Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
George W. Bush besøgte Danmark i sommeren 2005. Nu gengælder Anders Fogh Rasmussen besøget ved at besøge Bush på hans ranch i Texas.
Foto: BORBERG THOMAS

George W. Bush besøgte Danmark i sommeren 2005. Nu gengælder Anders Fogh Rasmussen besøget ved at besøge Bush på hans ranch i Texas.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fogh: George Bush og jeg kæmper for en større sag

Statsministeren forklarer og forsvarer sit nære venskab med USA's præsident, som han er på vej til at besøge på Bushs ranch i Texas.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Seks års tæt parløb med den amerikanske præsident George W. Bush har været det hele værd, siger statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Abu Ghraib og Guantánamo har været torne på vejen på de to regeringschefers fælles vision om at skabe demokrati i verden.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) fortryder ikke et øjeblik, at regeringen har støttet en af de mest udskældte amerikanske præsidenter i USA's nyere historie, George W. Bush. Det fastslår Fogh efter seks års historisk tæt samarbejde med den amerikanske præsident.

Forfriskende dagsorden fra Bush
Fogh siger, at han deler værdier med Bush, og giver udtryk for, at Guantánamobasen og torturskandalerne i det amerikansk ledede Abu Ghraib-fængsel er torne på vejen mod det langt større projekt om at fremme demokrati og menneskerettigheder på verdensplan.

Et projekt, Fogh fra starten har støttet Bush i.

»Demokratidagsordenen har været et fællestræk mellem os. Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg synes, at det var forfriskende, da Bush startede sin demokratidagsorden. Det synspunkt, at verdens demokratier og verdens frie samfund må stå sammen om at fremme demokrati og sikre menneskerettigheder, der hvor det er muligt. Det er jo en dagsorden, jeg er meget optaget af«, siger Anders Fogh Rasmussen.

Fogh affejer hjemlig kritik
Med udmeldingen affejer statsministeren en gang for alle den massive hjemlige kritik af hans støtte til Bush.

Det sker, som han i dag indleder sin rundtur i USA. Som en af få statsledere er han blevet inviteret til at besøge Bush på hans private ranch i Crawford, Texas.

Ifølge flere meningsmålinger har støtten til Bush i den amerikanske befolkning været vigende, siden han i 2001 blev valgt som præsident. På et tidspunkt var Bush mere upopulær, end hans stærkt kritiserede forgænger, republikaneren Richard Nixon, var under Vietnamkrigen.

Men det anfægter ikke statsministeren:

»Jeg agter ikke at lade mine personlige venskaber afgøre af meningsmålinger«, siger han.

Så selv om Fogh besøger en af de mest upopulære præsidenter i historien, så betegner han samarbejdet med Bush som et »slægtskab«, som bygger på et tæt personligt venskab og et fælles idealistisk værdigrundlag:

»Jeg vil godt understrege, at det selvfølgelig er et historisk godt forhold, vi har til USA i øjeblikket. Det er uden fortilfælde i dansk politisk historie. Det er selvfølgelig jo til en vis grad - måske også i høj grad - båret af, at Bush og jeg personligt kommer godt ud af det med hinanden«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden