0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om KV21

Fogh: Kjærsgaard er stemme for en folkestrømning

DF har fået en nøglerolle, fordi Pia Kjærsgaard har kæmpet for at gøre DF parlamentarisk dueligt, mener Anders Fogh.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

Pia Kjærsgaard fejrer i dag 25 år i Folketinget.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Sådan lyder Pia Kjærsgaards eget svar på spørgsmålet om, hvad hun har betydet for dansk politik de seneste 25 år.

»Det har været så nødvendigt og vigtigt, det, jeg og Dansk Folkeparti har gjort. Før vi kom til, kunne man jo slet ikke tale om problemer med indvandrere og kriminalitet«, siger hun.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) giver hende ret: »Der er ingen tvivl om, at Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti repræsenterer en meget stærk strømning i den danske befolkning, som hun forstår at lægge stemme til. Så i den forstand har hun jo ret«, siger statsministeren.

Får ros for at spille sine kort godt
Det er da også denne evne til at sætte sit partis mærkesager på dagsordenen og kommunikere dem til menig mand, som Pia Kjærsgaard roses for af både venner og fjender.

»Hun spiller sine meget stærke kort rigtig godt. Hun har en meget klar bevidsthed om, hvilke vælgere hun taler til, og det gør hun meget dygtigt,« siger den radikale leder, Margrethe Vestager.

Fogh: Partiet er blevet parlamentarisk dueligt
Men ud over at lægge stemme til en strømning i befolkningen, så har Pia Kjærsgaard brugt en stor del af sin tid i Folketinget på at gøre Dansk Folkeparti til et parti, som en regering kan læne sig op ad, mener Anders Fogh Rasmussen.

»Pia Kjærsgaard har gjort sig umådelig store anstrengelser for at gøre Dansk Folkeparti til et parlamentarisk dueligt parti. Det er kun i kraft af, at hun har skabt et parti, som også er parlamentarisk manøvredygtigt, at partiet kan få en sådan størrelse og en sådan indflydelse, som det har«, siger statsministeren.

Men der er også dem, der mener, at årsagen til Pia Kjærsgaards succes som partileder ikke er så særlig. Årsagen skyldes primært de afgørende mandater.

»Når hun har så meget indflydelse, så hænger det sammen med, at hun har de afgørende mandater for et meget stabilt flertal, som har haft magten de sidste syv år«, siger Helle Thorning-Schmidt.

Politik handler om følelser
Pia Kjærsgaards brug af følelser som kommunikationsredskab har ofte stemplet hende som en populist, der laver politik på en mavefornemmelse frem for eksperters, redegørelsers og undersøgelsers konklusioner.

»Jamen politik handler om følelser. Dem, der siger det modsatte, kan ikke være gode politikere«, siger Pia Kjærsgaard selv.

Nogle af dem, som Pia Kjærsgaard gerne vil tale til, er de dårligere stillede grupper i samfundet. Grupper, som partiet gerne vil have som vælgere. Men det er så som så med den ægte interesse, mener Helle Thorning-Schmidt.

»Der er ikke forbindelse mellem ord og handling, når Dan