiproblem, at kandidaterne ikke tænker på at dele kagen bedre«, siger Kasper Møller Hansen til Kristeligt Dagblad.

Færre vil stemme

Og meget tyder på, at partikammerater kommer til at kæmpe endnu hårdere om de samme vælgere til november. I sidste uge viste en undersøgelse fra Kora, at 75 procent af vælgerkorpset agter at stemme den 19. november.

LÆS ARTIKEL

Det er lavere end ved tidligere valg, og ved det seneste kommunalvalg var valgdeltagelsen den laveste i 35 år med 65,8 procent.

»Hvis en kandidat skal tage stemmer fra et andet parti, handler det om at skabe kant til modparten. Præcis som ved landspolitik, hvor man tilbyder vælgerne en anden politik«, siger lektor Rune Stubager fra Institut for Statskundskab i Aarhus.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden