Søren Gade blev valgt til Folketinget første gang i 1995.
Foto: EHRBAHN JACOB

Søren Gade blev valgt til Folketinget første gang i 1995.

Politik

Gade overgiver sig midt i betændte sager

Lækagesagen, jægerbogen og et omstridt forsvarsforlig med SF har slået luften ud af et af regeringens stærkeste ministerkort.

Politik

Forsvarsminister Søren Gades (V) stop i dansk politik er ikke kun regeringens farvel til en af dens mest populære ministre – det er samtidig et farvel til tre sager, der i stadig stigende grad er blevet en belastning for den 47-årige selv, hans ministerium og regeringen.

LÆS ARTIKEL

Med Søren Gades afgang bliver det hans efterfølger, der skal tage de nødvendige konsekvenser, når de tre sager bliver afsluttet senere i år.

Forsvaret Auditørkorps er i gang med at undersøge, hvem der kan og skal drages til ansvar for skandalen omkring den falske arabiske oversættelse af bogen ’Jæger – i krig med eliten’.

Læk undersøges Københavns Politi er ved at undersøge, hvem der har lækket fortrolige oplysninger om udsendelse af jægersoldater til Irak i 2007.

For tre uger siden bekræftede en række tidligere og nuværende ansatte på TV 2, at lækagen kom fra Forsvarsministeriet. Siden er presset vokset på Søren Gade, fordi hans nærmeste medarbejder i ministeriet, spindoktor Jacob Winther, er under mistanke for at stå bag lækagen. Jacob Winther har afvist beskyldningerne, og Søren Gade har forsvaret sin spindoktor.

LÆS ARTIKEL

Jacob Winther stopper i Forsvarsministeriet samtidig med Søren Gade.

Endelig kører der nu en retssag ved Østre Landsret, hvor Forsvarsministeriet er under anklage for at have brudt internationale konventioner i 2002. Sagen opstod reelt, inden Søren Gade blev minister, men det er i hans tid som ansvarlig, at ministeriet har skullet forholde sig til sagen, der ikke vil dø. Der skal afhøres vidner i løbet af dette forår.

Sagerne har de seneste måneder øget presset på Søren Gade, der dog har formået at bevare sin folkelige popularitet. I en måling fra 31. december 2009 blev han kåret som den tredjemest populære minister, kun overgået af Per Sig Møller (K) og Connie Hedegaard (K). Dermed var han mere populær end statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

For meget fokus
I en pressemeddelelse mandag aften begrundede Søren Gade sin beslutning:

»Når jeg vælger at træde tilbage nu, skyldes det blandt andet, at der det seneste halve år har været for meget fokus på mig som person og for lidt fokus på de mange ansatte inden for ressortområdet. Fokus må og skal være på det vigtige arbejde, ressortområdets personel hver dag udfører, hvad enten de gør tjeneste her i Danmark eller i en af de internationale missioner, vi fra dansk side bidrager til. Jeg mener ikke, at ministerområdets personel er tjent med den nuværende situation, som er med til at fjerne fokus. Jeg håber, at der nu igen vil blive fokus på de ansatte i forsvaret, hjemmeværnet og beredskabet mv. og på det, der betyder noget for dem i deres hverdag«, skriver ministeren.De seneste tre ugers pres på ministeren i lækagesagen har betydet, at tilliden fra de partier på Christiansborg, som Søren Gade arbejder tæt sammen med, er svundet ind.

»Den vigende tillid, som jeg oplever fra nogle af mine politiske kollegaer, betyder også, at jeg føler, at min person kan komme til at stå i vejen for, at det nye brede forsvarsforlig kan blive implementeret på bedst mulig vis. Jeg håber, at en ny minister, der kan starte på en frisk, vil have en bedre forudsætning for at sikre implementeringen af det brede forsvarsforlig. Det skylder vi forsvarets og dets ansatte«, skriver Søren Gade.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg tror den sidste periode har været meget hård for ham på det personlige plan, og jeg synes der har været en hård hetz fra den socialistiske oppositions side. Det kan jeg godt forstå er trættende

Et problem for regeringen
»Han er de fakto gået hen og blevet en belastning. Han er gået hen og blevet et problem for regeringen. Uanset om han mener at have ret, må han forholde sig til det. I længden går det jo ikke, at minister i den grad er udsat for beskydning, sådan som Gade har været. Om han kommer en regulær fyring i forkøbet, skal jeg ikke kunne sige, men mon ikke han selv har vurderet, at det var rigtige at gøre nu«, sagde TV 2’s politiske redaktør Henrik Qvortrup sent mandag.

Støttepartiet Dansk Folkeparti har gennem hele sagen understreget sin fulde tillid til Søren Gade som forsvarsminister. Og udenrigsordfører Søren Espersen fastholder da også sin støtte til Gade nu, hvor ministeren selv har truffet sin beslutning.

»Det har jeg stor respekt for. Jeg tror den sidste periode har været meget hård for ham på det personlige plan, og jeg synes der har været en hård hetz fra den socialistiske oppositions side. Det kan jeg godt forstå er trættende«, siger Søren Espersen.

Fik skæld ud for bredt forlig
I juni sidste år indgik Søren Gade et bredt forsvarsforlig, hvor SF kom med i forligskredsen. Den beslutning var lodret imod, hvad statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde dikteret.

Men Søren Gade mente, det var vigtigere at sikre bred opbakning af hensyn til de udsendte soldater og befolkningens opbakning til det danske forsvar.

LÆS ARTIKEL

Med det brede forlig kom Søren Gade på kollisionskurs med statsministeriet, og på et gruppemøde i Venstre fik den folkekære forsvarsminister seriøse tæsk.

Da Søren Gade så var ved at få de gode relationer genopbygget, ramte skandalen om jægerbogen i efteråret. Forsvaret producerede selv en arabisk oversættelse af den bog, som forsvaret mente var farlig for de danske jægersoldater.

»Far her«

Søren Gade gik på landsdækkende tv og udtalte, at »far her« ville tage ansvaret, hvis det skulle være forsvaret selv, der stod bag - men ministeren blev alligevel siddende, da skandalen blev afsløret.

Det vakte på ny vrede i Statsministeriet, og da lækage-sagen så brød løs, mærkede de ansatte i Forsvarsministeriet for alvor, at rygdækningen fra Statsministeriet var væk. Herfra kunne man ikke længere forvente hjælp.

Så sent som i søndagens udgave af Politiken gav en række kilder fra Forsvarsministeriet udtryk for, at forholdet mellem embedsmændene og ministeren var blevet presset og anspændt, fordi der var kommet så mange dårlige sager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Søren Gade blev valgt til Folketinget første gang i 1995.

Han bor i Holstebro sammen med sine to døtre. Hans kone døde af kræft i 2008.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce