Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Måltider: Alle kommuner bør have en måltidspolitik, mener sundhedsminister Astrid Krag (SF).
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Måltider: Alle kommuner bør have en måltidspolitik, mener sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Kommunalvalg 2013
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister om underernærede ældre: Alle kommuner skal have måltidspolitik

Astrid Krag (SF) vil have kommunerne til at hjælpe underernærede ældre.

Kommunalvalg 2013
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Underernæring blandt de ældre borgere er et alvorligt problem, og derfor bør alle kommune informere tydeligere om kost og have en decideret måltidspolitik.

Sådan lyder reaktionen fra sundhedsminister Astrid Krag (SF), efter at en undersøgelse foretaget af Kost- og Ernæringsforbundet har vist, at en stor den af landets kommuner mangler en målrettet ernæringsindsats for de ældre borgere.

Ingen politik i hver tredje kommune I rundspørgen svarer hver tredje kommune tillige, at de ikke har en måltidspolitik.

»Det er ærgerligt, hvis mange kommuner ikke har en måltidspolitik. Det bør de have som en del af deres sundhedspolitik. Og jeg ser også gerne, at kommunerne følger Sundhedsstyrelsens anbefaling om give ældre over 75 år tilbud om forebyggende hjemmebesøg, hvor man blandt andet taler om mad og ernæring«, skriver ministeren i en mail til Politiken.

40 procent af landets kommuner screener således ikke ældre for underernæring, selv om gruppen ifølge undersøgelser er i betydelig risiko for netop at blive underernærede. Samtidig tilbyder mindre end af kommunerne kost- og ernæringsvejledning, viser rundspørgen, hvori 68 af 98 kommuner har svaret.

Og det selv om en målrettet ernæringsindsats beviseligt giver de ældre borgere større livskvalitet og sænker dødeligheden. Derfor har både eksperter og centrale sundhedsmyndigheder de senere år intensiveret opfordringerne til landets kommuner om at sikre, at der kommer tilstrækkeligt med mad i maven på de ældste.

»Underernæring blandt ældre er uden tvivl et problem, vi skal tage alvorligt. Hvis man er undervægtig, kan det få alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, og give dårlig trivsel«, siger Astrid Krag.

»Derfor er det også vigtigt, at der er fokus på underernæring, både på sygehusene, hvor der indlægges mange ældre medicinske patienter, og på plejehjem og i den kommunale hjemmepleje, der er tæt på borgerne i det daglige«.

Ældre Sagen raser
I Ældre Sagen er man forarget over rundspørgens resultater:

»Det er helt uacceptabelt, at kommunerne ikke endnu har fået sat indsatsen i system. De massive underernæringsproblemer er en bombe under forebyggelse af svækkelse og sygdom hos ældre. Alligevel er bekæmpelsen af underernæring blevet offer for en kortsigtet sparepolitik«, siger chefkonsulent i Ældre Sagen, Olav Felbo.

Han påpeger, at underernæring ofte »sætter en kaskade af andre problemer i gang« eller forstærker dem, den ældre i forvejen døjer med. Det kan ekselpelvis være træthed, depression, øget risiko for sygdom, nedsat muskelmasse og muskelstyrke, svækket hukommelse og immunforsvar, dårligere sårheling og svagere hjertefunktion.

»Hvad hjælper det, at kommunerne kommer med al verdens trænings og rehabiliteringstilbud, hvis den ældre, der skal trænes, er ved at segne på grund af underernæring?« spørger han.

V bakker op
Sundhedsordfører for Venstre, Sophie Løhde, er enig med Astrid Krag:

»Kommunerne skal have større fokus på området, og blive bedre til at lære af dem, som gør det bedst. Der er lidt for meget spredt fægtning på det her felt, hvor kost og ernæring ellers burde være en integreret del af kommunernes sundhedspolitik«, siger hun.

»Det manglende fokus i nogle kommuner betyder dårligere livskvalitet for de ældre, og er dyrt for kommunekassen i form af unødige indlæggelser«.

Kost- og Ernæringsforbundet anslår, at underernæring årligt koster samfundet 550 millioner kroner i ekstra indlæggelser og genindlæggelser på sygehusene.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kommuner skal have måltal

Sophie Løhde »ser gerne, at man ude i de enkelte kommuner får udarbejdet måltal for, hvor meget og hvordan at man fx vil nedbringe underernæring blandt ældre på plejehjem«.

»I det hele taget er der behov for, at kost og ernæring kommer højere på dagsordenen i kommunerne, så det bliver en integreret del af sundhedspolitikken«, siger hun.

Sundhedsminister Astrid Krag tilføjer:

»Det er også vigtigt, at man så tidligt som muligt opsporer de ældre, der er underernærede, og tilbyder den rigtige hjælp. Derfor har regeringen og satspuljepartierne også afsat 3,5 millioner kroner til blandt andet at udvælge og udbrede værktøjer, der kan hjælpe for eksempel «undhedspersonale i den kommunale ældrepleje med at identificere underernærede ældre«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden