HJEMLØSE PÅ NR. 69. Sådan er containerlandsbyen for hjemløse skitseret på Jagtvej 69 af initiativtagerne. Men projektet møder modstand. Illustration: WE Architecture
Foto: Illustration: WE Architecture

HJEMLØSE PÅ NR. 69. Sådan er containerlandsbyen for hjemløse skitseret på Jagtvej 69 af initiativtagerne. Men projektet møder modstand. Illustration: WE Architecture

København

»Ungdomshusgrunden skal nu have et skær af Frelsens Hær, der klinger smukt, og efter fem år har alle glemt forhistorien. Og så skal der laves profit«

Fond bag Ungdomshus lægger også afstand til hjemløseprojekt på jagtvej 69. Og fonden vil stadig gerne købe området.

København

Det er »visionsløst« at etablere hjemløseboliger i containere de næste fire-fem år på den tomme grund, hvor det autonome miljøs samlingssted, Ungdomshuset, lå på Jagtvej i København.

Ideen skydes nu også ned af Knud Foldschack, der er advokat for og bestyrelsesmedlem i Fonden Jagtvej 69.

Fonden har i mange år før den dramatiske rydning af Ungdomshuset for ti år siden forsøgt at holde huset på de autonomes hænder og har siden stået for driften af det nye Ungdomshus på Dortheasvej.

Knud Foldschack har hjemløseprojektet mistænkt for at være tænkt som en slags sminke, der skal give den omstridte grund »et skær af noget Frelsens Hær-agtigt, der klinger smukt i befolkningens ører, og efter fem år har vi glemt forhistorien med Ungdomshuset, og så skal der laves profit«.

Han mener ikke, at der bliver ro om den omstridte grund, før der træffes beslutning om aktiviteter, der har »bred almennyttig effekt«.

Unge blev snydt

Ejeren af grunden, Carsten Houtved, stiller sin grund gratis til rådighed for hjemløseprojektet i en årrække, indtil der kan bygges boliger - men det tror Knud Foldschack ikke på kommer til at ske.

»Der er kun én løsning , og det er at få en varig blivende løsning, der ikke provokerer brugerne eller politikerne eller borgerne«, lyder det fra Knud Foldschack.

Advokaten støtter dermed en udtalelse fra Ungdomshuset på Dortheasvej, der heller ikke ser med milde øjne på, at der skal bygges på den grund, som de stadig opfatter som deres - og som de vil markere med en demonstration i Københavns gader i anledningen af 10-årsdagen for rydningen.

Han mener, at de unge i det daværende Ungdomshus på Jagtvej blev snydt i mange omgange.

De unge fik nøglerne til ejendommen af kommunen tilbage i 1982, men huset blev besluttet lukket af politikerne i København i 1999 og solgt i 2001 til menigheden Faderhuset. Og i 2007 blev de unge sat ud af store politistyrker. I de mellemliggende år havde Fonden Jagtvej 69 forsøgt at købe grunden, men blev afvist.

Verdensrekord

Det samme er sket mange gange siden, fastslår Knud Foldschack.

»Jeg har verdensrekord i at byde på den grund. Vi har engang budt 12 millioner kroner plus tre millioner kroner til forskønnelse, men så solgte Faderhuset det hele videre for halvanden million kroner til den nuværende ejer«.

Tanken fra Fonden Jagtvej 69 er ikke - hvis fonden fik lov at købe - at bygge endnu et ungdomshus, men at bruge området til et formål, der »ikke er profitoptimerende og med hjertet på rette sted i samarbejde med kommunen og et klart plangrundlag«, som Knud Foldschack udtrykker det.

»Det kunne være en almennyttig løsning i samarbejde med en børneorganisation, eller det kunne være et kulturhus«.

Advokaten bedyrer, at hvis hjemløseprojektet havde været tænkt som et permanent tilbud, ville han have respekt for det.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce