Aktivister forsøgte i sidste måned at trænge ind på Amagerværket i København for at protestere mod værkets CO2-udledning. Flere blev tilbageholdt af politiet.
Foto: Jacob Ehrbahn

Aktivister forsøgte i sidste måned at trænge ind på Amagerværket i København for at protestere mod værkets CO2-udledning. Flere blev tilbageholdt af politiet.

Politik

Klimabevægelser: Lømmelpakke skræmmer demonstranter

Lømmelpakke er unødvendig og skræmmer folk fra at benytte sig af deres demokratiske ret til at demonstrere, mener klimaorganisationer.

Politik

Regeringen spiller dobbeltspil, når den donerer 20 millioner kroner til fredelige aktiviteter med den ene hånd og med den anden indfører hårdere straffe, der vil forhindre folk i at ytre sig.

Det mener Peoples Climate Action (PCA), der i 2008 blev oprettet under støtte af Udenrigsministeriet for at sikre et fredeligt, organiseret forløb med aktivister under klimatopmødet.

Justitsminister Brian Mikkelsen står i dag frem med et forslag til en lømmelpakke, der skal sikre politiet flere muligheder for anholdelser og straf over for demonstrerende under klimatopmødet.

LÆS ARTIKEL

»Det er dybt problematisk, hvis man forhindrer folk i at bruge deres grundlovssikrede ret til at forsamle og ytre sig. Vi frygter, at det er det, man vil, hvis man indfører retten til at lave administrative anholdelser«, siger Lene Vennits, sekretariatsleder i PCA.

Op til 20.000 demonstranter fra udlandet Regeringen har allerede et flertal for uro- eller lømmelpakken mod aktivister under COP15 klimatopmødet i København den 8-17. december.

Her forventes mellem 10.000 og 20.000 repræsentanter fra folkelige organisationer i hele verden at valfarte til den danske hovedstad for at demonstrere for en bred og konstruktiv klimaaftale.

DOKUMENTATION

Justitsminster Brian Mikkelsen frygter (K), at aktivister vil forhindre politiet i at udføre dets arbejde.

Derfor giver lømmelpakken blandt andet politiet mulighed for at sende aktivister i fængsel i 40 dage i stedet for den bøde, man hidtil har fået for at forhindre politiets arbejde.

PCA: Regeringen handler dobbelt
Sekretariatsledere Lenne Vennits fra PCA kalder det paradoksalt, at regeringenen både yder støtte til borgerrettede aktiviteter som demonstrationer og på den anden side indfører en pakke, der sender et signal om hård modstand mod aktivister.

»Regeringen har givet os 20 millioner kroner, som vi har givet videre til en lang række projekter for at engagere befolkningen i klimaaktiviteter, og så er det dybt problematisk, hvis man nu skal stemples som lømmel, fordi man har lyst til at deltage i klimaaktiviteter«, siger Vennits.

LÆS ARTIKEL

Hun tror ikke, aktivister er kommet helt til Danmark for at være voldelige, men for at sikre et klart budskab om den folkelige opbakning omkring en klimaaftale.

MS vil signalere tillid
Mellemfolkeligt Samvirke (MS) er sammen med PCA og flere organisationer med til at arrangere den helt store demonstration under klimatopmødet: '12. december-initiativet'.

Kommunikationschef Vibeke Vinther fra Mellemfolkeligt Samvirke frygter, at regeringens pakke vil føre til en »selvopfyldende profeti«, fordi pakken signalerer mistillid til aktivisterne.

LÆS ARTIKEL

»Der er jo allerede måder, man kan straffe demonstranter på. Lad os holde os til dem og sikre, at det ikke bliver voldeligt, og lad os tage ordentligt imod de gæster, der kommer og vil tilkendegive deres demokratiske holdninger«, lyder det fra kommunikationschefen, der vil sende et positivt signal til de tilrejsende.

Klimabevægelsen: Folk kan miste jobs

Jørn Andersen er formand for Klimabevægelsens Landsudvalg og med i koordinationsgruppen for 12. december-initiativet.

Han frygter som MS og PCA, at folk vil holde sig væk fra demonstrationerne i frygt for at blive anholdt.

»Det er et demokratisk problem, hvis almindelige skærmydsler vil føre til, at folk kommer i fængsel i 40 dage. Det betyder jo, de kan miste deres job, hvis de deltager i demonstrationer«, siger Jørn Andersen.

»Det gør en forskel for os alle, fordi folk skal overveje to gange, om de skal bruge deres demokratiske ret til at ytre sig, eller om de skal blive hjemme, fordi de frygter at blive anholdt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce