Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flertal for ny undersøgelse af Blekingegadebanden

PET's rolle i Blekingegadesagen skal undersøges nærmere, mener et politisk flertal.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det tog ti år for PET-kommissionen at tygge sig igennem Politiets Efterretningstjenestes rolle under Den Kolde Krig.

Men der er stadig spørgsmål, der skal afklares.

Det mener et politisk flertal bestående af Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der i dag vil fremsætte deres krav over for justitsminister Brian Mikkelsen (K).

Partierne kræver, at der foretages en ny undersøgelse af PET og politiets efterforskning af Blekingegadebanden.

LÆS OGSÅ

»Vi har stadig behov for, at alle sten vendes og finde ud af, hvad der er sket, for eksempel i forhold til opklaringen af flere røverier, som Blekingegadebanden stod bag«, siger Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup.

Nye anklager mod PET
Ifølge PET-kommissionen har PET samarbejdet med det lokale politi og videregivet relevante oplysninger, så blandt andet Lyngby Politi kunne efterforske bandens medlemmer.

Men i en ny bog anklager både Lyngby Politis tidligere efterforskningsleder i sagen, Jørn Moos, samt flere betjente fra efterforskningen i 1980'erne, PET for bevidst at have holdt oplysninger for sig selv.

»Vi må finde ud af, hvad der er sket med opklaringen. Der er politimænd, der siger, de er blevet bedt om ikke at gå videre med bestemte spor. Og der er ubesvarede spørgsmål omkring hele Daells Varehus-røveriet, hvor der står i PET-kommissionen, at man aflyttede en gerningsmand, der omtalte røveriet, uden at reagere på det«, siger Karen Hækkerup.

Ingen skal dømmes
Socialdemokraten understreger, at undersøgelsen ikke skal tjene som gabestok, 20 år efter efterforskningen foregik.

»Når man kigger tilbage på ting, der foregik i 1980'erne, skal man huske på, at det skete i en anden tid, hvor der var kold krig. Vi skal ikke finde ud af, om der er nogen, der skal dømmes, men simpelthen hvad der skete. Det fortjener befolkningen og Jesper Egtveds (politimanden, som Blekingegadebanden dræbte under et røveri i Købmagergade, red.) familie«, siger Karen Hækkerup.

Fogh lovede undersøgelse

Partierne, der går til justitsministeren i dag, henviser til, at tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen har garanteret, at sagen skulle undersøges til bunds.

»Vi skal have alt frem i denne sag, så vi undgår, at den slags sker i fremtiden. Jeg vil ikke tøve med at gøre mere, hvis der er behov for det«, sagde Anders Fogh Rasmussen i januar 2008, ved overrækkelsen af Cavlingprisen til forfatteren Peter Øvig Knudsen, der har skrevet flere bøger om sagen.

LÆS OGSÅ

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden