Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Hove Olesen(Arkiv)
Foto: Peter Hove Olesen(Arkiv)

Uengagerede. Unge stemmeberettigede interesserer sig mindre for kommunalpolitik end nogensinde før. Under 14 procent af unge under 25 år erklærer sig 'interesseret' eller 'meget interesseret' i kommunalvalget.

Kommunalvalg 2013
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge gider ikke stemme kommunalt

Kun godt hver tredje vælger under 25 år er sikker på at stemme til kommunalvalget. Eksperter og minister er bekymrede.

Kommunalvalg 2013
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der bliver langt mellem de unge ansigter i stemmeboksene ved det kommende kommunalvalg.

Kun 35 procent af de 17-24-årige er helt sikre på, at de vil stemme til november, viser en undersøgelse, som kommunernes nyhedsbrev Momentum offentliggør i dag. For hele befolkningen er tallet 61 procent.
Alvorligt demokratisk problem

De unges manglende interesse for kommunalpolitik er et alvorligt demokratisk problem, mener adjunkt Yosef Bhatti, der forsker i valgdeltagelse ved Københavns Universitet. Han frygter, at »en hel vælgergeneration tabes på gulvet«.

»Hvis de unge ikke stemmer første gang, vil de sandsynligvis ikke stemme lige så meget som andre senere. Det at stemme er et vanespørgsmål«, siger Bhatti, der har skrevet ph.d.-afhandling om deltagelse ved kommunalvalg.

»Hvis en gruppe ikke stemmer, hvorfor skulle politikerne så lytte til dem? I forvejen er de unge en lille gruppe, og derfor vil de unges interesser blive endnu mindre repræsenteret«, konstaterer han.

LÆS OGSÅ

Ved kommunalvalget i 2009 stemte kun 46 procent af de unge mellem 19 og 21 år i København og Aarhus - en tilbagegang på otte procentpoint fra 2001.

»Første- og andengangsvælgere er mere usikre på, hvem de skal stemme på, og de er optagede af helt andre ting - som deres uddannelse og karriere«, vurderer professor ved Danmarks Journalisthøjskole Roger Buch, som forsker i kommunalpolitik.

Han påpeger, at også unge kandidater glimrer ved deres fravær:

»De unge er store kunder i den kommunale forretning og bruger mange kommunale tilbud, men de er mindre deltagende rent politisk - både når der skal stemmes, og når man ser på de opstillede kandidater. Det kan selvfølgelig være problematisk«.
Manglende interesse

Én ting er, om de unge har planer om at bruge deres stemme ved kommunalvalget, noget andet, om de overhovedet interesserer sig for kommunalpolitikken.

I undersøgelsen, som er foretaget af YouGov blandt 532 repræsentativt udvalgte unge under 25 år, erklærer kun 14 procent af de unge sig 'interesseret' eller 'meget interesseret' i kommunalpolitik mod 40 procent i hele befolkningen. 42 procent af de unge erklærer sig 'ikke' eller 'slet ikke' interesseret.

Kampagnetilbud: Prøv 1, 2 eller 3 måneder for 299,-

Lige nu kan du i bestille et abonnement, der passer til dine læservaner til en særlig pris.

Læs mere

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden