Naser Khader efterlyser en udmelding fra den konservative leder Bendt Bendtsen (arkivfoto).
Foto: THOMAS BORBERG/POLFOTO

Naser Khader efterlyser en udmelding fra den konservative leder Bendt Bendtsen (arkivfoto).

Politik

Khader: Vi er ikke til fals for ministerposter

Ny Alliances Naser Khader afviser Socialdemokraternes tilbud om ministerposter. Men han vil ikke sige, hvad partiet vil gøre, hvis ikke Fogh leverer varen.

Politik

Hvis Ny Alliance var en kvinde, ville hun fremstå som klassens mest ombejlede.

Senest har Socialdemokraterne tilbudt partiet både regeringssamarbejde og ministerposter. Men det imponerer ikke Ny Alliances formand Naser Khader.

»Jeg synes, det er noget pjat på valgkampens sjettedag at tale om ministerposter. Nu skal vi tale om politik. Vi er ikke til fals for ministerposter, det er en undervurdering af Ny Alliance. Vi vil have optimal indflydelse på den førte politik. Det er ærgerligt, at Socialdemokraterne bare vil have magten, de må fortælle, hvad deres projekt og mission er«, siger Ny Alliances leder Naser Khader.

I første omgang vil vi gerne vælges
Betyder det, at du afviser et regeringssamarbejde med Socialdemokraterne?

»Jamen, det er ikke vores ambition at komme i regering. I første omgang vil vi gerne blive valgt ind, vi må lige slappe af. Vi er endnu ikke repræsenteret i Folketinget. Foreløbig vil vi gerne vinde og have de afgørende mandater. Så det er for tidligt at tale om allerede nu«.

Ny Alliance har indtil videre kun meldt ud, at de peger på Fogh som forhandlingsleder - eller kongelig undersøger - i en såkaldt dronningerunde, hvor partiernes ledere hver især går til dronningen og peger på, hvem de støtter.

Herefter er det op til forhandlingslederen at samle et politisk flertal.

Ny Alliance peger på Fogh som forhandlingsleder
Du har sagt, at I kun peger på Fogh som forhandlingsleder, og at han skal levere varen for at få jeres støtte. Som vælger er man interesseret i, hvad I vil gøre, hvis han ikke gør det?

»Hvem »som vælger« er interesseret i det? Som vælger vil man vide, hvad partierne står for, og hvad de vil med samfundet. Vi har meldt ud, at vi er et borgerligt humanistisk midterparti, og at vi giver Fogh den første chance. Vi har politiske betingelser for at støtte et regeringsgrundlag. Der skal være Ny Alliance-politik i det, det er det, vælgerne er optaget af«.

Vi er på bølgelængde med store dele af V og K's bagland
Hvad hvis de politiske betingelser ikke bliver opfyldt?

»Det er utidigt at tale om, hvad der sker, hvis man ikke får sine betingelser opfyldt. Jeg tror, vi får vores ting igennem. Vi er på bølgelængde med store dele af Venstre og de konservatives bagland. Både når det gælder asyl-, integrations- og skattepolitik. Vi peger på Fogh Rasmussen som kongelig undersøger, og jeg tror ikke, at han vil gå mere, efter at Dansk Folkepartis politik end baglandets. Jeg er meget optimistisk med hensyn til at få meget igennem«.

Men Bendt Bendtsen har sagt, at I er mere røde en blå. Hvad siger du til det?

»Det, Bendtsen siger, er noget vrøvl. Det lyder som noget fra det forrige århundrede. Hvis man er miljøvenlig og vil gøre noget for de svage i samfundet, betegnes man som rød, eller blot fordi man vil have udviklingsbistanden op på en procent. Derimod hvis man vil have en skattereform og skatten ned på arbejde, så er man blå«.

Når han siger det, er det vel fordi han ser sig selv som blå, og at der er en afstand til jer?

»Men jeg nægter at acceptere den opdeling. Vi er moderne mennesker. Vores vælgere er en kombination af blå og røde, de er ikke låst fast i tidligere tiders ideologi«.

Konservativ udmelding peger i to retninger
I Berlingske Tidende i dag bejler en række fremtrædende konservative også til jer. Hvad siger du til det?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg kunne godt tænke mig at høre, hvad Bendtsen mener. I dag er der to konservative udmeldinger, der peger i hver sin retning. Der er Pia Christmas Møller, der ikke vil acceptere vores asylpolitik, og dermed indirekte foretrækker Dansk Folkepartis, og så er der Jakob Axel Nielsen, som foretrækker os. Jeg kunne godt tænke mig at høre Bendtsen, om de vil samarbejde med Dansk Folkeparti eller Ny Alliance og de radikale«.

Og hvis de så vælger Dansk Folkeparti, hvor stiller det så jer?

»Så har de valgt side. Valgt, at de vil fortsætte blokpolitikken, hvor Pia Kjærsgaard har vetoret. Så vil de fortsætte den politik, vi har set de sidste seks år, og som mange danskere er trætte af«.

Vil I så gå til Helle Thorning Schmidt?

»Neeej, nu er vi tilbage. Det gider jeg ikke tale om....«

/ritzau/

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce