Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Borgmesterkup. Tidligere minister Henrik Høegh står bag kup på Lolland, der gør at Venstre får indflydelse bag S-borgmester.
Foto: LIVHØYBYE (arkiv)

Borgmesterkup. Tidligere minister Henrik Høegh står bag kup på Lolland, der gør at Venstre får indflydelse bag S-borgmester.

Kommunalvalg 2013

Eks-minister står bag borgmesterkup på Lolland

Konservativ bliver kuppet på Lolland. V og DF går sammen med S, som dermed beholder borgmesterposten.

Kommunalvalg 2013

Socialdemokraten Holger Schou Rasmussen bliver borgmester på Lolland, efter at S er sprunget fra den konstitueringsaftale, der blev lavet på valgnatten med de konservatives Marie Louise Friderichsen som ny borgmester.

Det er tidligere fødevareminister og folketingsmedlem Henrik Høegh, der er Venstres spidskandidat på Lolland, som agerer kongemager ved at tilbyde Socialdemokraterne borgmesterposten.

Skuffet konservativ spidskandidat Dermed bliver der lavet en ny konstitueringsaftale mellem Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti, og det efterlader den detroniserede konservative borgmesterkandidat skuffet tilbage.

»Venstre har tilbudt Socialdemokraterne borgmesterposten, og de er så gået fra vores aftale. Det er det, der er sket«.

»Jeg er skuffet over, at man laver en aftale med nogle mennesker, som er underskrevet, og man så alligevel løber fra den. Det er jeg dybt skuffet over«, siger Marie Louise Friderichsen til Ritzau.

Venstre blev valgets vinder
Den nye konstitueringsaftale er kulminationen på et overraskende forløb på Lolland, hvor De Konservative med bare tre mandater så ud til at kunne sikre sig borgmesterposten med opbakning fra Socialdemokraterne, SF og Lokallisten.

Det efterlod Venstre tilbage uden indflydelse, selvom partiet og spidskandidaten Henrik Høegh blev valgets store vinder med solid fremgang og ni mandater i kommunalbestyrelsen.

Konservative står alene

Med den nye aftale er der 22 ud af 31 mandater bag Holger Schou Rasmussen (S) som ny borgmester, og De Konservative har nu kastet håndklædet i ringen i kampen om borgmesterposten.

»Vi har talt vores muligheder igennem, og vi kunne pege på Henrik Høegh. Men det gør vi ikke«.

»Jeg har diskuteret det med min gruppe, og vi er enige om, at nogen er nødt til at opføre sig ordentligt. Henrik Høegh har også bundet sig op på Dansk Folkeparti, og vores politik er meget forskellig, så det vil vi ikke binde os op på«, siger Marie Louise Friderichsen.

Socialdemokraterne har også i dag borgmesterposten på Lolland. Den nuværende borgmester, Stig Vestergaard (S), genopstillede ikke.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce