Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
RASMUS BAANER
Foto: RASMUS BAANER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister gør op med unges druk

Fremover skal man være 18 år for at købe sprut, mener sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K).

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske unge drikker sig fra sans og samling flere gange om ugen og møder halvfulde op i skolen.

Det drejer sig ikke længere om at have det sjovt, men om at drikke sig kanonstiv. Deres drukkultur er gået over gevind.

Opsangen kommer fra sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), der nu blæser til kamp mod alkoholforbruget blandt danske unge, der har europarekord i druk.

LÆS ARTIKEL

Regeringen vil derfor hæve aldersgrænsen for køb af alkohol, der indeholder høj alkoholprocent, så man skal være 18 år for at købe en flaske vodka, gin, rom eller whisky. I dag ligger grænsen på 16 år.

»Jeg vil hellere have, at de unge kvæler nogle øl og fylder maven med dem, end at de tømmer en hel flaske vodka«, siger sundhedsministeren om det kommende lovforslag, som er et centralt element i den plan for forebyggelse, som regeringen lægger frem på fredag.

En vink med en vognstang til forældrene
Selv om Jakob Axel Nielsen erkender, at unge under 18 let vil kunne omgå reglerne ved at få ældre kammerater til at købe sprut for sig, så mener ministeren, at lovforslaget er et vink med en vognstang til de unges forældre.

LÆS ARTIKEL

»De må tage et ansvar for, at deres børn drikker sig kanonfulde«, siger han.

DF vil ikke stemme for forslaget
Med sit forslag går regeringen imod sin faste støtte, Dansk Folkeparti, hvor sundhedsordfører Liselott Blixt slår fast, at partiet ikke vil stemme for forslaget.

»Når unge er 16 år, forlader de folkeskolen og er i mine øjne gamle nok til selv at bestemme, om de vil drikke. Desuden drikker de jo ikke spiritussen ren. De blander den op med sodavand, og derfor giver det ingen mening at gøre forskel på grænsen for køb af øl og spiritus.«, siger DF’s ordfører, der hellere ser, at voksne går foran med et godt eksempel og lader være med at drikke sig plakatfulde i øl og snaps under alle de julefrokoster, der kommer om et par måneder. Derimod er der opbakning fra Socialdemokraterne til forslaget. Og dermed politisk flertal.

Logisk at skride ind over for stærk alkohol
Regeringens egen Forebyggelseskommission har foreslået at hæve aldersgrænsen fra 16 til 18 år for alle typer af alkohol. En række udenlandske undersøgelser peger i retning af, at forbruget falder, når aldersgrænsen for køb stiger. Kommissionens formand, Mette Wier, roser forslaget.

»Det er logisk at skride ind over for de stærke typer af alkohol. Unge bliver lynhurtigt fulde, når de drikker den stærke spiritus. Vi ser, at især unge drenge får en totalbrandert, fordi de ikke kan styre, hvor meget alkohol de får«, siger hun.

SE OGSÅ

Mette Wier så dog gerne, at aldersgrænsen også blev hævet for køb af alkoholsodavand som Bacardi Breezer, fordi smagen får folk til at drikke mere end ellers.
Ministeren tager selv på charmeeoffensiv

Regeringen vil også bearbejde danskernes holdning til alkohol, ligesom den vil sætte ind med drukpolitikker på skoler og gymnasier.

LÆS ARTIKEL Sundhedsministeren vil selv drage på charmeoffensiv på gymnasier og skoler – uden slips og jakkesæt – og tale om sine egne erfaringer, da han var ung og gik på Hobro Gymnasium.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden