Socialdemokraternes socialordfører Mette Frederiksen (arkivfoto).
Foto: FINN FRANDSEN

Socialdemokraternes socialordfører Mette Frederiksen (arkivfoto).

Politik

S vil hjælpe kommunerne med at fjerne børn

Socialministerens børnereform overser, at kommunerne står alene med udgifter til tvangsfjernelser, kritiserer S.

Politik

Forslagene er gode nok, men der mangler stadig kongens mønt, før der kan blive taget ordentligt vare på udsatte børn i Danmark.

Sådan siger Socialdemokraternes socialordfører Mette Frederiksen om regeringens udspil til en kommende reformpakke, der skal sikre bedre forhold for børn udsat for omsorgssvigt.

»Det er let nok at sige, at der skal ske noget, hvis man ikke samtidig sørger for, at der er penge nok til, at børn kan blive anbragt på døgninstitutioner eller hos plejefamilier«, siger Mette Frederiksen.

DOKUMENTATION Regeringens udspil(eksternt link)

Flere tvangsfjernes først på året
Regeringen vil tilføre 200 millioner kroner årligt over de næste fire år til reformer for anbringelse af børn.

Men disse penge er kun til nye initiativer og løser derfor ikke problemerne for de kommuner, der i dag lader økonomien bestemme, hvorvidt et barn skal tvangsfjernes eller ej, siger S’s socialordfører.

»Vi kan se, at der anbringes flere børn i første kvartal, end der gør i sidste kvartal, hvor kommunekassen er ved at være tom. Det er fordi, kommunerne står med hele udgiften alene, og det skal der laves om på«, siger Mette Frederiksen.

LÆS ARTIKEL(fra november 2008)

Må bero på forhandling
Hvor mange ekstra penge, der skal bruges på at løse den skæve fordeling af, hvor mange børn der tvangsfjernes, kommer helt an på, hvordan ansvaret for at tvangsfjerne skal fordeles i fremtiden, siger hun

»Det kan være en mellemkommunal eller en statslig model, men det må bero på en forhandling med kommunerne også«, siger hun.

Fokus på rettigheder og opvækst

Udspillet fra indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) til Barnets Reform fokuserer i høj grad på, at det skal blive lettere at tvangsfjerne børn.

Blandt andet foreslår hun, at kommunerne skal kunne undersøge forholdene i en familie uden først at indhente forældrenes samtykke.

Ligesom det skal være lettere for sundhedsplejersker, pædagoger og lærere at indberette en mistanke om, at et barn ikke har det godt derhjemme.

»I udspillet sætter vi fokus på udsatte børns opvækst og rettigheder, og vi har lavet et grundigt forarbejde og talt med eksperter, organisationer og kommuner, for at sikre, at vi bruger al den viden, der findes, for at hjælpe de udsatte børn bedst muligt fremover«, siger indenrigs- og socialministeren.

LÆS OGSÅ

Reformen skal forhandles på plads mellem de partier, der er med i den såkaldte satspuljeaftale, det vil sige alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten. Dele af reformen kan træde i kraft fra næste år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce