0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Villy Søvndal gør op med udlændingepolitik

At indvandrere er dårligt integreret i det danske samfund skyldes ikke kun sociale problemer. Også deres kultur spiller ind, siger SF’s formand.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JACOB EHRBAHN
Foto: JACOB EHRBAHN

»Kunne vi have været tydeligere på de her dagsordener, er svaret ja. Kunne vi have fået fat på nogle af de arbejdere, som i dag stemmer på Dansk Folkeparti, så er svaret ja«, siger Villy Søvndal om venstrefløjens indsats på udlændingeområdet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Venstrefløjen og SF har i alt for mange år håndteret spørgsmålet om udlændingepolitikken forkert. Det mener SF’s formand, Villy Søvndal, som nu gør op med forestillingen om, at venstrefløjen kun ser vanskelighederne med at integrere indvandrere som et socialt problem.

SF anerkender stadig de sociale udfordringer, men partiet og venstrefløjen bliver nødt til at indse, at kulturen, som indvandrerne bringer med sig – ofte fra muslimske lande – også er et problem, mener SF-formanden.

»Det er klart, at venstrefløjen har ført en årelang kamp for kønnets ligestilling, men det er også klart, at når indvandrere så kommer hertil fra for eksempel Somalia, så har de ikke oplevet den kamp for ligestilling og alle de besværligheder, den førte med sig. Og det skaber kulturelle problemer, som ikke er uovervindelige, men som vi i langt højere grad skal turde tage et slagsmål med indvandrerne om«, siger Villy Søvndal.

Brager opad i meningsmålingerne Udmeldingen kommer samtidig med, at SF kører på en historisk optur gennem meningsmålingerne, som lige nu bringer dem tættere og tættere på Socialdemokraterne. SF-formandens synlighed i værdidebatten har fået flere politiske iagttagere til at konkludere, at Helle Thorning-Schmidt rolle som oppositionens leder er under stærkt pres. I sidste uge udtalte Villy Søvndal, at medlemmerne af den yderligtgående fundamentalistiske bevægelse, Hizb-ut-Tahrir, skulle rejse »ad helvede til«. Og nu går han skridtet videre. Hele integrationsindsatsen skal også føres som kulturkamp på demokratiske værdier, siger han. »Demokratiske rettigheder har historisk været vores dagsorden. Og den skal vi genvinde. Og hvis du spørger: Kunne vi have gjort det her bedre, så er svaret ja. Kunne vi have været tydeligere på de her dagsordener, er svaret ja. Kunne vi have fået fat på nogle af de arbejdere, som i dag stemmer på Dansk Folkeparti, så er svaret ja«, siger Villy Søvndal. Under valgkampen sidste år indgik Villy Søvndal og S-formand Helle Thorning-Schmidt en samarbejdsaftale, som betød, at Socialdemokraterne kunne gå efter stemmer i VKO-blokken blandt andet ved at sende hårde signaler på udlændingeområdet uden at få kritik fra SF. Selv om Søvndal afviser, at han har mistet tålmodigheden med den socialdemokratiske ledelse, så fastslår han nu, at det ikke længere kun er Socialdemokraternes opgave at hente stemmer fra den borgerlige blok ved at satse på udlændingedagsordenen. »Nej, SF skal også. Jo flere partier der udfordrer regeringen og Dansk Folkeparti på det her område, des bedre. Det er en fælles opgave«, understreger han. Frafaldne fra venstrefløjenDet er ikke mindst de sidste to ugers begivenheder med bål og brand i gaderne og med angivelige mordplaner på Jyllands-Postens profettegner Kurt Westergaard, som har flyttet Søvndal politisk.

Men det er også samtaler med frafaldne venstreaktivister, der har fået Villy Søvndal frem på banen i kampen for det, han kalder demokratiske værdier.

»Jeg mødte en tidligere bekendt 1. maj i Kolding. Hun bor i et område, hvor der er problemer med unge somaliere. Hun gør rent på skolen som rengøringsdame. Så siger hun:

»Jeg vil meget gerne stemme på jer. Det vil jeg gøre den dag, hvor I er stand til at give et svar, der gør, at jeg kan bo i sikkerhed, uden at de indvandrere generer mig. Den dag, jeg gør rent på skolen og ikke bliver generet mere, så vil jeg stemme på jer«. Det er jo egentlig et meget beskedent ønske fra en, der ikke har trukket det heldigste kort i samfundslotteriet«, siger Villy Søvndal.

Ny linje i udlændingedebatten
SF’s formand siger, at han de sidste to uger har skærpet retorikken mod »de religiøse fanatikere« for at tegne en ny linje i den danske udlændingedebat.

»Vi har været i et fuldstændig fasttømret politisk mønster i de sidste ti år. På den ene side Hizb-ut-Tahrir og Islamisk Trossamfund, som har knyttet hele debatten til det religiøse. På den anden side Dansk Folkeparti med Camre, Søren Krarup og Jesper Langballe, der har forsøgt at overdøve med en udgrænsende intolerant dagsorden. De har på forskellig sæt og vis haft en etnisk dagsorden, en religiøs dagsorden. Vi har en demokratisk dagsorden og en tro på, at det godt kan lade sig gøre at tackle problemerne, hvis vi bare tør se i øjnene, hvad det er, vi er oppe imod«.

Kampen for demokrati
Men Søvndal er klar over, at han bevæger sig på en knivsæg. I sidste uge kritiserede flere fremtrædende medlemmer af SF netop deres partiformand for at gå for langt i værdikampen. De var bange for, at deres partiformand var begyndt at trampe på det muslimske religiøse mindretal i befolkningen.

Men det afviser Villy Søvndal, som siger, at han kæmper en demokratisk kamp.

»Jeg er netop ikke optaget af etniske skillelinjer. Jeg er ikke optaget af religiøse skillelinjer. Jeg er ikke optaget af påklædningsskillelinjer. Jeg er ikke optaget af spisevaner, men jeg er optaget af en demokratisk skillelinje, nemlig: Er du med på den demokratiske halvdel, ja eller nej? Og for lige at slå en ting fast. De fleste indvandrere har jo ikke problemer med at adskille religion og politik. Deres syn på kvinder er ligesom dit og mit. Mange iranere, som er flygtet fra et præstediktatur i Iran, melder sig i disse dage ind i SF, hvor de deler vores demokratiske værdier. Bare for at sige, at vi ikke skal skære alle muslimer over en kam«, siger Villy Søvndal.

Hvordan har du selv oplevet mødet med det fremmede?

»Jeg nyder at kunne gå ned i en grøntforretning på Vesterbro, jeg nyder at kunne spise indisk mad. New York for mig er en af de skæggeste byer i verden, netop fordi kulturmødet finder sted med rigtig mange forskellige kulturer. Men den anden side er, at der er problemer. Og der er reelle problemer. Og de problemer har i øvrigt været stigende under Pia Kjærsgaard og Foghs regeringstid. Meget bunder i socialt dårlige forhold for mange indvandrere, som kun lever på starthjælp osv. En del er også diskriminationsproblemer, ja, og det skal bekæmpes. Men der er også kulturelle problemer, som skal bekæmpes. Ellers bliver indvandrerne ikke en reel del af det danske samfund på de mest betydningsfulde dele af vores arbejdsmarked som journalister, studieværter, kokke og kontorfunktionærer«.

Skal vi forstå dig sådan, at venstrefløjen traditionelt har set integrationsproblemer som sociale, men at der også er en kulturel udfordring, som SF nu skal tage op?

»Ja, bestemt. Det nye er, at vi har erkendt, at det kun kan lade sige gøre, hvis man stiller krav begge veje. Et krav til det danske samfund om at åbne op, give plads og bekæmpe diskrimination og et krav om, at indvandrerne skal blive en aktiv del af det danske samfund. Det der med, at fordi jeg har en religion, du ikke har, så har mit argument en særlig vægt, som din ikke har, så kammer det over. Og der synes jeg også, vi er nødt til at stille krav til de folk, der kommer her. Det at være medborgere betyder både pligt og ret. Og det gør det for os alle sammen«, siger Villy Søvndal.

Religiøs bagage

Hvor er det så præcist – ud over problemer med ligestilling – du ser de kulturelle problemer med indvandrerne?»Det er klart, at hvis man kommer fra et land, hvor religionen betyder alt, så kan man komme med to bagager. Nogle kommer med en bagage, som er et opgør med det religiøse tryk, der var i deres hjemland. Det gælder rigtig mange iranere, men nogle kommer også med den religiøse bagage, at religion overskygger alt. Og der er min mening, at folk skal være velkomne til at være religiøse, men jeg vil bekæmpe det synspunkt, at religionen står over alt andet«, siger Villy Søvndal. Men har I været for dårlige til at fange arbejderne?»Ja, det har vi da oplagt. Det kan man jo se på den måde, folk stemmer på«. Men synes du, at man på venstrefløjen har skudt de her vælgere over til DF, fordi man ikke har turdet tage en værdikampsdebat?»Ja, det er jo helt tydeligt, at vi har forsøgt det før, men uden den store gennemslagskraft. Jeg var i øvrigt selv overrasket over den gennemslagskraft, vores udmeldinger har fået. Men jeg ser det som en kolossal gevinst, at folk nu ved, hvor vi står. Netop fordi vi har tegnet en ny front i den politiske kamp, der ikke deler på etnicitet og religion, men som kører på de venstreorienterede demokratiske værdier. Vi har igennem årtier kæmpet for ligestilling og frihedsidealer, arrangeret demonstrationer og alt det der, og der tror jeg, at folk er blevet i tvivl om, at vi stadig gjorde det. Der været sådan en med, at selv om folk var stokkonservative, så bare det, at de kom fra et andet sted, så var det i orden. Og der er svaret: Ja, man må mene, hvad man vil, men det betyder ikke nødvendigvis, at man er velkommen i SF«, siger Villy Søvndal.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten:
  Madsen & Magten:

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Pr-foto

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Chikane på Christiansborg, Simon Aggesens fremtid og Dan Jørgensen – er han hit eller flop?
  Madsen & Magten: Chikane på Christiansborg, Simon Aggesens fremtid og Dan Jørgensen – er han hit eller flop?

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: DFs ledelseskrise, en syngende minister og Støjbergs #MeToo-moment
  Madsen & Magten: DFs ledelseskrise, en syngende minister og Støjbergs #MeToo-moment

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden