Elife er pædagog og muslim og bærer  tørklæde. Arkivfoto
Foto: Miriam Dalsgaard

Elife er pædagog og muslim og bærer tørklæde. Arkivfoto

Politik

S siger nej til religion i det offentlige rum

Det er ikke kun dommere, men også andre offentlige myndighedspersoner, der ikke må bære tørklæde, mener Socialdemokraterne.

Politik

Socialdemokraterne vil ikke bare forbyde muslimske tørklæder hos dommere.

Partiet vil også forhindre, at andre offentlige myndighedspersoner går med religiøse symboler.

Efter flere dages betænkningstid erklærer Socialdemokraternes integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen, sig enig med Dansk Folkeparti, som har foreslået at udvide tørklædeforbuddet til f.eks. sygeplejersker og lærere.

»Når det gælder myndighedspersoner, så bør man som udgangspunkt ikke have tørklæder, fordi det er med til at sløre billedet af, hvilken myndighed man er. Det slører billedet af den autoritet, som man har. Men det handler ikke først og fremmest om det: Det handler mere om religion i det åbne rum. Jeg synes ikke, at religiøse symboler som udgangspunkt hører hjemme, når man er en myndighedsperson. For mig har det ikke noget at gøre med et tørklæde specifikt. Det har noget at gøre med religion og det åbne rum. Religion i det offentlige rum er noget, man skal være særdeles varsom med, og specielt når det gælder myndighedspersoner«, siger Henrik Dam Kristensen.

Langt skæg er okay Til gengæld er Socialdemokraternes integrationsordfører uenig med Dansk Folkeparti, når VK-regeringens støtteparti også vil forbyde dommere med for langt skæg.

»Det må selvfølgelig have en eller anden grænse for, hvor vanvittigt det her skal være. Så kan du sikkert finde masser af andre barokke ting i det. For mig er det principielle med religion i det offentlige rum og myndighedspersoner. Jeg betragter ikke skæg som noget specielt religiøst. Det ved jeg godt, at andre gør. Men jeg gør det altså ikke, og det tror jeg heller ikke, at de fleste danskere gør«, siger Henrik Dam Kristensen.

Muslimer advarer mod forbud
Dansk Muslimsk Union, som samler 30 danske muslimske foreninger, advarer om, at et generelt forbud vil føre til, at muslimer får færre muligheder for at arbejde inden for den offentlige sektor og for at deltage i politik.

Ifølge Dansk Muslimsk Union er politikerne i Danmark påfaldende tavse over for den 'begyndende politisk undertrykkelse at muslimske borgere'.

»Hertil kommer, at de politiske udmeldinger reelt er politisk forfølgelse og hetz på baggrund af religion og etnicitet«, skriver Dansk Muslimsk Union i en udtalelse.

Fogh: Beklædning er en personlig afgørelse

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har da også afvist at udvide forbuddet til andre grupper af offentligt ansatte eller myndighedspersoner.

»Vi skal i det danske samfund helst bevæge os uden om at fastsætte detaljerede beklædningsreglementer ved love, bekendtgørelser og cirkulærer. Jeg mener virkelig, at vi lever i et samfund, hvor folks beklædning er en personlig afgørelse. Men selvfølgelig med den tilføjelse, at der er arbejdssituationer, hvor det er relevant at kræve en særlig beklædning. Det kan være, at arbejdets karakter gør, at man kan forlange, at folk optræder i en uniform. Det gælder for eksempel politiet og forsvaret. Og der kan være private arbejdspladser, hvor arbejdet har en karakter, så man er nødt til at forlange, at medarbejderne er iført en bestemt beklædning«, sagde Anders Fogh Rasmussen tidligere på ugen.

ritzau

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce