0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rønn sår tvivl om ny bandepakke

Det bliver svært at udvise flere kriminelle udlændinge, mener integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
MARTIN BUBANDT
Foto: MARTIN BUBANDT

Birthe Rønn er ikke helt så sikker på bandepakken som sine kolleger (arkivfoto).

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det kommer stort set ikke til at have nogen effekt, at regeringen vil stramme lovgivningen, så det bliver nemmere at udvise flygtninge og indvandrere, der er i besiddelse af våben.

Det mener regeringens egen integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech (V).

Allerede i forbindelse med udarbejdelsen af lovforslaget – som justitsminister Brian Mikkelsen præsenterede på et pressemøde i går – sendte hun en mail til Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, for at gøre det klart, at en skærpelse af lovgivningen næppe vil føre til flere udvisninger.

»Du er naturligvis klar over, at det ikke har den store virkning«, skrev Rønn Hornbech til Skaarup 15. februar i mailen, som Politiken er i besiddelse af.

Svært at udvise bandemedlemmer
Her skriver Rønn dog også, at hun gerne ser forslaget gennemført, fordi der er behov for alle tiltag, der kan dæmme op for skyderierne – også selv om det ikke har den store effekt i forhold til udvisninger:

»Jeg må sige, at jeg er hamrende træt af alle de skudepisoder, som slet ikke nødvendigvis har udlændinge indblandet. Men det er klart, at det netop nu er aktuelt på alle måder at tilkendegive, at den uheldige ’kultur’, der har udviklet sig, må stoppes med alle midler«, skriver Birthe Rønn Hornbech i mailen.

Ifølge ministeren bliver det svært at udvise bandemedlemmerne, fordi det er i strid med den internationale menneskerettighedskonventionen.

Konventionen sikrer, at der skal være sammenhæng i proportionerne mellem den forbrydelse, der fører til udvisning, og den tilknytning og den tid en person har opholdt sig i landet. Når regeringen derfor foreslår at udvise folk, som bliver pågrebet med et våben, så kan det være et brud på de internationale retsprincipper.

»Mellem minimal og nul« effekt
Vurderingen er en ekspert i menneskerettighedskonventionen, lektor ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter, enig i:

»Hvis loven bliver vedtaget, er der tale om signallovgivning, fordi Danmarks menneskeretlige forpligtelser i vidt omfang vil hindre domstolene i at udvise. Den reelle effekt af det her vil ligge mellem minimal og nul«, siger Jens Elo Rytter.

I regeringen fastholder justitsminister Brian Mikkelsen, at skærpelserne vil give mulighed for at udvise flere. Han mener, at loven flugter med konventionen, fordi regeringen samtidig skærper straffen for våbenbesiddelse fra et halvt til et helt år. Men han henviser til, at det er op til Integrationsministeriet at få lovgivningen til at stemme overens med alle gældende konventioner.

DF tror på udvisninger
Politiken var i går i e-mail-korrespondance med Birthe Rønn Hornbech (V). Hun ønsker ikke at tage stilling til, om lovgivningen vil føre til flere udvisninger, eller om der tale om signalpolitik. Integrationsministeren henviser i stedet til, at den såkaldte trappestigemodel – en model, der betyder, at jo længere man har opholdt sig i Danmark, jo hårdere skal kriminaliteten være for at blive udvist – bliver sat ud af kraft.

»Det har den reelle effekt, at man fraviger den såkaldte trappestigemodel og fremhæver, at den form for overtrædelse er en særlig skærpende omstændighed«, skriver Birthe Rønn Hornbech.

Dansk Folkeparti tror fortsat på, at skærpelsen vil føre til flere udvisninger.

»Vi er sikre på, at det vil have en massiv effekt på antallet af udvisninger. Jeg kan ikke sige, hvor mange der vil blive udvist som følge af det her, men vi er sikre på, at det vil virke«, siger retsordfører Peter Skaarup (DF).