Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dafur er hårdt ramt af krig mellem regeringens hær og militser. Her er en nedbrændt markedsplads i Dafur, 2007. Arkivfoto.
Foto: PRICE STUART /AP

Dafur er hårdt ramt af krig mellem regeringens hær og militser. Her er en nedbrændt markedsplads i Dafur, 2007. Arkivfoto.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Soldat: De tvang mig til at voldtage børn

En sudanesisk mand blev tvunget til at udføre uhyrligheder i Darfur. Forbrydelser, som præsident al-Bashir nu står anklaget for i Haag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En mand fra Darfur blev tvunget ind i den Sudans regeringshær og beordret til at dræbe og voldtage børn og voksne.

»Ja, jeg gjorde - det var regeringens ordre«, siger manden, der kalder sig Adam, til CNN.

Adam har udført handlinger, som den internationale straffedomstol i Haag (ICC) kalder forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser. Domstolen har i dag udstedt en arrestordre på præsidenten for Sudan, Omar Hassan al-Bashir. Præsidenten styrer således hæren.

Han står anklaget for forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser i den uroplagede region Darfur. Det er første gang, at domstolen udsteder en arrestordre på en statsleder.

Regeringen tvinger folk til at dræbe Den tidligere soldat Adam blev tvunget ind Sudans hær i 2002. Han blev samlet op i en lastbil på en markedsplads i Darfur og fik at vide, at han var blevet udtaget til seks måneders nationalservice.

Derefter ville han ifølge hærledelsen blive sluppet fri, fortæller han.

Men det viste sig at være løgn, siger han. Den frygtelige sandhed gik op for ham, da hans bortførerere kørte ham ud til en landsby og beordrede ham til at brænde og dræbe folk.

»De er sorte. Jeg er sort. Det burde ikke ske«, siger han, med henvisning til, at farmerne i Darfur generelt er mørkere i huden de ledende regeringsfolk.

Adam slog ihjel for at overleve

Adam mener ikke, at han havde noget valg. Hvis han ikke fulgte ordrer, ville soldaterne slå ham ihjel.

Han siger dog, at han gjorde, hvad han kunne for ikke at voldtage. Én gang undgik han det ved at lægge sig nøgen oven på ofret i nogle minutter, siger han.

Derved narrede han sine officerer.

Adam flygtede fra hæren, så han er i dag en fri mand. Men andre i hans sted er stadig en del af den voldelige konflikt Darfur.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden