Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
GEERT VANDEN WIJNGAERT/AP
Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT/AP

Det svenske Piratpartiet vil forsøge at få valgt nogle af sine 20 kandidater ved sommerens valg til EU-parlamentet. (Arkivfoto)

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svenske pirater vil i EU-parlamentet

Det svenske Piratpartiet stiller op til sommerens Europaparlamentsvalg for at kæmpe søslaget om informationsfrihed.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Restriktive regler for patent og copyright munder ud i skadelig overvågning af borgerne.

Det mener det svenske Piratpartiet, som disker op med 20 kandidater til sommerens valg til Europaparlamentet med Christian Engström i spidsen.

»Hvis politikkerne vil forhindre almindelige borgere i at dele film, musik og anden kultur, så skal de konstant udvide myndighedernes mulighed for at overvåge. For så snart myndighederne lukker ned for én mulighed for at dele kulturen, så opstår der lynhurtigt en ny«, siger Christian Engström.

Allerede nu går overvågningen for vidt, mener spidskandidaten.

»Der er en lov på vej i Sverige, som allerede er virkelighed i Danmark. Rettighedshavere til eksempelvis en film kan få oplyst navnet på den person, der betaler for internetforbindelsen, hvis de sporer, at vedkommendes computer downloader eller uploader filmen ulovligt«.

Søslaget kæmpes i EU
De svenske pirater mener, at søslaget om informationsfrihed skal slås i EU, fordi »det er her, at den meste lovgivning på området kommer fra«.

Helt at afskaffe alle former for rettigheder til bøger, musik og film ønsker partiet dog ikke. Skillelinjen skal gå mellem kommerciel og ikke-kommerciel udnyttelse.

»Virksomheder skal have mulighed for at tage patent på en tv-reklame, men private borgere skal have lov til at bruge bøger eller musik til eget brug«, forklarer Christian Engström.

Vil udpege svensk regering
Piratpartiet agerer også på den nationale svenske dagsorden, hvor det sigter efter at være tungen på vægtskålen, når der skal vælges regering. Det skal være op til piraterne, hvilken side af den svenske Riksdag der skal bordes, og hvilken der kan hejse de politiske sejl.

»De emner, vi repræsenterer, er beklageligvis fraværende eller kun fragmenteret repræsenteret grundet mangel på viden, og vi håber at bringe de lovgivende forsamlinger i Sverige ind i det 21. århundrede«, hedder på partiets hjemmeside.

Ved partiets første nationale valg i 2006 blev partiet det tredjestørste parti – vel at mærke uden for Riksdagen med 0,63 procent af stemmerne.

Polska Partia Piratow
Sverige er langtfra det eneste land, hvor pirater råber til kamp. I hele 20 andre lande er piratpartier skudt op eller er på vej til det. Partido Pirata Espanol hedder den spanske udgave. Piratenpartei Deutschland er navnet på det tyske søsterparti. Mens de polske pirater går under navnet Polska Partia Piratow.

Det svenske parti blev skabt tilbage i 2006 af den nuværende partiformand Rickard Falkvinge.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden