Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

langtidsholdbar. 49 kroner betaler de ældre i fire nordsjællandske kommuner for et måltid som dette, der kan holde sig 17 dage i køleskabet. Det er det fælleskommunale firma Mad til Hver Dag I/S i Hillerød, der producerer måltiderne.
Foto: Joachim Adrian(Arkiv)

langtidsholdbar. 49 kroner betaler de ældre i fire nordsjællandske kommuner for et måltid som dette, der kan holde sig 17 dage i køleskabet. Det er det fælleskommunale firma Mad til Hver Dag I/S i Hillerød, der producerer måltiderne.

Kommunalvalg 2013
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommuner sparer på ældres mad

Vakuumpakket mad er blevet hverdag for landets ældre, viser ny rundspørge. Kommunerne kan spare en milliard kroner med kæmpe centralkøkkener.

Kommunalvalg 2013
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det giver livskvalitet for ældre, hvis der dufter af frisklavet mad i hjemmet.

Sådan har det lydt fra både Ældrekommissionen og mange politikere. Men i virkeligheden bliver stadigt mere mad til landets ældre fremstillet i kæmpe centralkøkkener og leveret som frost- eller kølemad.

I dag er det kun godt hver femte eller 22 procent af kommunerne, der dagligt tilbyder et varmt eller opvarmet måltid til hjemmeboende ældre, viser Politikens rundspørge til kommunernes ældreråd.

Ifølge rundspørgen, som 88 ud af 98 ældreråd har svaret på, leverer 55 procent af kommunerne vakuumpakket mad til op mod en uge ad gangen, mens 28 procent sender maden ud som dybfrost.

»Omlægningen til produktion i store centralkøkkener, der laver vakuumpakket eller frostmad til en eller to uger ad gangen, bliver solgt til borgerne, som at de får friere og større menuvalg. Det skal så kompensere for, at de får gammel mad«, siger Anne-Birgitte Agger, direktør for Københavns Madhus, som arbejder med kvalitet i kommunens måltider.

Der er meget at spare for landets trængte kommuner, hvis de bygger centralkøkkener, der kan levere maden på frost eller køl, viser en analyse, som Kommunernes Landsforening har bestilt hos Deloitte.

»Man kan spare op mod 50 procent af sine udgifter simpelthen ved at øge det antal enheder, man producerer i døgnet«, siger seniormanager Ulrik Bro Müller, som har været projektleder for rapporten ’Foranalyse af stordriftspotentiale i kommunerne’.

Ifølge Deloitte bruger danske kommuner 2,1 milliarder på madservice til ældre, et beløb, der altså næsten kan halveres, hvis man tænker stort.

Samlet vil 8-12 centrale storkøkkener kunne dække behovet for madservice til plejehjem og hjemmehjælpsmodtagere i hele Danmark, vurderer Ulrik Bro Müller.

For eksempel har fire kommuner oprettet ét fælles storkøkken i Hillerød, hvor borgmester Kirsten Jensen (S) ikke mener, at det har ført til faldende kvalitet.

»Vi går meget op i, at maden skal være god. Det er et meget entusiastisk køkkenpersonale, som arbejder meget med, at maden er velsmagende, når den skal varmes op igen. Desuden kan de hjemmeboende ældre nu vælge mellem mange forskellige retter, hvor der før kun var én ret hver dag«, siger hun.

Men mad i plastikbakke fremmer ikke appetitten og kan derfor ende med at koste mange penge i form af hyppigere indlæggelser, fordi et stort problem for mange ældre er, at de spiser for lidt.

»Mange ældre borgere er i risiko for at være fejl- eller underernærede. Det ser vi desværre ofte, når ældre bliver indlagt på hospitalet eller visiteret til plejehjem«, siger måltidskonsulent Karina Kyhn Andersen fra Kost- og Ernæringsforbundet.

I Politikens rundspørge siger et et medlem af et kommunalt ældreråd om den mad, de får i hans kommune:

»Alt for få grøntsager. Alt for meget halvfabrikata. Alt for mange tilsætningsstoffer. Farsretter uden smag osv. Det lever indholdsmæssigt overhovedet ikke op til hverken de gamle eller de nye kostråd. Jeg gruer for at skulle spise det ...«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden