Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

V: 24-årsregel giver muslimer nye problemer

Regeringspartiet anerkender, at der er et problem med muslimske tvangsægteskaber.

Politik

Regeringen har flyttet en del af problemet med tvangsægteskaber blandt unge, muslimske kvinder. Uheldigvis er et nyt opstået, lyder det fra Venstre.

For mens 24-årsreglen, som VK-regeringen indførte i 2002 med støtte fra Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, har hævet alderen for ægteskaber blandt kvinder med muslimsk baggrund, bliver flere helt unge kvinder muslimsk gift.

Ægteskaber, der ikke er juridisk bindende i Danmark.

»Jeg vil anerkende, at det er et problem i forhold til muslimske ægteskaber. De ægteskaber, hvor ideen ikke er at bringe manden til Danmark, men bringe kvinden til et mellemøstligt land«, siger Venstre integrationsordfører, Karsten Lauritzen, til politiken.dk.

LÆS OGSÅ

Stramninger har skabt nye problemer
Flere fagfolk med kendskab til æreskonflikter og tvangsægteskaber slår over for Politiken fast, at antallet af ufrivillige ægteskaber i de muslimske miljøer i Danmark ikke er faldet.

»Det var ikke det, der var problemet tilbage i 2001, men et problem der er opstået som følge af, at man har strammet op på nogle af de andre områder«, siger Karsten Lauritzen.

Karsten Lauritzen beklager situationen men fastholder, at regeringens hårde kurs over for tvangsægteskaber ikke er slået fejl.

»Rockwoolfondens forskningsenhed konkluderer, at 24-årsreglen og tilknytningskravene har haft en betydelig effekt på at forhindre tvangsægteskaber. Antallet af nydanske kvinder mellem 18 og 23 år, der er gift, er faldet fra 28 procent til 11 procent«, siger Karsten Lauritzen.

LÆS ARTIKEL

Flere penge til krisecentre
Venstre peger på, at løsningen er mere oplysning til de unge kvinder.

»Der er det svært at gribe lovgivningsmæssigt ind. Noget af de ting, vi har gjort, er, at Landsforeningen for Kvindekrisecentre har fået flere midler, så de bedre kan klæde kommunerne på, så de kan forebygge æresrelaterede konflikter«, siger Karsten Lauritzen.

I det hele taget bør fokus rettes kraftigere mod til tider lukkede, muslimske miljøer.

Indsats mod radikaliseringer

»Folkeskolen og ungdomsuddannelserne er helt centrale i den debat, men man skal tage den i en større kontekst - også med hensyn til radikaliseringer«, siger Karsten Lauritzen:

»Hvis en gymnasielærer møder en ung, der skriver stil om, at det er fuldstændig i orden at være selvmordsterrorist, ved han ikke, hvad han skal stille op, som det ser ud i dag«.

Der findes ingen tal for, hvor mange kvinder, der bliver ufrivilligt gift uden juridisk binding i Danmark.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce