Foto: PRYNER ANDERSEN JONAS
Politik

Khader kan tvinge Fogh til dronningerunde

Hvis et flertal kræver en dronningerunde, så vil hoffet tvinge Fogh til at tage den, vurderer Niels Helveg Petersen (R), der er en af Folketingets mest erfarne politikere.

Politik

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er tvunget til at gå af, hvis VKO-flertallet forsvinder ved valget, og Naser Khader står med de afgørende mandater og kræver en dronningerunde.

Fogh kan ikke bare blive siddende og så satse på, at Khader ikke vil vælte ham i folketingssalen.

Det vurderer Niels Helveg Petersen (R), der er en af Folketingets mest erfarne politikere og selv har prøvet rollen som kongelig undersøger udpeget efter en dronningerunde.

I 1993 krævede hoffet dronningerunde
Helveg mener, at der blev skabt klarhed over en statsretlig gråzone, da Poul Schlüter gik af som statsminister efter tamilrapporten i 1993.

Den gang ville Venstres formand, Uffe Ellemann-Jensen, lade regeringen fortsætte med en anden som statsminister.

Fordi der ikke var konstateret et flertal imod VK-regeringen.

»Men det sagde hoffet blankt nej til, fordi et flertal ønskede en dronningerunde. Så hvis der efter valget er et flertal, der vil have en dronningerunde, så kommer den«, siger Niels Helveg Petersen, der sidder i Folketingets ledelse, præsidiet.

Hoffet kan kun tælle mandater
1993 skabte en præcedens, der betyder, at Anders Fogh Rasmussen ikke bare kan overhøre et flertal, der kræver en dronningerunde.

Heller ikke selv om grundloven alene kræver, at en regering ikke må have et flertal imod sig.

Hoffet må nemlig ikke blande sig i det politiske, påpeger Niels Helveg Petersen.

Derfor bliver det i første omgang kun afgørende, om et flertal tilkendegiver, at der skal være dronningerunde. Og at regeringen altså skal gå af.

»Hoffet kan ikke tage sig af, hvilken regering der er flertal for. Hoffet kan kun tælle og konstatere, om der er flertal for en dronningerunde. Er der sådan et flertal, så bliver der en dronningerunde«, siger Niels Helveg Petersen.

Anklager om statskup
I 1993 anklagede Helvegs partifælle Marianne Jelved faktisk Uffe Ellemann-Jensen for at være ude på at begå statskup, da han ville overhøre flertallets krav om en dronningerunde.

Den gang pegede et flertal i dronningerunden på Socialdemokraternes formand, Poul Nyrup Rasmussen, som kongelig undersøger.

Forhandlingerne endte med, at Nyrup blev statsminister i den såkaldte rødkløverregering, der bestod af S, R, CD og Kristeligt Folkeparti.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce