Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Simon Fals (arkiv)
Foto: Simon Fals (arkiv)

Business. Kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) har svært ved at se meningen med, at Københavns Kommune skal tjene på hash-salg og samtidig investere i afvænning af unge hashmisbrugere.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

V-borgmester: Frank Jensen vil tjene på hashsalg

København vil tjene på forsøgsordning med fri hash, fastslår overborgmesteren.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis det på et tidspunkt lykkes for København at få gennemført en forsøgsordning med fri hash, så er der gode penge at tjene for kommunen.

Det fastslår overborgmester Frank Jensen (S) i et svar til Flemming Steen Munch, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre.

Venstre-politikeren har stillet en række spørgsmål i forbindelse med den konference om legalisering af hash, som København var vært for i marts. Her diskuterede eksperter fra blandt andet Danmark, Norge, Holland og USA en række konkrete punkter og overvejelser om private eller offentlige salgssteder og mulig import af hash.

Forsøgsordning giver penge til København »Igen bør det dog bemærkes, at forvaltningen samlet set forventer, at kommunen vil få nettoindtægter som følge af forsøgsordningen med legalisering af hash i København, og at disse anbefales øremærket til forebyggende indsatser på hash-området«, skriver overborgmesteren blandt andet.

Men udsigten til, at overborgmesteren ser økonomiske muligheder i en hash-ordning, får kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) til at reagere.

LÆS DEBATINDLÆG

»Det er grotesk, at kommunen vil kaste sig ud i at sælge hash. Et stof, der er skadeligt og afhængighedsskabende og som kan give varige skader i hjernen«, siger Kultur og fritidsborgmesteren, der har svært ved at tage svaret fra Frank Jensen alvorligt:

»Det bliver 'dobbelt-grotesk', når man med den ene hånd gerne vil sælge og med den anden hånd vil bruge pengene på at afvænne de stakkels mennesker, som vi stod og solgte til i går. Det giver ingen mening. Det er absurd, at Frank Jensen giver det her svar i ramme alvor«.

Unge københavnere ryger hash
Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at i 2011 havde 24 procent af unge københavnere mellem 16 og 20 år prøvet hash inden for det seneste år.

Heraf havde op mod halvdelen prøvet det inden for den sidste måned. København har i flere år forsøgt at få gennemført en forsøgsordning med fri hash, men indtil videre er det blevet til et afslag fra justitsministeren. Dermed er der ikke udsigter til, at en forsøgsordning bliver en realitet inden for en overskuelig fremtid.

LÆS INDLÆG FRA JUSTITSMINISTEREN

»Desværre har vi et flertal herinde med venstrefløjen og Liberal Alliance, der vil kunne gennemføre det her, hvis København på et tidspunkt får tilladelsen. Jeg vil stemme imod med alt, hvad jeg har«, siger Pia Allerslev.

For Frank Jensen er et af formålene med en legalisering af hash i København »at undergrave den sorte økonomi og den dertil knyttede kriminalitet«. Det skriver han blandt andet i sit svar til Venstres Flemming Steen Munch.

Pia Allerslev mener ikke, at det kan være en kommunal opgave at stå for handel med hash, og hun tror heller ikke, at det vil stoppe de kriminelle fra at begå ulovligheder.

»De kriminelle finder nok noget andet at tjene deres penge på«, siger hun.

Synes du, at folk, der for eksempel køber hash i Nørrebroparken, er kriminelle?

»Det siger loven. Hash er ikke lovligt i Danmark, så enkelt er det«.

Kan du forstå, at folk synes, det er utrygt at købe hash af folk, der måske er bevæbnede?

»Det kan jeg sagtens se må være utrygt. Men så må man overveje, om man måske skulle finde sine rusmidler i et andet stof end hash og lægge det på hylden, fordi det beviseligt er skadeligt og gør folk afhængige«.

Overborgmesteren: Sund fornuft
Overborgmester Frank Jensen fastholder, at en legalisering af hash vil give et økonomisk plus på den kommunale bundlinje.

»Kommunen bør bruge pengene til oplysning om skadevirkninger, forebyggende indsatser og misbrugsbehandling. Politiet til at bekæmpe og opklare skyderier, hjemmerøverier og indbrud. Det er ganske simpelt sund fornuft. Og målet er færre – ikke flere – hashmisbrugere« siger han i en skriftlig kommentar og tilføjer:

»Jeg ved godt, at det for Venstre er vigtigere end alt andet, at pengene ligger i borgernes lomme. Men det kommer virkelig bag på mig, at det også gælder for pushere, rockere og andre forhærdede kriminelle«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

7-Eleven overvejer

Det er endnu uklart, hvordan et eventuelt salg af hash skulle føres ud i virkeligheden. I øjeblikket er der nedsat en arbejdsgruppe med medlemmer fra Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Økonomiforvaltningen, der blandt andet undersøger mulighederne, for at salget enten kan ske gennem via private forhandlere eller offentlige udsalgssteder.

LÆS DEBATINDLÆG

LÆS DEBATINDLÆG

»Er det i Matas, Superbrugsen, på apoteket eller i rådhusets souvenirbod, at man skulle kunne købe hash? Uanset hvilket forslag der vil blive lagt frem, så vil det være grotesk«, siger kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V).

Indtil videre har butikskæden 7-Eleven ikke været totalt afvisende over for at lade udvalgte butikker i København sælge hash.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden