Mindretal. Nummer to fra venster er Gösta Toft fra Slesvigsk Parti i båden Apenrader Ruderverein. Op til kommunalvalget står blokkene af danske partier så stejlt over for hinanden, at folkene fra mindretallet i Slesvigsk Parti endda kan gå hen og få en borgmesterpost - ligesom det danske mindretal i Tyskland har fået i Flensborg.
Foto: Per Folkver

Mindretal. Nummer to fra venster er Gösta Toft fra Slesvigsk Parti i båden Apenrader Ruderverein. Op til kommunalvalget står blokkene af danske partier så stejlt over for hinanden, at folkene fra mindretallet i Slesvigsk Parti endda kan gå hen og få en borgmesterpost - ligesom det danske mindretal i Tyskland har fået i Flensborg.

Kommunalvalg 2013

Tysk mindretal har nøglen til magten i Sønderjylland

Slesvigsk Parti kan blive kongemager i tre sønderjyske kommuner. Måske får vi endda en borgmester fra det tyske mindretal i Danmark.

Kommunalvalg 2013

Orange redningsveste hænger på række i loftet.

En håndfuld robåde i træ og glimtende kulfiber står stablet på et stativ i midten af rummet. I hjørnet blafrer klubvimplerne fra væggen og venter på at blive luftet til søs i Aabenraa Fjord.

Det er torsdag eftermiddag i bådehuset hos Apenrader Ruderverein, en roklub for det tyske mindretal i Danmark, og klubbens 71-årige næstformand, ungdomstræner og altmuligmand, Gerd Larsen, er ved at gøre et par robåde klar til udsejling.

Vores kultur er en berigelse for regionen, og det ville være sørgeligt, hvis den forsvandt

LÆS ARTIKEL

»Det er jo en måde at holde sammen på, det her. Vi har en kultur, som vi gerne vil bevare, og derfor mødes vi for at ro, hygge og diskutere«, siger han og skuer tilfreds ud mod eftermiddagssolen, der har sikret optimale forhold.

Grundlagt i 1926
Roklubben blev grundlagt i 1926, og ofte har det krævet lange, seje træk at holde den oven vande, forklarer Gerd Larsen.

I september 1945 blev klubhuset brændt ned til grunden – ifølge næstformanden af en dansk skoleklasse, der af deres lærer var blevet opildnet til at sætte hårdt mod hårdt over for de tyske arvefjender.

I dag er det dansk-tyske forhold anderledes lunt, men det risikerer at kuldsejle, hvis ingen varetager det tyske mindretals interesser i Danmark, når Gerd Larsen at få med, før han og en håndfuld klubkammerater sætter bådene i vandet.

SE OVERSIGT

»Derfor er det godt, at vi har Slesvigsk Parti. Vores kultur er en berigelse for regionen, og det ville være sørgeligt, hvis den forsvandt«.

Gerd Larsens og andres stemmer på Slesvigsk Parti kan få stor betydning for kommunalvalget i Aabenraa, Sønderborg og Haderslev, hvor blokkene står så tæt, at Danmarks eneste regionale parti kan blive afgørende for at danne flertal.

Og hvis alt flasker sig i valgnattens uforudsigelige forhandlinger til november, kan det tyske mindretal sågar få sin første borgmesterpost i Danmark.

Vil have mere tysk i danske skoler
Et godt bud på en sådan ’tysk borgmester’ er 36-årige Stephan Kleinschmidt, der er medlem af byrådet i Sønderborg.

Selv siger han, at han »ikke umiddelbart« er borgmesterkandidat.

Men jeg ville ikke have problemer med en tysk borgmester i Aabenraa

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Men situationen kan opstå, hvor jeg bliver bedt om at tage ansvar. Vi er stadig i den fase, hvor vi vurderer, om det vil være hensigtsmæssigt«, siger Stephan Kleinschmidt fra sit kontor på det tidligere Bov Rådhus, hvor han til daglig arbejder som konsulent for et dansk-tysk vækstcenter under Region Syddanmark.

LÆS ARTIKEL

Han mener, at det er blevet mere legitimt at tænke tanken med en tysk borgmester i Danmark, efter at en dansker er blevet borgmester i Flensborg syd for grænsen.

Da Stephan Kleinschmidt blev udnævnt til formand for kulturudvalget, var der debat om, hvorvidt han var den rette til opgaven.

Kritikerne mente, at han ville vægte tyske interesser over danske. Men sådan kan man ikke stille det op, mener Stephan Kleinschmidt. Han forklarer, at partiet både varetager mindretallets interesser og regionens interesser.

»Det ene udelukker ikke det andet. Vi er et regionalt parti, der varetager sønderjyske interesser«, siger Stephan Kleinschmidt. Ingen ’dem’ og ’os’


Et eksempel er, at Slesvigsk Parti går ind for, at sønderjyske børn skal have tyskundervisning i skolen tidligere, fordi tyskkundskaberne i regionen er faldet i takt med tyske tv-kanalers udbredelse.

Det vil ifølge partiet være til fordel for både mindretallet og flertallet, som vil få forbedrede muligheder for at søge job på sigt.

Det praktiske omkring Stephan Kleinschmidts parti foregår tre kvarters kørsel nordpå i Aabenraa, hvor partisekretær Gösta Toft tager imod i entreen til det tyske mindretals fælleshus, som foruden partikontoret rummer psykologisk skolerådgivning til tyske skolebørn, et tysk bibliotek, socialkonsulenter til tyske familier og selskabslokaler.

»Ja, det er så mit kandidatteam«, siger han og peger på væggen bag os, som er beklædt med valgplakater.

På Gösta Tofts lille kontor – eller »particentralen«, som han ynder at kalde det – er en opslagstavle plastret til med gule sedler.

LÆS ANALYSE

De kortfattede som »Sønderjysk rap«, »Postkarten«, »Lottospiel« og »Sponsorering« dækker over gøremål, der skal indfange vælgere frem mod 19. november. Aktiviteterne retter sig lige så meget mod sønderjyder med ikketyske aner, for partiet har også mange danske vælgere, forklarer Gösta Toft:

»Fra at være mod hinanden og senere med hinanden er det mere for hinanden nu. Det er ikke ’dem’ og ’os’ længere«. Grænsen er løs


At Slesvigsk Parti rækker bredere ud end blot til det tyske mindretal, er 50-årige Tony Hansen et levende eksempel på.

Iført selvlysende heldragt er han med øredøvende brummen fra sit plæneklippende køretøj i færd med at gøre græsset foran byens genbrugsstation nydeligt.

Ved det kommende valg overvejer Tony Hansen at stemme på Slesvigsk Parti, selv om det eneste tyske, der kommer i nærheden af aabenraaeren, er moderens søster, der holder til syd for grænsen, og de tyske nummerplader, han daglig ser i byen. »Partiet tænker på hele regionen. Grænsen har man jo flyttet på før. Den er ikke nogen fast størrelse«, siger han.

LÆS ARTIKEL

50 meter derfra er flere borgere gået på loppejagt i genbrugsstationens butik, som sælger ud af lossepladsens bevaringsværdige barbiedukker og kakkelborde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

'Har alttid stemt på Pia'

En dame, som ikke vil have sit navn i avisen, er »ikke så meget for de tyskere«, så de skal helst ikke »have for meget at have sagt« efter kommunalvalget. Men de øvrige kunder er enten ligeglade eller positive over for mindretallets politiske nøglerolle. 48-årige Dorthe Petersen er på jagt efter cowboybukser til sin svigerdatter i genbrugsbutikkens tøjafdeling. Hun har levet hele livet i regionen og tænker kun positivt om mindretallet. Men Slesvigsk Parti skal ikke regne med Dorthe Petersens stemme: »Jeg har altid stemt på Pia og vil også stemme på ham den nye i Dansk Folkeparti. Men jeg ville ikke have problemer med en tysk borgmester i Aabenraa. Hende Angela Merkel gør det da meget godt«.Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce