Mærkesag. »Vi fik gennemført en meget vigtig mærkesag; nemlig at der fremover skal serveres traditionel dansk mad i institutionerne i Hvidovre«, siger Mikkel Dencker (DF), der afgav på borgmesterposten i Hvidovre. - Foto: .
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Mærkesag. »Vi fik gennemført en meget vigtig mærkesag; nemlig at der fremover skal serveres traditionel dansk mad i institutionerne i Hvidovre«, siger Mikkel Dencker (DF), der afgav på borgmesterposten i Hvidovre. - Foto: .

Kommunalvalg 2013

Hvidovre: S fik borgmesterpost, DF fik frikadeller og juletræ

Socialdemokraterne snupper borgmesterposten med støtte fra DF og SF.

Kommunalvalg 2013

Dramaet om kommunalvalget i Hvidovre er slut, og Socialdemokraternes Helle Adelborg fortsætter som borgmester.

Det sker med støtte fra Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti, som gik frem med to mandater - fra tre til fem og blev Hvidovres næststørste parti.

LÆS OGSÅ

Men støtten til Socialdemokraternes borgmesterkandidat var ikke gratis, og Dansk Folkeparti fik ved samme lejlighed et par mærkesager igennem kommunalbestyrelsen allerede to dage efter valget.

»Vi fik viceborgmesterposten og tre udvalgsposter. Ja, plus at vi fik gennemført en meget vigtig mærkesag; nemlig at der fremover skal serveres traditionel dansk mad i institutionerne i Hvidovre«, siger Mikkel Dencker.

»Vi har også haft frikadellediskussionen i Hvidovre, og det har været en mærkesag for os, at der helt naturligt bliver serveret dansk mad i institutionerne«.

Hvad mener du helt konkret med dansk mad i den sammenhæng?

»Det er alle den slags retter, man forbinder med dansk køkken. Alt, hvad man kan forestille sig - smørrebrød, hakkebøffer, frikadeller. Det er også de ting, der skal være hovedbestandelen i kommunens institutioner. Det er nu aftalt«, siger Mikkel Dencker og tilføjer, at partiet i tillæg »som en lille krølle« fik skaffet juletræet tilbage på bytorvet.

DF's spidskandidat i kommunen gik selv efter borgmesterposten, men efter lange forhandlinger stod det klart, at han ikke havde et flertal bag sig.

Derfor endte kommunalvalget i Hvidovre sent i aftes med, at DF pegede på den Socialdemokraternes Helle Adelborg som borgmester.

»Jeg ville være borgmester, og det havde jeg også fortjent. Men det her er det næstbedste, og det er vi godt glade og tilfredse med«, siger han.

Talte pænt

Også hos Socialdemokraterne er man godt tilfreds med aftalen, som altså betyder, at partiet beholder borgmesterposten.

»Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har været en hård periode, men nu er vi landet på en god aftale. Det er i hvert fald det bedst mulige resultat. Vi har hele vejen igennem talt pænt til hinanden, og det gør det nemmere at mødes bagefter«, siger Kenneth F. Christensen, som er politisk ordfører for Socialdemokraterne i Hvidovre.

Han fortæller, at posterne i kommunen blev fordelt, så Socialdemokraterne fik borgmesterposten, Dansk Folkeparti fik viceborgmesterposten.

Derudover satte Socialdemokraterne sig på økonomiudvalget, børn- og undervisningsudvalget og social- og sundhedsudvalget. Dansk Folkeparti fik her teknik- og miljøudvalget, børn- og ungeudvalget samt arbejdsmarkedudvalget. Socialistisk Folkeparti fik kultur- og fritidsudvalget.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce