0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Enhedslistens nye borgmester: Jeg ønsker bredere og flere cykelstier

Enhedslisten får næstvigtigste borgmesterpost i København.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
LARS KRABBE (arkiv)
Foto: LARS KRABBE (arkiv)
Kommunalvalg 2013
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kommunalvalg 2013
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter fire timers hektiske forhandlinger på Københavns Rådhus valgte Radikale Venstre tidligt i morges at konstituere sig med Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten.

Aftalen mellem de fire partier betyder, at Enhedslistens Morten Kabell sætter sig på den betydningsfulde post som teknik- og miljøborgmester. En situation, de radikale ellers har advaret mod i valgkampen.

»Men vi valgte den løsning, som gav os mest mulig indflydelse for vores seks mandater«, sagde de radikales leder i København, Anna Mee Allerslev, da konstitueringsaftalen var en realitet klokken kvart over fem.

LÆS OGSÅ

I flere timer havde de radikale ellers forhandlet med blå blok om en konstitueringsaftale. Med de radikale med på holdet ville de borgerlige partier stå til at kunne vælge som nummer to efter Socialdemokraterne og Frank Jensen, som tidligere på aftenen med støtte fra Enhedslisten og SF havde sat sig på posten som overborgmester.

Dødt løb længe
I lang tid var der næsten dødt løb mellem de radikale og Venstre, som begge bejlede til posten som teknik- og miljøborgmester. Men da de sidste stemmer blev talt op, tippede det til fordel for Venstre, og Anna Mee Allerslev indså, at hun ikke længere var i spil til posten.

Ydermere ville en radikal konstituering med de borgerlige have åbnet en mulighed for, at posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester var endt hos Dansk Folkeparti. Og den kamel var de radikale ikke til sinds at sluge.

Tredjevalget ligger nu hos blå blok og formentlig hos det største borgerlige parti Venstre, der fik et godt valg og endte med syv mandater, mens de radikale vælger som nummer fire. Og Anna Mee Allerslev håber på at kunne beholde posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester.

Københavns nye overborgmester, Frank Jensen, der for kort tid siden sammen med spidskandidaterne fra SF, Enhedslisten og de radikale mødte pressen på Københavns Rådhus’ anden sal, kalder konstitueringsaftalen »rigtig god«:

»Jeg har 39 mandater bag mig, og det er jeg rigtig glad for«, siger Frank Jensen.

Interessant post
Lige så glad er ikke overraskende Enhedslistens spidskandidat, Morten Kabell, der som andenvælger i borgmesterkabalen har valgt at besætte den magtfulde post som Teknik- og Miljøborgmester.

»Det er en voldsomt interessant post, fordi det er en af de tunge borgmesterposter. Og fordi det er en af de poster, som vi vurderer kan give os rigtig god indflydelse på fremtidens København«, siger Kabell.