Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
»Det er skammeligt«, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Peter Skaarup om de irakiske asylansøgeres vægren mod at tage tilbage til Irak. (Arkivfoto)
Foto: Camilla Stephan

»Det er skammeligt«, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Peter Skaarup om de irakiske asylansøgeres vægren mod at tage tilbage til Irak. (Arkivfoto)

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF: Afviste irakere tager børn som gidsler

Børnene må ikke blive et våben mod myndighederne, mener Dansk Folkeparti efter Red Barnets kritiske rapport om forholdene i Irak.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Folkeparti mener, de afviste irakere i Danmark tager deres egne børn som gidsler i kampen for at undgå at blive sendt tilbage til Irak.

Det siger partiets ordfører for udlændinge og integration, Peter Skaarup, som svar på en rapport fra Red Barnet i Storbritannien, der konkluderer, at forholdene i Irak gør det vanskeligt for børnene at få et godt liv.

»Man kommer hurtigt i en situation, hvor afviste irakiske asylansøgere bruger deres børn og skubber dem foran sig. Børnene er forældrenes gidsler, som de bruger overfor myndighederne. Det synes jeg er skammeligt«, siger Peter Skaarup til politiken.dk.

Muligt at være i sikkerhed Den britiske rapport, som er blevet omtalt i Politiken, beskriver det irakiske samfund som gennemsyret af vold. Børnene har ikke har noget forhold til Irak, og mange af dem er psykisk nedbrudte. Det bør ifølge Red Barnet føre til, at ni familier med ialt 21 børn får opholdstilladelse i Danmark. Organisationen kalder situationen i Irak »ekstrem«.

Peter Skaarup advarer mod, at man uden videre konkluderer, at forholdene er ens overalt i landet.

»Jeg er helt sikker på, der er steder i Irak, hvor der er uro. Men jeg er også sikker på, der er mange, mange steder, hvor der er ro. Hvor der ikke er nogen forhindringer i at tage tilbage til. Hvis man vil lave kriminalitet og terror i Irak, så bringer det selvfølgelig én i fare, men ellers er det muligt at være i sikkerhed«, siger Peter Skaarup.

Ikke nok til humanitært ophold
Red Barnets rapport bygger på interview med mere end 750 børn og deres forældre, skolelærere og myndighedsrepræsentanter i alle dele af Irak. På den baggrund tegnes billedet af et samfund, der de seneste 20 år har mistet sammenhængskraften og evnen til at beskytte børnene.

Alligevel afviser integrationsminister Birthe Rønn Hornbech, at det er nok til at opnå humanitær opholdstilladelse i Danmark. Det er Peter Skaarup helt enig i.

»Vi kan ikke lave en særlov, som udvælger en bestemt gruppe og siger, nu får de asyl. Så vil der komme nogle fra andre lande, der også har været i Danmark længe og sige, at nu vil de også have asyl. Så kommer vi i en tag-selv-situation. Der vil sikkert være nogen, der siger, at det er for farligt at sende folk til Iran eller Kosova. Men hvad er for farligt?«, spørger Peter Skaarup.

Det er bedst i Irak
Han opfordrer de afviste irakere til at rejse tilbage til Irak. Ikke mindst for deres egen skyld.

»Det bedste for den her gruppe er at tage tilbage til Irak, og der har forældrene selvfølgelig mulighed for at beskytte deres børn. Jeg synes, man hjælper sine børn ved at give dem rolige omgivelser i Irak. Det kan man ikke give i Danmark, hvor man hele tiden er omgivet af denne her diskussion. Hvis man virkelig er gode forældre, så sørger man også for at hjælpe sine børn i Irak«, mener Peter Skaarup.

Samfundet fungerer ikke
Den holdning møder kun hovedrysten fra de radikales leder Margrethe Vestager. I modsætning til Peter Skaarup tillægger hun Red Barnets rapport stor værdi. Hun mener, den bekræfter, hvad alle hele tiden har vidst.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har siddet ikke bare én, men flere FN-henvendelser overhørig, og nu kommer Red Barnet med solid dokumentation for, at de steder, vi vil sende dem tilbage til, er præget af opløsning. Steder, der er så voldspræget, som Red Barnet fortæller om, det er jo samfund, der ikke fungerer«, siger Margrethe Vestager til politiken.dk.

Ingen danskere vil undersøge sagen
Rapporten tegner et trist billede for irakiske flygtninge, der vender tilbage til moderlandet. Et stigende antal af de hjemvendte børn forlader skolerne eller har problemer med at blive optaget, fordi de mangler sprogkundskaber efter en årrække i et andet land.

»Kan vi dog ikke være lydhøre, når FN siger: Giv disse mennesker ophold. Når Red Barnet siger det samme. De steder, de er flygtet fra, er ikke steder, de kan vende tilbage til. Der er jo ingen danskere, der vil tage derned under nogen omstændigheder for at undersøge forholdene. Det bekræfter til fulde, at det her er ikke lavet for at sørge for ordentlige forhold for disse mennesker«, siger Margrethe Vestager.

Regeringen og DF har ansvar for irakernes liv

Hun undrer sig over, at Birthe Rønn Hornbech over for Politiken afviser, at børnene skal have humanitær opholdstilladelse i Danmark på baggrund af de nye oplysninger. »Jeg kan høre, at Red Barnet ikke kender et klap til dansk lovgivning«, siger intergrationsministeren.

»Er det et svar på det spørgsmål? Det er ikke i nærheden af at være et svar«, siger Margrethe Vestager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er juristeri, hvor man bare skubber lovgivningen foran sig. Man vil sende børn og deres familier hjem til et land, der er i opløsning. Kan vi dog i det mindste ikke bare have en diskussion om det her, der ikke bare handler om juristeri. Fordi det er jo ikke spørgsmål om en hjemsendelsesaftale, eller et spørgsmål om nogle der har søgt tilflugt i en kirke i Danmark. Det er et spørgsmål om den måde vores asylpolitik fungerer på«.

Den radikale leder slår fast, at det politiske ansvar for de afviste irakeres liv og helbred nu er placeret hos Venstre, konservative, Dansk Folkeparti og integrationsministeren.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden