Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Danske Banks direktør, Peter Straarup, siger, at Danske Bank var med til at ændre regeringens bankpakke. Arkivfoto.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske Bank dikterede bankpakke

Danske Bank fik ændret ordlyden af regeringens bankpakke, så det blev muligt at konvertere statslån til aktier.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske Bank fik egenhændigt ændret lovgivningen bag regeringens bankpakke 2.

Det skete, da storbanken i slutningen af januar fik vished om, at banken kun kunne få adgang til billige udenlandske lån, hvis regeringens mange hjælpemilliarder kunne konverteres fra statsligt lån til solide bankaktier.

Det siger Danske Banks ordførende direktør, Peter Straarup, der dog afviser at have påvirket den politiske proces.

Straarup: Det var vores ide
»Da Bankpakken er vedtaget, overgår det til enkelte forhandlinger. Og i forbindelse med Danske Banks ansøgning om et lån (på 26 milliarder kroner, red.) gør vi opmærksom på, at vi gerne ser en mulighed for at konvertere lånet til aktiekapital. Det skriver vi på baggrund af de meldinger, der kommer fra de internationale ratingbureauer«, siger Peter Straarup til Politiken.

Han understreger samtidig, at det alene var Danske Bank, der lagde det ind i ansøgningen.

»Det er Danske Bank – Finansrådet er ikke inde over – der efter bankpakkens vedtagelse beslutter sig for at lægge det ind i ansøgningen«, siger Peter Straarup.

Professor: Det er absurd
Professor ved Institut for Finansiering på CBS, Jesper Rangvid, kalder forløbet »helt grotesk«.

»Selvfølgelig skal man lytte efter, hvad interessenterne siger, for en bankpakke skulle jo laves med henblik på, at hjælpe bankerne. Men det virker helt absurd, at en enkelt finansiel virksomhed på den måde skal have indflydelse på regeringens politik, som det er tilfældet her. Det virker jo, som om regeringen danser efter bankernes taktstok«.

Lene E. afviserpres
På Christiansborg er oppositionen rasende.

»Det er ikke overraskende for os, at Danske Bank har været så tæt på processen. Det har fra starten af forhandlingsforløbet stået klart for os, at regeringen har været styret af Finansrådet og de store banker«, siger finansordfører Morten Bødskov.

Erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen har ikke ønsket at tale med Politiken, men har via sin pressechef sendt en e-mail:

»Jeg kommenterer normalt ikke fra forhandlingsforløb, som vi har aftalt er fortrolige. Men jeg vil gerne i dette tilfælde gøre en enkelt undtagelse. For det er ganske enkelt ikke rigtigt, når avisen påstår, at regeringen har ændret reglerne som følge af ønsker fra en enkelt virksomhed«, skriver hun blandt andet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden